Пропускане към основното съдържание

Истини и лъжи за йода : Анализ на д-р Джоузеф Меркола

Истини и лъжи за йода : Анализ на д-р Джоузеф Меркола

Тялото ви не произвежда йод, затова трябва да си го набавяте от храната. Йодът е бил добавен към готварската сол, за да се намали заплахата за общественото здраве, но препоръките за диета с ниско съдържание на сол са допринесли за повторното повишаване на риска

Смята се, че приблизително 30 % от населението на света страда от недостиг на йод. Някога лекарите са предписвали капки от разтвора на Лугол за добавяне на йод, но това е излязло от мода, след като през 1948 г. двама лекари са интерпретирали погрешно научните данни

Последвалото добавяне на конкурентни минерали - флуорид във водоснабдяването и замяната на калиевия бромат с калиев йодид в брашното за хляб и сладкиши - увеличи риска от хипотиреоидизъм и йоден дефицит

Симптомите на хипотиреоидизъм включват умора, затруднено учене и запомняне, затруднено отслабване, постоянно чувство на студ и затруднено забременяване.

Препоръчвам ви да си набавяте колкото се може повече йод от храната, включително богати на йод органични млечни продукти, хранени с трева, органични боровинки, яйца, картофи и морски зеленчуци, които съдържат повече йод от всеки друг източник

Тялото ви не може да произвежда йод, затова трябва да си го набавяте от храната. Въпреки че йодният дефицит отново се превръща в заплаха за общественото здраве , той е напълно предотвратим в западния свят. Той е критично важен микроелемент, което означава, че тялото ви се нуждае от него в много малки дози.

Въпреки че много клетки използват йод, вашата щитовидна жлеза използва наличния първо за производството на хормоните на щитовидната жлеза трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4). Според Харвардското училище за обществено здраве TH Chan повечето хора в САЩ си набавят йод с храната от йодирана сол и мляко.

Ако човек избере да спазва диета с ниско съдържание на мазнини и сол, препоръчана от Американската асоциация по сърдечни заболявания, това драстично намалява количеството йод, което той усвоява всеки ден.

Това може да помогне да се обясни как йодният дефицит и заболяванията на щитовидната жлеза са се превърнали в сериозен проблем за общественото здраве. Според Американската асоциация по щитовидната жлеза се смята, че около 30 % от населението на света е изложено на риск от недостиг, а за хората в развитите страни все по-често се установява, че не разполагат с този основен хранителен елемент.

Йод или йодид?

Въпреки че думите звучат сходно и може би сте ги използвали като взаимозаменяеми, йод и йодид са две различни съединения. Елементарният двуатомен йод (I2) има два свързани помежду си йодни атома. В тази си форма йодът е силно корозивен и може да увреди тъканите при контакт.

Йодидът (I-) е формата на йода, която се среща в природата. Тя се получава, когато йодът се свърже с друг елемент и образува сол. Например калиевият йодид или натриевият йодид е йод, свързан с калий или натрий. В тази форма той може да се използва локално или да се приема.

Според д-р Гай Ейбрахам в "Историческа справка за проекта "Йод""6 през първата половина на XX век лекарите са използвали разтвора на Лугол като йодна добавка. Всяка капка е доставяла 6,25 mg елементарен йод, който е представлявал 40 % йод и 60 % сол на калиев йодид. По онова време препоръчителният прием е бил от 2 до 6 капки на ден.

Това се променя през 1948 г., когато д-р Ян Волф и Израел Лион Чайков от Калифорнийския университет в Бъркли публикуват своите открития върху животински модел, по време на който прилагали интраперитонеални инжекции с йодид. Когато серумните нива на неорганичен йодид достигат 0,2 m/L, те забелязват, че щитовидната жлеза вече не абсорбира радиойодид.

Според Абрахам правилното тълкуване би било, че щитовидната жлеза е абсорбирала достатъчно количество йод.

Какво унищожава йода?

Въпреки резултатите Волф и Чайков стигат до заключението, че тъй като щитовидната жлеза вече не абсорбира радиоактивния йодид, производството на тиреоидни хормони ще бъде блокирано и ще доведе до хипотиреоидизъм. Според Абрахам обаче плъховете не са развили симптоми на хипотиреоидизъм. Тъй като Волф и Чайков не можеха да обосноват интерпретацията, те обясниха, че плъховете не са последвали "нормална физиологична реакция".

През 1969 г. Волф, работещ в Националния институт по здравеопазване (NIH), определя нивата на излишък на йод и стига до заключението, че всичко над 0,2 mg на ден е потенциално вредно.

