Дяволски нокът (Harpagophytum procumbens)

Ползи от билката Дяволски нокът (Harpagophytum procumbens)

Дяволски нокът 500

-Има регенериращ ефект.

-Помага за намаляване на теглото

 Билката подпомага загубата на тегло, като взаимодейства с хормона на глада грелин. Той се произвежда във всеки човешки организъм от стомаха.

Основната му функция - сигнал към мозъка да приеме следващата порция храна.

Веднага след като храната бъде усвоена, хормонът се освобождава в кръвния поток, което служи като сигнал за следващо похапване. Дяволският нокът потиска апетита и води до постепенна загуба на тегло.

-Може да облекчи болките в гърба.

В допълнение към противовъзпалителното си действие е установено, че дяволският прощъпулник (Harpagophytum prostrate) е много ефективен за облекчаване на болките в гърба, и по-специално в долната част на гърба, дължащи се на ишиас. Редица изследователи са единодушни, че дяволският нокът помага за облекчаване на болките в гърба, благодарение на неговите харпагозиди - активно растително съединение.

-Може да облекчи остеоартрита.

Харпагофитумът дяволски нокът лекува много патологии на ставите.

Може да намали възпалението.

Растението дяволски нокът - успокоява дори сериозни възпаления с успокояващо действие. Широко се използва за приготвяне на билкови средства за лечение на чревни разстройства, артрит и подагра.

-Бори се с патогенната микрофлора.

-Понижава високата температура, намалява силната болка и облекчава спазмите. Тази билка се използва от незапомнени времена от лечителите за лечение на бъбречни заболявания и за избавяне от мигрена.


Притежавайки антимикробни, седативни, противовъзпалителни, антипиретични и диуретични свойства, билката и корените на дяволския нокът отдавна се използват при различни заболявания на храносмилателната система, стомашни разстройства, ревматични болки, ставни заболявания, главоболие, отоци, заболявания на бъбреците и пикочните пътища. Но растението е по-известно в съвременната медицина като аналгетик, използван в много хранителни добавки при общи заболявания на опорно-двигателния апарат: остеоартрит, полиартрит, артроза, остеохондроза, ревматизъм и др.

Терапевтичните препарати от дяволски нокът са течни екстракти и тинктури, използвани като противовъзпалителни, кардиотонични, антивентрикуларни средства. В европейските страни коренът на растението се използва активно за ставна терапия. Аптекарското наименование на дяволския нокът във фармакопеите на Швеция, Англия, Германия и Франция е Harpagophytum radix (по-рано: Radix harpagophyti). Корените съдържат биологично активни вещества, които обуславят ефикасността на растението при различни патологични процеси, по-специално в органите на костите и ставите и пикочо-половата система. Корените на дяволския нокът се използват под формата на чаена напитка, наречена дяволски нокът. Според последните проучвания чаят от корени на дяволски нокът е ефективен при лечение на стомашно-чревни заболявания. Лекарствата на основата на растението се смятат за обещаващи при лечение на недостатъчна жлъчна секреция и отслабена храносмилателна система. Известно е, че дяволският нокът се използва външно за различни кожни увреждания: изгаряния, рани, язви.


Екстрактът от дяволски нокът може да намали отока, да премахне възпалението, да облекчи болката в ставите, освен че увеличава тяхната подвижност. Тези качества позволяват широко използване на екстракта от растението при хронични заболявания на ставите с дегенеративно-дистрофичен характер (остеохондроза на гръбначния стълб, деформиращ остеоартрит). Показания за употреба на екстракта са също мускулни и ставни болки, спортни травми, седалищна невралгия, неврит, невралгия, простудни заболявания, възпалителни заболявания на половата система, кожни заболявания (включително акне, себореен дерматит). Съществуват няколко лекарствени форми, в които се използва екстрактът от дяволски нокът, това са капсули, тинктури, водни отвари и мехлеми. 
Противопоказания и странични ефекти

Неконтролираната му употреба като средство за лечение може да бъде вредна за организма, освен това дяволският нокът съдържа алкалоиди. Притежавайки много полезни свойства, дяволският нокът има и своите противопоказания. Дяволският нокът не се препоръчва за употреба при язва на стомаха, язва на дванадесетопръстника, гастралгия, киселини. Активните вещества в растението имат стимулиращ ефект върху мускулите на матката, което може да доведе до спонтанни аборти или преждевременни раждания. Поради това не се препоръчва на бременни жени да използват препарати от дяволски нокът. Употребата на растението е противопоказана за кърмещи майки и деца.

Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

Тридемия от Биомедис