Пропускане към основното съдържание

Дяволски нокът (Harpagophytum procumbens)

Ползи от билката Дяволски нокът (Harpagophytum procumbens)

Дяволски нокът 500

-Има регенериращ ефект.

-Помага за намаляване на теглото

 Билката подпомага загубата на тегло, като взаимодейства с хормона на глада грелин. Той се произвежда във всеки човешки организъм от стомаха.

Основната му функция - сигнал към мозъка да приеме следващата порция храна.

Веднага след като храната бъде усвоена, хормонът се освобождава в кръвния поток, което служи като сигнал за следващо похапване. Дяволският нокът потиска апетита и води до постепенна загуба на тегло.

-Може да облекчи болките в гърба.

В допълнение към противовъзпалителното си действие е установено, че дяволският прощъпулник (Harpagophytum prostrate) е много ефективен за облекчаване на болките в гърба, и по-специално в долната част на гърба, дължащи се на ишиас. Редица изследователи са единодушни, че дяволският нокът помага за облекчаване на болките в гърба, благодарение на неговите харпагозиди - активно растително съединение.

-Може да облекчи остеоартрита.

Харпагофитумът дяволски нокът лекува много патологии на ставите.

Може да намали възпалението.

Растението дяволски нокът - успокоява дори сериозни възпаления с успокояващо действие. Широко се използва за приготвяне на билкови средства за лечение на чревни разстройства, артрит и подагра.

-Бори се с патогенната микрофлора.

-Понижава високата температура, намалява силната болка и облекчава спазмите. Тази билка се използва от незапомнени времена от лечителите за лечение на бъбречни заболявания и за избавяне от мигрена.


Притежавайки антимикробни, седативни, противовъзпалителни, антипиретични и диуретични свойства, билката и корените на дяволския нокът отдавна се използват при различни заболявания на храносмилателната система, стомашни разстройства, ревматични болки, ставни заболявания, главоболие, отоци, заболявания на бъбреците и пикочните пътища. Но растението е по-известно в съвременната медицина като аналгетик, използван в много хранителни добавки при общи заболявания на опорно-двигателния апарат: остеоартрит, полиартрит, артроза, остеохондроза, ревматизъм и др.

Терапевтичните препарати от дяволски нокът са течни екстракти и тинктури, използвани като противовъзпалителни, кардиотонични, антивентрикуларни средства. В европейските страни коренът на растението се използва активно за ставна терапия. Аптекарското наименование на дяволския нокът във фармакопеите на Швеция, Англия, Германия и Франция е Harpagophytum radix (по-рано: Radix harpagophyti). Корените съдържат биологично активни вещества, които обуславят ефикасността на растението при различни патологични процеси, по-специално в органите на костите и ставите и пикочо-половата система. Корените на дяволския нокът се използват под формата на чаена напитка, наречена дяволски нокът. Според последните проучвания чаят от корени на дяволски нокът е ефективен при лечение на стомашно-чревни заболявания. Лекарствата на основата на растението се смятат за обещаващи при лечение на недостатъчна жлъчна секреция и отслабена храносмилателна система. Известно е, че дяволският нокът се използва външно за различни кожни увреждания: изгаряния, рани, язви.


Екстрактът от дяволски нокът може да намали отока, да премахне възпалението, да облекчи болката в ставите, освен че увеличава тяхната подвижност. Тези качества позволяват широко използване на екстракта от растението при хронични заболявания на ставите с дегенеративно-дистрофичен характер (остеохондроза на гръбначния стълб, деформиращ остеоартрит). Показания за употреба на екстракта са също мускулни и ставни болки, спортни травми, седалищна невралгия, неврит, невралгия, простудни заболявания, възпалителни заболявания на половата система, кожни заболявания (включително акне, себореен дерматит). Съществуват няколко лекарствени форми, в които се използва екстрактът от дяволски нокът, това са капсули, тинктури, водни отвари и мехлеми. 




Противопоказания и странични ефекти

Неконтролираната му употреба като средство за лечение може да бъде вредна за организма, освен това дяволският нокът съдържа алкалоиди. Притежавайки много полезни свойства, дяволският нокът има и своите противопоказания. Дяволският нокът не се препоръчва за употреба при язва на стомаха, язва на дванадесетопръстника, гастралгия, киселини. Активните вещества в растението имат стимулиращ ефект върху мускулите на матката, което може да доведе до спонтанни аборти или преждевременни раждания. Поради това не се препоръчва на бременни жени да използват препарати от дяволски нокът. Употребата на растението е противопоказана за кърмещи майки и деца.

Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Всичките оригинални матрици на Гаряев

Всичките оригинални матрици на Гаряев ( плейлист ) Оригиналните звукови матрици на Гаряев не са променяни по време на редактирането, което означава, че качеството на звука остава неизменено, а въздействието на матрицата върху тялото е максимално! С други думи, амплитудата на звуковата пътечка не е повлияна от всякакви оптимизатори, нормализатори и софтуерни усилватели. Също така честотата и битрейтът остават незасегнати.  Всички матрици на Гаряев можете да намерите на https://bit.ly/garyaevmatrixall   Правила за слушане на Матриците на Гаряев :  1. 1-2 пъти дневно, не по-късно от 2 часа преди лягане. За жените - едномесечен курс за слушане всеки ден. За мъже - едномесечен курс на слушане, всеки втори ден. -Програмата трябва да се използва сутрин, през деня или вечер.  2. Силата на звука не трябва да е твърде висока.  3. Прослушването за предпочитане трябва да става с качествени слушалки или тонколони.  4. Настройте се на програмата, преди да я слушате, отпуснете се напълно, без чужди м