Миокимия : Потрепване на клепача : БРТ когато ти играе окото (тремор на нерва на клепача)

Трептене на горния клепач (миокимия)


Треперенето на горния клепач не е необичайно при здрави хора поради стрес, физическа или умствена умора или други негативни фактори. Може да се наблюдава при идиопатичен блефароспазъм, пареза на лицевия нерв, мозъчен тумор, АЛС, някои други неврологични заболявания, алергичен конюнктивит, невроза при възрастни и деца. Причината за симптома се определя чрез интервю, неврологичен преглед и допълнителни тестове. Възможностите за лечение включват глюкокортикоиди, мускулни релаксанти, други лекарства, нефармакологични методи и хирургия.

Трептенето на клепачите се нарича миокимия. Симптомът не е рядък за общото население, включително за хора без неврологични, офталмологични или психични разстройства. Горният клепач потрепва по-често от долния клепач. При липса на заболяване проявата е краткотрайна и в по-голямата част от случаите се проявява от едната страна. При наличие на отключващи заболявания може да продължи дълго време, като се разпространи върху долния клепач и половината от лицето.

Защо горният клепач трепери ?

Физиологични причини

При здрави хора потрепването на горния клепач се усилва от следните фактори:


  • Условия на стрес. При интензивен остър или умерен хроничен стрес симптомът се дължи на изразени негативни емоции и психоемоционално пренапрежение.
  • Лишаване от сън. Поради лошо качество или недостатъчен сън мускулите в областта на горния клепач не се отпускат. Продължителното пренапрягане предизвиква гърчове.
  • Високо зрително натоварване. Наблюдава се при носене на очила или контактни лещи, които не са правилно регулирани, или при работа с компютър или използване на джаджи за продължителни периоди от време.
  • Лекарства и напитки. Алкохолът, злоупотребата с кофеин-съдържащи напитки, лечението с антихистамини и някои антидепресанти могат да причинят влошаване на състоянието.

Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

Тридемия от Биомедис