Абрахам посочва, че интерпретацията на данните от Wolff и Chaikoff е била неправилна, а последвалата екстраполация на Wolff на резултатите върху хора без достатъчно научни доказателства е била "по-лоша". Абрахам пише още:

"Към 70-те години на миналия век лекарите стигнаха до заключението, че човек трябва да избягва неорганичния, нерадиоактивен йод като проказа, освен ако не е включен в токсичните, органични йодсъдържащи лекарства. Тогава йодът би могъл да бъде толериран, защото йодът би могъл да бъде обвинен за токсичността на тези лекарства".

До 1993 г. са документирани благоприятните ефекти от допълнителното приемане на йод в продължение на една година при 1368 пациенти. Въпреки това мнението на Волф надделява. По-нататъшните изследвания на д-р Атанас Атанасов и проф. Хорхе Флехас и Дейвид Браунщайн не възпроизвеждат ефекта на Волф-Чайков при около 4000 пациенти, които са получавали добавки в продължение на цели три години. През 2005 г. Абрахам пише, че медицинският страх от йода е достигнал:

"... пандемични размери, силно заразен е и е предизвикал хаос в медицинската практика и сред населението на САЩ. Повече мизерия и смърт в САЩ може би е причинен от ефекта на Волф-Чайков, отколкото двете световни войни взети заедно."

Регистрираният диетолог Дженифър Депеу разказва за опита си с използването на йодни добавки в статията си в Substack "Йод и една стара лъжа, която все още се разпространява". Тя отбелязва, че с добавките болките във фиброкистозните ѝ гърди отшумяват, а тя изпитва възстановена енергия и по-лесно сваляне на килограми.

Общи замърсители на околната среда се конкурират с йода

Йодът принадлежи към клас химикали, наречени халогени, заедно с флуора, хлора и брома. Флуорът има най-висока реактивност, следван от хлора, брома и след това от йода. Когато халоген се комбинира с друг елемент, той се нарича халогенид. Например натриевият хлорид е халогенен йон.

Излагането на тези халогениди може да наруши функцията на щитовидната жлеза, тъй като халогените се абсорбират от щитовидната жлеза. 

Изследователите са установили, че при адекватна експозиция на йод ефектът от излагането на флуорид може да бъде смекчен. Депей отбелязва , че през 50-те години на ХХ век в питейната вода е бил добавен флуорид, а в брашното за хляб и сладкиши калиевият бромат е бил заменен с калиев йодид, като и двете тези вещества вероятно са допринесли за йодната недостатъчност и дефицит.

Увеличаващият се брой на хората с хипотиреоидизъм и гуша е накарал здравните специалисти да препоръчат добавянето на йод в готварската сол. И все пак, както беше отбелязано през последните 10 години, стремежът на Американската асоциация за сърдечни заболявания към диета с ниско съдържание на сол е оказал значително влияние върху здравето на щитовидната жлеза.

Според данните на Абрахам това може да е оказало влияние и върху честотата на рака на гърдата. При малък брой субекти тестът за натоварване с йод е довел до отделяне на повече бромид при жените с рак на гърдата, отколкото при нормалните субекти. Често срещаните замърсители, които се конкурират с йода, включват:

Бромид - Бромидите са известни нарушители на ендокринната система, които се съдържат в хлебни изделия, пестициди и пластмаси, както и в други източници. Тъй като бромидът е халогенид, той се конкурира за същите рецептори в щитовидната жлеза и други части на тялото, за да улавя йода, като по този начин потиска производството на хормони на щитовидната жлеза.

Флуорид - Отдавна е известно, че флуоридът измества йода. Както е цитирано от Мрежата за действие срещу флуорида, китайски изследователи "многократно са установявали, че недостигът на йод, съчетан с излагане на флуорид, оказва значително по-вредно въздействие върху неврологичното развитие, отколкото само недостигът на йод ".

Живак - Живакът се съдържа в зъбните амалгамни пломби и в риби като риба тон, както и в потребителски продукти като антики, батерии, електроника, електрически крушки и фармацевтични продукти. По-високите нива на живак в организма се свързват с по-ниски нива на хормона на щитовидната жлеза.

Нитрати - Нитратите, които се съдържат в преработеното месо, като бекон, хотдог, месо за обяд и колбаси, могат да попречат на усвояването на йод и потенциално да доведат до повишен риск от рак на щитовидната жлеза и други видове рак. Нитратите от селскостопанските торове, които се съдържат в замърсената питейна вода, също се сочат като потенциална причина за рак на щитовидната жлеза.

Перхлорат - Това е замърсител, който се среща в подпочвените води в САЩ и в измерими количества в млякото, плодовете и зеленчуците. Перхлоратът блокира усвояването на йода и потиска производството на хормони на щитовидната жлеза, което води до хипотиреоидизъм.

