Пропускане към основното съдържание

Допамин : БРТ

Допаминът е биологично активно вещество, което се произвежда в мозъка от невронните синапси и служи за предаване на нервни импулси. Допаминът участва и в регулирането на сърдечносъдовата система и се синтезира в надбъбречните жлези, бъбреците и червата. Това е едно и също химично съединение, но допаминът, който се синтезира извън централната нервна система, не достига до мозъка и следователно не оказва влияние върху предаването на нервните импулси.

Ролята на допамина в организма

Като хормон:

 • повишава кръвното налягане, сърдечния ритъм и силата;
 • Отпуска гладката мускулатура на стомаха и червата;
 • Увеличава филтрацията на течностите и притока на кръв в бъбреците, ускорява отделянето на натрий в урината.

Като невротрансмитер той оказва влияние върху:

 • формирането на мотивация;
 • усещане за удоволствие;
 • чувство за награда и желание;
 • емоционални реакции, съпътстващи двигателната активност.

Освобождаването на допамин се улеснява от:

 • Постигането на дадена цел и дори очакването на момента. Самата мисъл за триумф предизвиква отделянето на невротрансмитер. Когато обаче целта е постигната, производството на допамин намалява.
 • Чувството на любов. Заедно с хормона окситоцин допаминът спомага за формирането на чувства на привързаност, включително майчина привързаност. Освен това той дава възможност за ефективно учене от грешките, а липсата на допамин може да доведе до игнориране на негативните преживявания.
 • Приятни тактилни усещания. Допаминът се произвежда в големи количества по време на интимна близост.
 • Консумация на любими храни. Консумацията на любимия на всички шоколад повишава нивата на допамин. Аминокиселината тирозин обаче служи като "градивен елемент" за допамина. Колкото по-голямо е съдържанието му в храната, толкова по-голям е шансът за удоволствие. Тирозинът се съдържа например в месото, бобовите растения (соя, леща, боб), ядките, сиренето и кашкавала.
 • Почивка и физическа активност. Отличен помощник в производството на допамин е добрият сън през нощта. Вторият вариант е обратният - всякаква дейност, независимо дали става дума за определен спорт или просто за джогинг. 

Предполага се, че допаминът мотивира човека, който очаква някаква награда в края на тренировката: намаляване на теглото, почивка и т.н. И допаминът също е отговорен за това очакване.

Бъдете внимателни. Някои сърдечни и психиатрични медикаменти могат да участват в метаболизма на допамина. Този процес не трябва да се пренебрегва; непременно се консултирайте с Вашия лекар.

Допаминът невинаги е синоним на позитивност, както мнозина са свикнали да мислят. Той помага на организма да се адаптира към стресови ситуации, освобождава се при нараняване и болков синдром.

Какво потиска производството на допамин?

Производството и освобождаването на допамин в мозъка се увеличава 5-10 пъти от наркотиците. И след това го намалете, което води до увеличаване на дозата. Усещането за удоволствие се създава изкуствено.

Ако човек продължава да се "насърчава" по този начин, мозъкът постепенно се адаптира към изкуствено повишените нива на допамин и сам произвежда по-малко от него. Това подтиква пристрастения да увеличи дозата, за да си възвърне приятните усещания, защото еуфорията внезапно се заменя с депресия и потиснатост.

Злоупотребата с мазни и сладки храни също блокира производството на невротрансмитера. Същият модел като при наркотиците: тялото изисква все повече и повече, което в крайна сметка води до преяждане и пристрастяване към храната.

Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Тридемия от Биомедис

ТРИДЕМИЯ :  През декември 2022 г. Biomedis организира уебинар, посветен на нов проблем в света - появата на 3 вируса едновременно, които не щадят нито децата, нито възрастните. Тази епидемия се нарича ТРИДЕМИЯ Беше представен и списък с честоти за комплекса срещу този бич от Biomedis, наречен "ТРИДЕМИЯ 22-23". Въз основа на този списък се формира едноименен комплекс, който се предлага в два вида модулация (файловете в ОРИГИНАЛ) kick_swg12  АЧХ Комплексът ТРИДЕМИЯ включва честоти за следните програми: (на руски)  Активная защита Респираторно-сентициальный вирус Голосовые связки, раздражение  Дыхательные пути к.ч. Респираторно-сентициальный вирус Ринит общий Воспаление горла Боль в горле Грипп базовый Grippe virus A Свиной грипп H1N1- Swine Flu Свиной грипп 1 Свиной грипп 2 Свиной грипп 3 Свиной грипп 4 Свиной грипп 5 Свиной грипп 6 Influenzum toxic Грипп лихорадка Дренаж CoronaVirus Human Coronavirus Wuhan 2020 NEW mutated CoronaVirus SARS Воспаление при ОРВИ базовая Воспалени