Пропускане към основното съдържание

Ламинария (морско зеле) : Матрица на Гаряев - Laminaria Vertera

Ламинария или морско зеле e ядливо морско водорасло, което от незапомнени времена е било включено в хранителния режим на хората, живеещи близо до морето. Но ламинарията не е само хранителен продукт, тя е и забележително терапевтично и профилактично средство за много заболявания. Това се дължи на нейния уникален химичен състав.



Ламинарията съдържа:

  • Органични киселини;
  • Полизахариди;
  • Фруктоза;
  • Растителен белтък;
  • Витамини А, В, С, D, Е;
  • Микроелементи: йод, бром, манган, азот, сяра,
фосфор, натрий, желязо, калий, магнезий;
  • Много други полезни вещества

Ламинарията е много богата на фибри, които са в основата на всяка здравословна диета и които обезпечават нормалното функциониране на стомашно — чревния тракт, а оттам и на целия организъм като цяло

Редовната употреба на ламинария в храненето, обезпечава на организма необходимите витамини и минерали. Морското зеле (ламинария) е още една стъпка към здравослония начин на живот.


Ламинарията е един от сновните продукти в японската, китайската и корейската кухня. У нас водораслите се продават предимно под формата на консервирана салата или сух прах.

Лечебните свойства на ламинарията се дължат главно на съдържащото се в нея на голямо количество съединения на йода — микроелемент, който е част от хормона на щитовидната жлеза. Ето защо водораслите често се използват като адюванти при хипертиреоидизъм и леки форми
на базедова болест, както и за профилактика на ендемична гуша. Освен това водораслите са ефективни при заболявания на стомашно-чревния тракт — атоничен запек, хроничен и остър ентероколит, проктит.

В народната медицина ламинария се използва при анемия, стомашни заболявания и гуша. Маска от ламинария може да се използва за затоплящи компреси.

Установено е, че при редовен прием на ламинария в организма, излишният холестерол престава да се отлага в тъканите и разпадайки се на съставните му части, лесно се извежда от него. Но не само това: оказва се, че ламинарията предотвратява увеличаване на съсирването на кръвта и образуването на кръвни съсиреци.

С нейна помощ е възможно да се намали протромбиновият индекс с 10–13%. И още, освен всичко друго, ламинария съдържа и антисклеротични хормоноподобни вещества.

В еволюционен план водораслите са най-близо до хората. В крайна сметка животът произлиза от морето и човекът е част от този живот. Ламинария извлича от морската вода всички елементи от периодичната система на Менделеев и ги натрупва в количества, които са много по-високи от съдържанието им в сухоземните растения. Някои полезни компоненти на морските водорасли (алгинати, ламинин, фукоидан) изобщо не се срещат в сухоземните растения.

Уникалността на водораслите се дължи и на факта, че техният солеви състав е много близък до състава на кръвната плазма и тъканната течност на човешкото тяло.

Благодарение на своя богат състав, водораслите оказват положително въздействие върху човешкия организъм в няколко направления едновременно:

  • Нормализиране на работата на щитовидната жлеза;
  • Благотворно влияние на работата на сърцето и сърдечно — съдовата система като цяло;
  • Регулиране на енергийния обмен;
  • Изчистване на организма и оптимизация на работата на вътрешните системи на организма;
  • Предотвратяват сгъстяването на кръвта и образуването на тромби; 
  • Понижение на нивото на холестерола;
  • Извеждане на соли на тежки метали и токсини;
  • Поддържане на имунитета;
  • Хранене и насищане на клетъчно ниво; 
  • Отстраняване на отточни процеси;
  • Положителен ефект върху еластичността на кожата; 
  • Стимулиране регенерацията на клетките;
  • Активно увлажняване на кожата.

Интересни факти за ламинарията

Научно название на морското зеле — ламинария. Произхожда от латинската дума «lamina», което в превод означава «пластина». Факт е, че тези водорасли на вид са лентовидни пластини, понякога гладки, понякога мрежести, набръчкани. Дължината на такива пластини може да достигне до 13 метра.

В рода Ламинария (Laminaria) са известни около 30 вида, разпространени предимно
в Северното полукълбо, особено в Тихия океан. Многогодишният талус на тези кафяви водорасли достига дължина от няколко метра. Водораслите растат главно на дълбочина 20–30 м, прикрепвайки се към камъни и скали.

Наричат ламинария «фабрика за здраве».

Съдържащият се в ламинарията Витамин В12, се среща изключително рядко в зеленчуците, което го прави важно допълнение към вегетарианските диети, които обикновено изискват допълнителен прием на витамин В12.

Ламинария е практически единственият източник на хранителен йод и фукоидан. Фукоиданът, получен от водорасли, предотвратява проникването на бактерии и вируси в клетките на човешкото тяло, предотвратява инфекция и развитие на грип, енцефалит, пренасян от кърлежи; вирусен хепатит В, цитомегаловирус, херпес; има антиалергична активност, използва се за защита срещу човешка инфекция с Helicobaster pylori и като противоязвено средство.

