Пропускане към основното съдържание

Витилиго : БРТ

Биорезонансен комплекс при витилиго

Какво представлява витилигото?

Витилиго (левкопатия, петниста кожа) е едно от най-неизследваните и трудни за лечение заболявания. То може да се появи на всяка възраст и се проявява с появата на бели петна по кожата, т.е. участъци, лишени от пигмент - меланин. Това явление се нарича депигментация.



Заболяването е разпространено във всички страни по света. Заболяването може да се появи във всяка възраст, но най-често се развива при жени и млади хора на възраст под 20 години. През последните години се наблюдава увеличаване на броя на случаите както при възрастни, така и при деца, особено при по-млади хора.

Витилигото е заболяване, което официалната медицина не харесва много. То не се счита за заплаха за живота или здравето. Но това не е съвсем вярно. Въпреки че не застрашава живота, вредата за здравето ви може да е очевидна. В края на краищата витилигото е не само неприятен козметичен дефект, но и повече от визуално напомняне за сериозно разстройство в организма.

Причини, водещи до развитието на витилиго

Все още не са окончателно установени нито причината, нито механизмът на действие при развитието на витилиго.

Смята се, че следните фактори играят роля за появата на витилиго:

  • Невроендокринни нарушения (дисфункция на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, хипофизата, половите жлези);
  • психични травми;
  • нарушения на вегетативната нервна система (преобладаване на тонуса на симпатиковата част на вегетативната нервна система над тонуса на нейната парасимпатикова част);
  • автоимунни процеси;
  • наследствена предразположеност, за която свидетелства фамилната история на заболяването.

От голямо значение за развитието на витилиго са стресовите състояния, прекарани инфекциозни заболявания, хронични вътрешни заболявания, интоксикации, контакт на кожата с някои синтетични тъкани, физически травми.

При много пациенти се установяват нарушения в метаболизма на витамините, медта, желязото, цинка и други микро- и макроелементи, както и синдром на малабсорбция. През последните години важна роля се отдава на нарушенията на имунната система, има данни за автоимунна патогенеза на витилигото.

Депигментацията (обезцветяването) може да бъде провокирана от червеи (хелминти), които нарушават нормалната дейност на жлезите с вътрешна секреция и водят до недостиг на мед в организма. Доказано е, че в тези случаи обезпаразитяването води до излекуване на пациентите.

Симптоми на витилиго

Заболяването обикновено има хронично протичане, което е морално потискащо за пациента и причинява дискомфорт. Заболяването започва с появата на леко розови или млечнобели петна по кожата. Петната постепенно увеличават размера си, имат ясно изразени граници и стават с кръгла или овална форма. С разрастването на лезиите те имат склонност да се сливат помежду си и да образуват големи джобове. Огнищата могат да бъдат единични или многобройни и да се появят на всяко място по кожата, най-често в откритите зони: лицето, шията, горните и долните крайници, големите гънки в гениталиите и ануса.

Лезиите са по-често симетрично разположени, понякога едностранни, често локализирани по протежение на нервните стволове. В огнищата косата променя цвета си, става бледа; засягат се изпотяването и отстраняването на мазнините, вазомоторните и мускулно-космените рефлекси (обезцветената кожа губи способността си да реагира на студ и други дразнители, при което се образува т.нар. гъша кожа).

Витилигото често се придружава от слънчев дерматит.

Най-тежката степен на витилиго е универсална лезия, при която цялата кожа се депигментира.

Пациентите, страдащи от витилиго, нямат никакви субективни усещания и обикновено се притесняват само от козметичния дефект. Някои петна могат да изчезнат спонтанно. Пациентите трябва да избягват продължителното излагане на слънце, тъй като белите петна са по-видими при загоряла кожа.

При прогресирането на витилиго депигментация се появява там, където наскоро е имало травма, триене или натиск върху кожата.

Лечение на витилиго

Какво може да направи вашият лекар?

Диагнозата витилиго се поставя въз основа на клиничната картина и в повечето случаи не е трудна поради характерните клинични прояви на заболяването.

Множеството фактори, които допринасят за витилиго, налагат комплексно лечение на заболяването.

Витилигото е труден проблем за дерматолозите поради липсата на ясна схема на лечение, въпреки появата на няколко каузални подхода за лечение през последните години. Използват се лекарства за повишаване на чувствителността на кожата към ултравиолетовата светлина, последвани от облъчване с ултравиолетови лъчи.

Пациентите не могат да бъдат напълно излекувани без отстраняване на съпътстващите заболявания. Витилигото е "кожен маркер на вътрешно заболяване".

Продължава търсенето на ефективни методи за лечение на заболяването.

Какво можете да направите вие?

Ако се появят признаци на заболяването, трябва да се консултирате с дерматолог. Но когато описвате симптомите, не трябва да се съсредоточавате само върху кожните проблеми, а и върху други признаци, които не са свързани с кожата. Защото, както беше споменато по-горе, причината може да се дължи на промени в организма като цяло.

Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Всичките оригинални матрици на Гаряев

Всичките оригинални матрици на Гаряев ( плейлист ) Оригиналните звукови матрици на Гаряев не са променяни по време на редактирането, което означава, че качеството на звука остава неизменено, а въздействието на матрицата върху тялото е максимално! С други думи, амплитудата на звуковата пътечка не е повлияна от всякакви оптимизатори, нормализатори и софтуерни усилватели. Също така честотата и битрейтът остават незасегнати.  Всички матрици на Гаряев можете да намерите на https://bit.ly/garyaevmatrixall   Правила за слушане на Матриците на Гаряев :  1. 1-2 пъти дневно, не по-късно от 2 часа преди лягане. За жените - едномесечен курс за слушане всеки ден. За мъже - едномесечен курс на слушане, всеки втори ден. -Програмата трябва да се използва сутрин, през деня или вечер.  2. Силата на звука не трябва да е твърде висока.  3. Прослушването за предпочитане трябва да става с качествени слушалки или тонколони.  4. Настройте се на програмата, преди да я слушате, отпуснете се напълно, без чужди м