Пропускане към основното съдържание

Куркумин (turmeric)

Куркумин и пиперин

Куркумин и пиперин


Ако търсите начин да излекувате мускулно или костно заболяване по естествен и ефективен начин, ние ви казваме, че благодарение на куркумата и на черния пипер ще получите здравословно и много ефективно лечение, а също така те ще ви помогнат да избегнете синдрома на болката. 

Куркумата е една от най-ценните подправки, които можем да намерим, тя има кулинарна и голяма лечебна стойност. Тя е корен, може би по-малко известен от джинджифила. но също толкова полезен. 

Черният пипер и куркумата са две подправки с хиндуистки произход. 

 Те се използват ежедневно в кухнята, защото придават много добър вкус, както и имат чудесни лечебни свойства. Комбинацията от двете е идеално средство за лечение на болки в ставите и действа като естествено противовъзпалително средство. много хора, които са я опитали, са останали възхитени.

Защо тези две подправки са толкова полезни?

Пиперинът, който се съдържа в черния пипер, увеличава съдържанието на куркумин в корена на куркумата, като по този начин подобрява действието му и се бори с възпалението и болката, от които може да страдаме. Това е и добра комбинация за отслабване, а тя има много свойства. 

Противогъбично, аналгетично, антибактериално, антиоксидантно и антисептично.

Куркума, това може би е една от кралиците на подправките заради здравословните си хранителни свойства. Тя съдържа фибри, протеини, витамини С, Е и К, калций, калий, натрий, желязо, мед и магнезий и др.

Куркуминът съдържа полифенол, който му придава оранжево-жълт цвят, този компонент е ценен антиоксидант, противотуморен и противовъзпалителен агент. Той ни помага да се отървем от някои болести или патологии, като например:

 • Дегенеративни заболявания.
 • Възпалителни.
 • Ендометриоза.
 • Язвен колит.
 • Ревматоиден артрит.
 • Избягва запек.
 • Подпомага дейността на черния дроб.
 • Разгражда мазнините в храната.
 • Намалява възпалението и подуването на стомаха.

Ползи от черния пипер и куркумина. 

Тези две подправки са толкова ценени в света на Индия, че бързо се разпространяват по целия свят, пресичайки граници и континенти. 

Сбогом на  депресията.

Увеличават ендорфините в организма, както и допамина и серотонина в мозъка. Тези хормони се освобождават и ни оставят с чувство на благополучие и щастие. Освен това, ако го консумираме с черен пипер, той ще подобри настроението ни още повече, защото потиска ензима моноаминооксидаза - вещество, свързано с депресивните моменти.

Силна имунна система и подобрена памет

Тези две подправки, куркумата и черният пипер, подобряват имунната ни система, предпазват клетките ни от преждевременно стареене, освен това паметта ни ще се подобри, защото когнитивният упадък спира. 

Намаляват се оксидативните увреждания, като по този начин се подобрява цялостното ни здраве и имунната ни система. Клетките остават по-дълго време здрави, подобряват се състоянието на кожата ни, органите и клетките в цялото тяло. 

Снижава се шанса да се разболеете от рак, тъй като тези две подправки имат за цел да забавят растежа на раковите клетки и особено на рака на гърдата.

Помагат за отслабване и понижаване на холестерола в кръвта. 

Увеличава активността на метаболизма ни, което води до по-голям разход на калории по прост начин. Увеличава скоростта на изгаряне на калориите и също така предотвратява отлагането на мастни клетки. Освен това полифенолите в куркумата спомагат за изгарянето на мазнините, отложени в кръвоносната ни система или по стените на съдовете.

Ако ги консумираме ( слушаме ) редовно, ще започнем да се чувстваме по-добре, тъй като с балансирана диета и умерени седмични упражнения можем да отслабнем и да избегнем холестерола в кръвта по естествен начин, ефективно и без странични ефекти. 

Тези подправки също така дават усещане за ситост, улесняват храносмилането, предотвратяват запек и увеличават киселинната секреция в стомаха, за да се премахнат мастните натрупвания. И накрая, стомахът и чревната флора са защитени, а раздразненото дебело черво се свива.

Възпалението и болката намаляват.

Те имат противовъзпалителни свойства и ефектът им е сравним с най-популярните лекарства от аптеката.

Техните противовъзпалителни и антиартритни свойства са доказани от много учени и те имат важна ниша в килера на много хора, които търсят облекчение от болките в тялото си, в ставите, мускулите или костите.

Куркуминът е жълто прахообразно вещество, което се извлича от куркумата, известна още като подправка къри. Открито е от учените Фогел и Пелтие през 1842 г.

Способността на куркумина да намалява възпалението, да унищожава раковите клетки, да действа като антиоксидант и да ускорява възстановяването на тъканите. Според научните изследвания куркуминът може да се използва за лечение на невродегенеративни и психични разстройства. 

Ползи за здравето от куркумина

За мозъка

Борба с депресията

За болестта на Алцхаймер

За болестта на Паркинсон

Бързо възстановяване след инсулт

Невропротективен ефект

Подобряване на невропластичността на мозъка

Антиоксидантни свойства на куркумина

За зрението

Куркумин в спорта

 • За възстановяване на мускулите
 • Насърчава секрецията на инсулин
 • Борба с млечната киселина и възпалението
 • Подпомага загубата на тегло

Ползи от куркумина за сърцето

Намалява възпалението

Подобрява липидния метаболизъм

Ползи за диабетиците

куркумин


Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Тридемия от Биомедис

ТРИДЕМИЯ :  През декември 2022 г. Biomedis организира уебинар, посветен на нов проблем в света - появата на 3 вируса едновременно, които не щадят нито децата, нито възрастните. Тази епидемия се нарича ТРИДЕМИЯ Беше представен и списък с честоти за комплекса срещу този бич от Biomedis, наречен "ТРИДЕМИЯ 22-23". Въз основа на този списък се формира едноименен комплекс, който се предлага в два вида модулация (файловете в ОРИГИНАЛ) kick_swg12  АЧХ Комплексът ТРИДЕМИЯ включва честоти за следните програми: (на руски)  Активная защита Респираторно-сентициальный вирус Голосовые связки, раздражение  Дыхательные пути к.ч. Респираторно-сентициальный вирус Ринит общий Воспаление горла Боль в горле Грипп базовый Grippe virus A Свиной грипп H1N1- Swine Flu Свиной грипп 1 Свиной грипп 2 Свиной грипп 3 Свиной грипп 4 Свиной грипп 5 Свиной грипп 6 Influenzum toxic Грипп лихорадка Дренаж CoronaVirus Human Coronavirus Wuhan 2020 NEW mutated CoronaVirus SARS Воспаление при ОРВИ базовая Воспалени