По отношение на съдържанието
на много химически елементи водораслите значително превъзхождат сухоземните растения. Така например, борът във водораслите е 90 пъти повече, отколкото в овеса, 4–5 пъти повече, отколкото в картофите и цвеклото.

Количеството йод в ламинария е няколко хиляди пъти по-високо, отколкото в сухоземната флора.

Ламинария влиза в ТОП-5 на продуктите, които повишават хемоглобина.


Водораслите имат способността да извличат от морската вода и да натрупват множество елементи. По този начин концентрацията на магнезий в ламинария надвишава тази в морската вода с 9–10 пъти, сяра — 17 пъти, бром — 13 пъти. Един килограм ламинария съдържа толкова йод, колкото е разтворен в 100 000 литра морска вода.

Ламинарията способства подмладяването, дори удължаването на живота, инхибира развитието на съдова склероза. Между другото, японците са склонни да обясняват повишената си издръжливост и дълголетие с редовното включване на водорасли в хранителния режим.

Но веднага щом отидат в региони, където тези водорасли не са на почит, рискът от атеросклероза се увеличава. Японците, които живеят в родината си, страдат от атеросклероза 10 пъти по-рядко от тези, живеещи в други страни.

В древен Китай са наричали ламинария „морски женшен“ заради нейните свойства. Един древен китайски трактат дори съдържа данни за съществуването на държавен указ, задължаващ китайските граждани да консумират водорасли ежедневно като хранителна добавка. Било
е предписано, да се ядат общо най-малко два килограма водорасли годишно. За целите на изпълнението на грандиозния „водораслов“ план, императорът не пестял пари от собствената
си хазна: водораслите са били доставяни безплатно в градовете и селата на Средното царство.

В древен Китай, след раждането на дете, са давали на родилката да яде суров лист от морско зеле,
за да направи млякото по-питателно и по-здравословно.

Водораслите Ламинария или морско зеле се използват широко в източните страни от древни времена както за лечебни, така и за хранителни цели. В Китай има повече от 300 наименования на ястия и хранителни продукти, приготвени от водорасли или с добавени водорасли.


Научно доказано, че системното използване на морско зеле в малки дози подобрява метаболизма
в организма и повишава тонуса му. Според японски учени водораслите ламинария съдържат специални вещества, които укрепват корените на човешката коса.

Учените отдавна са заинтригувани от противотуморните свойства на водораслите. Интересни разработки се извършват от японски учени от университета в Киото. Те открили, че екстрактът от кафяви водорасли може да предотврати растежа на тумори. Смята се, че активната съставка е комплекс от полизахариди, който има стимулиращ ефект върху имунната система.

Ламинария се използва за производството на натриев алгинат и алгинова киселина, които помагат за борба с повишената киселинност на стомашния сок. В същото време водораслите служат като суровина за производството на манитол (подсладител и ефективно лекарство за лечение на болестта на Паркинсон, което спомага за бързото освобождаване на тялото от излишната течност) и йод, за който всички знаем.

Едно от важните свойства на компонентите на водораслите е мощният им ефект върху имунната система. Комплекса активни вещества във водораслите подобряват защитните свойства на тялото. Те неутрализират патогенни частици от вируси, бактерии и други чужди вещества, а също така стимулират производството на специални имунни клетки в кръвта.

Ползите от ламинария за жените са огромни. Разбира се, веднага си струва да се отбележи, че можете да победите с помощта на ламинария не само като храна, но и чрез обвиване с нея, омразният целулит, който ви пречи да се чувствате спокойни, да носите любимите си дрехи и става причина за комплекси. Освен това, има много маски за коса и лице от ламинария.

За мъжете водораслите са мощно средство за потентност, афродизиак. Нормализира половото влечение, интимния живот и предпазва от дисфункции.

Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Всичките оригинални матрици на Гаряев

Всичките оригинални матрици на Гаряев ( плейлист ) Оригиналните звукови матрици на Гаряев не са променяни по време на редактирането, което означава, че качеството на звука остава неизменено, а въздействието на матрицата върху тялото е максимално! С други думи, амплитудата на звуковата пътечка не е повлияна от всякакви оптимизатори, нормализатори и софтуерни усилватели. Също така честотата и битрейтът остават незасегнати.  Всички матрици на Гаряев можете да намерите на https://bit.ly/garyaevmatrixall   Правила за слушане на Матриците на Гаряев :  1. 1-2 пъти дневно, не по-късно от 2 часа преди лягане. За жените - едномесечен курс за слушане всеки ден. За мъже - едномесечен курс на слушане, всеки втори ден. -Програмата трябва да се използва сутрин, през деня или вечер.  2. Силата на звука не трябва да е твърде висока.  3. Прослушването за предпочитане трябва да става с качествени слушалки или тонколони.  4. Настройте се на програмата, преди да я слушате, отпуснете се напълно, без чужди м