Метеозависимост : БРТ

Хора страдащи от метеозависимост 
Метеозависимост : Какво представлява зависимостта от времето ?

Метеочувствителността (Метеозависимост) е отговорът на организма на промените във времето. Съвременната медицина не признава официално термина "чувствителност към времето". Почти незабележимият дискомфорт в отговор на внезапното редуване на топли и студени температури, силен вятър, въздушно налягане, топлина, влажност или смущения в геомагнитното поле на Земята е присъщ за нас от раждането и обикновено отминава бързо. Това е знак, че организмът функционира нормално и е в състояние да се адаптира към околната среда. Тази чувствителност към времето е характерна за много хора,  тъй като хората са част от природата и са тясно свързани с нейните промени.

Най-честите оплаквания от него идват от големите градове, където хората не се движат много, рядко излизат навън и са свикнали да създават комфортна температура с климатици и централно отопление. Поради това естествената способност за адаптация е намалена и промените във времето могат да повлияят на благосъстоянието.

Лекарите смятат, че метеорологичната зависимост сама по себе си не е болест, но атмосферните колебания изострят симптомите на съществуващи заболявания. Ето защо е важно да разберете какво се случва с тялото ви при промяна на времето и как да помогнете на себе си и на близките си.

Никой не обича внезапните промени във времето, но чувствителните хора могат да имат и по-сериозни проблеми. Когато температурата е над 30°C или влажността на въздуха е над 70%, терморегулаторната система се опитва да охлади тялото, което допълнително натоварва сърдечносъдовата система.

Топлината кара кръвоносните съдове да се разширяват, а прекомерното потене също така намалява количеството циркулираща кръв, което може да доведе до намаляване на кръвоснабдяването и доставката на кислород до мозъка.

Неотдавнашни проучвания в Германия и САЩ показаха, че облачното и студеното време може да доведе до лошо настроение и повишена честота на стенокардия, инсулти и инфаркти. Това може да е свързано не само с прояви на депресия, но и с повишаване на вискозитета на кръвта.

Нива на метеозависимост

Различават се три степени на метеорологична зависимост в зависимост от тежестта на симптомите:

  • леки (само субективно неразположение);
  • средни (проявява се с ясно изразени обективни симптоми - колебания в кръвното налягане, нарушения на сърдечния ритъм, колебания в телесната температура);
  • тежки (проявяват се с изразени нарушения, които зависят от първоначалното състояние на организма, възрастта, наличието на хронични заболявания и тяхното естество).

Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

Тридемия от Биомедис