Пропускане към основното съдържание

Помощ при паник атаки : Матриците на Гаряев

Как да помогнем на близък с паник атаки или висока тревожност ?


Когато човек има паник атака, той е изключително уплашен от симптомите на тялото му и липсата на контрол върху тях.

Ако сте попаднали в ситуация, в която ваш близък има паник атака, помогнете му.




Приведете себе си в напълно спокойно състояние. Само спокоен ум, може да поведе неспокоен ум.

Ще е от полза да знаете, че от това не се умира. Колкото и да е силен пулса на човека, колкото и да има чувството, че не диша това са сковавания на мускулатурата на гръдния кош от силната тревожност, но всъщност кислородът е достатъчно, а пулсът е равномерен.

Обикновено човекът го е страх, че получава инфаркт. При съмнения за инфаркт, ето няколко важни разлики:

Пулсът равномерен ли е? Дори и бърз, той трябва да е равномерен. При нормален бърз пулс налице е само тахикардия. Ако пулсът е неравномерен, тогава може да се съмнявате за аритмия.

Болката в средата на гръдния кош ли е или отляво? При инфаркт е по средата и е много силна, даже се усеща парене. Докато при паник атака, болката е в ляво и е от сковаността на мускулите. Човек има нужда да разтрие с ръка гръдния си кош при паник атаката, защото усеща мускулатурата схваната.

Общото състояние е на страх и тревожност при паник атаките. При инфаркт е болка, слабост, пребледняване, студена пот.

Ако изкачите стъпала или ускорите ход при паник атаката, състоянието се облекчава. При инфаркт се утежнява и човек иска да лежи.


Сега когато знаете, че нищо лошо не може да се случи, приближете човека с паник атака.

Помолете го за разрешение да му помогнете и започнете да възстановявате дишането му, за да спре паник атаката.

Техниката за най-лесно преодоляване на паническа атака се нарича интервално дишане. Сложете ръка на гърдите на близкият ви човек или сам той да сложи ръка върху гърдите си. Необходимо е да усеща движението на гръдния си кош. Нека вдиша през носа и издиша през устата няколко поти. След което вдишвайки през носа да преброи бавно до 4, издишвайки през устата отново да преброи до четири. Нека диша така поне 5 минути и ще почувства облекчение. Когато интервалите на вдишване и издишване се уеднаквяват обмяната на кислород и въглероден диоксит се регулира и вегетативната нервна система се успокоява.
panic attack



Можете да дишате заедно с него. Така чувството за съпричасност ще е по-голямо.

aaaaaaaaaaaaaaaa


Какво можете да направите за вашия близък ако паник атаките и тревожността зачестят ?


Насочете вашият близък човек към търсене на професионална помощ. Ако тревожността и симптомите нараснат, трябва да се прецени дали има нужда от медикамент или не. Необходимо е да се работи по психологическите причини за тези състояния. Да се състави благоприятен режим на хранене, движение, почивка, които да възстановят нервната система.

Да се направят необходими изследвания при съмнение за проблеми със щитовидна жлеза и други жлези, от които могат да произхождат тревожните състояния. Недостиг на витамини и минерали, особено тези от група Б, също могат да дадат тревожност. Да се елиминират съмнения за заболявания, чиято симптоматика е близка до състоянията на пациента.

Бъдете емпатичен и знайте, че това, което изпитва вашият близък е наистина стряскащо

Често, когато не сме в ресурс самите ние, си казваме, че човек имитира или се преструва, че може да се справи, а не иска, че е въпрос на воля.

Когато едно паническо разстройство се е разгърнало, потърпевшите трудно управляват състоянията си. Не знаят какво ги предизвиква и са много уплашени. Ако и вие не знаете как да помогнете, просто изслушайте човека, подкрепете го да потърси помощ. Прегърнете го и покажете, че сте до него.

Често дори едно докосване на ръката успокоява повече, отколкото цяла плеяда от думи и съвети. Ще помогнете много повече ако чисто по-човешки проявите състрадание.

Емпатичен не означава да сте патерица за цял живот

Емпатичен означава разбиращ, но вашата задача е да подкрепите страдащият да открие професионална помощ, а не просто да вървите от успокоение към нова тревога и ново успокоение. Това е порочен кръг, който може с години да отложи лечението.

Как да се справите с ограничаващите страховете на близкия човек от ситуации на място ?


Често човекът, който изпитва паник ататка, започва да ограничава ситуациите, които го плашат. Много често това е:

  • Страх от пътуване.
  • Страх от това да остане сам вкъщи.
  • Страх да излиза на обществени места.
  • Страх от мястото, на което е получил за пръв път паник атака.
  • Страх да отиде на почивка или екскурзия. Особено ако няма голяма болница в близост.

Всичко това ограничава много и живота на близките.

В началото, когато започва лечението ще е необходимо да се съобразявате с тези страхове. Те са силни и реални.

Когато тревогата намалее, може да започнете леко да разширявате обсега. Хубаво е това да бъде координирано с лекуващия лекар или психотерапевт.

Важно е да знаете, че всичко ще се подобри постепенно. Ситуациите, които плашат близкия ви, постепенно ще се преодоляват.

Поддържайте контакт с терапевта или лекар на страдащия


Може би ще изпадате в много ситуации, в които няма да знаете как да реагирате. Ще си задавате много въпроси - кое е вярно, кое не. Важно е да имате контакт с психолога или терапевта на близкия ви. Ако координирате усилия проблемът ще е по-понятен за вас. Вие ще сте по-сигурни в действията си и ще дадете една много по-добра перспектива на лечението.

Галя Мутафова е дипломиран психолог и магистър по „Социална психология”. Преминала е четиригодишна специализация по психотелесна терапия към Института за психотелесна терапия, обучение сертифицирано от Европейската асоциация по психотерапия. Специалист в различни видове заболявания като тревожност, анорексия, булимия, както и в семейната терапия.

За контакти с Галя Мутафова :
galyamutafova@gmail.com
+ 359 885 815 076
паник атака



Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Всичките оригинални матрици на Гаряев

Всичките оригинални матрици на Гаряев ( плейлист ) Оригиналните звукови матрици на Гаряев не са променяни по време на редактирането, което означава, че качеството на звука остава неизменено, а въздействието на матрицата върху тялото е максимално! С други думи, амплитудата на звуковата пътечка не е повлияна от всякакви оптимизатори, нормализатори и софтуерни усилватели. Също така честотата и битрейтът остават незасегнати.  Всички матрици на Гаряев можете да намерите на https://bit.ly/garyaevmatrixall   Правила за слушане на Матриците на Гаряев :  1. 1-2 пъти дневно, не по-късно от 2 часа преди лягане. За жените - едномесечен курс за слушане всеки ден. За мъже - едномесечен курс на слушане, всеки втори ден. -Програмата трябва да се използва сутрин, през деня или вечер.  2. Силата на звука не трябва да е твърде висока.  3. Прослушването за предпочитане трябва да става с качествени слушалки или тонколони.  4. Настройте се на програмата, преди да я слушате, отпуснете се напълно, без чужди м