Йодната недостатъчност влияе на познавателните способности и на много други неща


Тялото ви се нуждае от достатъчно йод, за да произвежда хормони на щитовидната жлеза. В допълнение към ефекта на ниските хормоните на щитовидната жлеза върху общото ви здравословно състояние, щитовидната жлеза може да се уголеми, което е състояние, известно като гуша. Липсата на хормони на щитовидната жлеза се нарича хипотиреоидизъм, който може да предизвика интелектуални затруднения и проблеми с развитието при бебета и деца, чиито майки са имали недостиг на йод по време на бременността.

Когато едно бебе е лишено от хормони на щитовидната жлеза в утробата, това може да има необратими последици за детето. Бебетата, родени от майки с хипотиреоидизъм по време на бременността, са със значително повишен риск от по-нисък коефициент на интелигентност, нарушения в обучението и.

Според Американската тиреоидна асоциация йодният дефицит е "най-честата предотвратима причина за интелектуални увреждания в света".

Изследователите едва сега започват да разбират връзката на йода не само с щитовидната жлеза. Недостигът и неадекватността на микроелементите са глобален здравен проблем. Много от симптомите на йодния дефицит са свързани с хипотиреоидизъм, но както отбелязва Депеу , коригирането на нивото на йода е довело до намаляване на симптомите на фиброкистозни гърди.

Симптомите, че може да имате недостиг на йод, включват:

  • Умора
  • Мускулна слабост
  • Увеличаване на теглото
  • Затруднено отслабване
  • Затруднено учене и запомняне
  • Загуба на коса
  • Суха кожа
  • Усещане за студ
  • Запек
  • Бавен сърдечен ритъм
  • Трудности при забременяване
  • Силна или нередовна менструация
  • дрезгав глас
Vertera GEL лиофилизат : Plasma Technology

Vertera GEL лиофилизат : Plasma Technology


Храни, богати на йод

Според Националния институт по здравеопазване препоръчителната хранителна доза йод е 150 микрограма (mcg) за мъже и жени на възраст 14 и повече години. Винаги препоръчвам да си набавяте възможно най-много хранителни вещества от храната, която ядете, и йодът не прави изключение. Количеството йод в храната ви е пряко свързано с това колко йод има в почвата, където е отгледана храната.

Винаги избирайте пресни, органични плодове и зеленчуци и сурови, органични, хранени с трева млечни продукти. Помислете за оптимизиране на усвояването на йод, като елиминирате или значително намалите излагането си на обичайните замърсители, които се конкурират с йода. Това са бромид, флуорид, нитрати, живак и перхлорат. Някои от храните, за които е известно, че са богати на йод, включват:

Млечни продукти - Всички млечни продукти са богати на йод, а консумацията на сурови, органични, хранени с трева млечни продукти е по-здравословен вариант. Съдържанието на йод в млечните продукти може да варира в зависимост от сезона.

Според Националния институт по здравеопазване 1 чаша обезмаслено пастьоризирано мляко съдържа 85 mcg, а 1 унция пастьоризирано сирене чедър - 15 mcg.

Червени боровинки - Червените боровинки са богат източник на йод. Препоръчвам ви да консумирате пресни, органични боровинки или сок от боровинки, който е 100% сок без добавени захари. Ако имате камъни в пикочните пътища или приемате лекарства за разреждане на кръвта като варфарин , е важно да избягвате червените боровинки.

Яйца - Едно голямо яйце съдържа 26 mcg йод.

Картофи - Един средно голям печен картоф с кората съдържа 60 mcg йод. Картофите са силно пръскана култура, затова не забравяйте да купувате биологично отгледани картофи. Тъй като те също така са с високо съдържание на нишесте, препоръчвам да консумирате картофи в умерени количества.

Морски водорасли - Една четвърт унция сушени морски водорасли може да съдържа повече от 4500 mcg йод.





Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Всичките оригинални матрици на Гаряев

Всичките оригинални матрици на Гаряев ( плейлист ) Оригиналните звукови матрици на Гаряев не са променяни по време на редактирането, което означава, че качеството на звука остава неизменено, а въздействието на матрицата върху тялото е максимално! С други думи, амплитудата на звуковата пътечка не е повлияна от всякакви оптимизатори, нормализатори и софтуерни усилватели. Също така честотата и битрейтът остават незасегнати.  Всички матрици на Гаряев можете да намерите на https://bit.ly/garyaevmatrixall   Правила за слушане на Матриците на Гаряев :  1. 1-2 пъти дневно, не по-късно от 2 часа преди лягане. За жените - едномесечен курс за слушане всеки ден. За мъже - едномесечен курс на слушане, всеки втори ден. -Програмата трябва да се използва сутрин, през деня или вечер.  2. Силата на звука не трябва да е твърде висока.  3. Прослушването за предпочитане трябва да става с качествени слушалки или тонколони.  4. Настройте се на програмата, преди да я слушате, отпуснете се напълно, без чужди м