Пропускане към основното съдържание

Синдром на карпалния тунел (тунелен синдром) : БРТ

Синдромът на карпалния тунел е най-често срещаната форма на тунелен синдром и е резултат от компресия на срединния нерв, когато той преминава през анатомичен "тунел", какъвто е карпалният тунел.Основните рискови фактори, предразполагащи към развитие на синдрома на карпалния тунел, са:


  • Възраст от 40 до 60 години;
  • женски пол;
  • затлъстяване или прекомерно телесно тегло;
  • захарен диабет;
  • алкохолизъм и тютюнопушене

професионални фактори: интензивно натоварване на китковата става по време на физически трудна работа (механик, ключар), държане на ръката в неудобно положение, особено в сгънато или изпънато положение (фотограф, музикант, шивачка), излагане на локални или общи вибрации (сондьор, шлайфист, асфалтополагач, шофьор) и работа, свързана с продължително използване на компютър (програмист, редактор, машинист) 

В повечето случаи е налице идиопатична форма на синдрома на карпалния тунел, при която не може да се определи причината за симптомите [5]. Според компютърната томография обаче тези пациенти имат вродено стеснение на карпалния канал [10]. Следователно вродени неизменни фактори (напр. наследственост) вероятно играят основна роля при формирането на идиопатичния синдром

Вторичната форма на синдрома на карпалния тунел може да възникне, когато в хода на определени заболявания и състояния се засегнат различни анатомични структури, които се намират в карпалния тунел:

  • Системни заболявания на съединителната тъкан (напр. ревматоиден артрит);
  • Тендовагинит на мускулите на сгъвачите на ръката (възпаление на сухожилието на мускула и неговата обвивка);
  • Заболявания на ендокринната система;
  • Хиповитаминоза (недостиг на витамини);
  • бременност 

Предупреждение

Ако забележите подобни симптоми, потърсете лекарски съвет. Не се опитвайте да се лекувате сами - това е опасно за вашето здраве!

Симптоми на синдрома на карпалния тунел

Той се характеризира със сетивни нарушения: изтръпване и парестезии (мравучкане, бодежи, парене) в областта, инервираща срединния нерв в китката, т.е. от първия до четвъртия пръст.

Сензорни смущения в пръстите при синдром на карпалния тунел 

Допълнително усещане, което може да бъде усетено в палеца или пръстите, е болка, понякога пареща, в тази област. Следните характеристики обаче показват, че има съмнение за синдром на карпалния тунел, а не за друго състояние с подобни симптоми [12]:

сетивни смущения под формата на изтръпване или парестезии, които са налице в поне два пръста от първия до четвъртия в продължение на поне един месец. Тези симптоми могат да се появяват периодично или да са постоянни. Ако симптомите са постоянни, преди това трябва да е имало период на периодични парестезии. Само болката не е достатъчна, за да се изпълни този критерий - трябва да са налице и изтръпване и парестезии.

Изтръпването и парестезиите се засилват от поне един от тези фактори: сън, задържане на ръката в едно и също положение или повтарящи се движения на китката.

Изтръпването и парестезиите се намаляват от поне един от тези фактори: промяна на положението или разклащане на ръката, фиксиране на китковата става с ортеза (специално устройство).

Болковият синдром (ако има такъв) трябва да е по-силно изразен в областта на пръстите, дланта и китката, отколкото в областта на предмишницата, рамото и врата.

При тежко увреждане на срединния нерв може да се наблюдава слабост на мускулите, отговорни за движенията на срединния нерв в областта, където той преминава през карпалния тунел. Най-често това са мускулите на екзалтацията на палеца. Въпреки това, поради честите анастомози (връзки) между срединния и лакътния нерв, може да се появи атипична мускулна слабост на срединния нерв [13].

Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Тридемия от Биомедис

ТРИДЕМИЯ :  През декември 2022 г. Biomedis организира уебинар, посветен на нов проблем в света - появата на 3 вируса едновременно, които не щадят нито децата, нито възрастните. Тази епидемия се нарича ТРИДЕМИЯ Беше представен и списък с честоти за комплекса срещу този бич от Biomedis, наречен "ТРИДЕМИЯ 22-23". Въз основа на този списък се формира едноименен комплекс, който се предлага в два вида модулация (файловете в ОРИГИНАЛ) kick_swg12  АЧХ Комплексът ТРИДЕМИЯ включва честоти за следните програми: (на руски)  Активная защита Респираторно-сентициальный вирус Голосовые связки, раздражение  Дыхательные пути к.ч. Респираторно-сентициальный вирус Ринит общий Воспаление горла Боль в горле Грипп базовый Grippe virus A Свиной грипп H1N1- Swine Flu Свиной грипп 1 Свиной грипп 2 Свиной грипп 3 Свиной грипп 4 Свиной грипп 5 Свиной грипп 6 Influenzum toxic Грипп лихорадка Дренаж CoronaVirus Human Coronavirus Wuhan 2020 NEW mutated CoronaVirus SARS Воспаление при ОРВИ базовая Воспалени