Пропускане към основното съдържание

Ешерихия коли : E. coli (Escherichia coli) БРТ

 E. coli (Escherichia coli) е вид бактерия, която обикновено живее в червата ви. Тя се среща и в червата на някои животни.


Повечето видове E. coli са безвредни и дори помагат за поддържането на храносмилателния ви тракт здрав. Но някои щамове могат да причинят диария, ако ядете замърсена храна или пиете замърсена вода.

Въпреки че много от нас свързват E. coli с хранително отравяне, от различни видове на бактерията можете да получите и пневмония и инфекции на пикочните пътища. Всъщност от 75 % до 95 % от инфекциите на пикочните пътища се причиняват от E. coli. E.coli е нормален обитател на червата и така си проправя път до пикочните пътища.

Някои версии на E. coli ви разболяват, като произвеждат токсин, наречен Shiga. Този токсин уврежда лигавицата на червата ви. Щамовете на E. coli, които произвеждат токсина, понякога се наричат STEC, което е съкращение от "Shiga toxin-producing E. coli".

Един особено опасен щам, O157:H7, може да ви разболее много сериозно. Той причинява коремни спазми, повръщане и кървава диария. Той е водещата причина за остра бъбречна недостатъчност при децата. Може да причини и животозастрашаващи симптоми като:

  • Бъбречна недостатъчност при възрастни
  • Треска
  • Кървене
  • Объркване
  • Припадъци

Трябва да потърсите спешна помощ, ако имате някой от тези симптоми.


Как се заразявате с Ешерихия коли : E. coli (Escherichia coli)?

Можете да се заразите, когато погълнете дори малко количество бактерии E. coli. Сред начините, по които това може да се случи:

  • Смляно месо: Ядете смляно месо, което е носител на E. coli, и месото не е било достатъчно сготвено, за да убие бактериите. Когато месото се обработва, понякога в него попадат бактерии от червата на животните. Това се случва по-често с мляното месо, тъй като то идва от повече от едно животно.
  • Необработено мляко: Пиете непастьоризирано мляко, което не е било загрявано, за да се убият бактериите. E. coli може да попадне в млякото от вимето на кравата или от доилното оборудване.
  • Зеленчуци и плодове: Възможно е да ядете пресни зеленчуци или плодове, които са били замърсени от вода, в която са открити бактериите. Това се случва най-често, когато оборският тор от намиращите се наблизо животни се смеси с водоснабдяването.
  • Други храни и напитки: Може да се заразите с E. coli и от непастьоризирани плодови сокове, кисело мляко и сирене, произведени от сурово мляко.
  • Вода: Поглъщате вода, която съдържа E. coli, може би докато плувате в басейн, езеро или водоем.
  • Други хора: Възможно е да се заразите с E. coli от друг болен, например от дете. Бактерията може да се предаде на вас, ако почиствате след заразен човек и след това не измиете ръцете си много добре, преди да докоснете устата си.
  • Животни: Може да бъде открита в зоологическите градини или на изложби на животни по време на панаири.

Можете да заразите и храната в собствената си кухня, ако позволите на нож или дъска за рязане, които са били докоснати до неварено месо (например пилешко), да влязат в контакт с храна, която ще се консумира сурова (например салата).

Ешерихия коли : E. coli (Escherichia coli) Симптоми

Вероятно ще започнете да се чувствате зле от 2 до 5 дни, след като сте приели бактерията E. coli. Най-често срещаните симптоми са: 

  • Коремни спазми
  • Диария, която може да е кървава
  • Гадене
  • Постоянна умора
  • Възможно е да нямате повишена температура. Ако имате, тя може да е слаба.

Здравите хора, заразени с E. coli, обикновено се чувстват по-добре в рамките на една седмица. Но при някои хора се наблюдава сериозно усложнение, наречено хемолитично-уремичен синдром, което засяга бъбреците. Това е по-вероятно да се случи на по-възрастни хора и деца.

Лечение на Ешерихия коли : E. coli (Escherichia coli) 

Единственият начин, по който Вашият лекар може да разбере със сигурност дали имате инфекция с E. coli, е да изпрати проба от изпражненията Ви за анализ в лаборатория.

За щастие, инфекцията обикновено преминава от само себе си.

При някои видове E.coli, свързани с диария, като воднистата диария на пътуващите, антибиотиците могат да съкратят времето, през което имате симптоми, и могат да се използват при умерено тежки случаи.

Но ако имате треска или кървава диария или ако Вашият лекар подозира, че E. coli продуцира Shiga токсин, антибиотици не трябва да се приемат. Те всъщност могат да увеличат производството на Shiga токсин и да влошат симптомите Ви.

Важно е да си почивате и да приемате много течности, за да замените това, което тялото ви губи чрез повръщане или диария.

Не приемайте лекарства, които се продават без рецепта и се борят с диарията. Не искате да забавяте храносмилателната си система, защото това ще забави изхвърлянето на инфекцията от организма Ви.

Когато започнете да се чувствате по-добре, отначало се придържайте към храни с ниско съдържание на фибри, като например :

  • Крекери
  • Тост
  • Яйца
  • Ориз

Млечните продукти и храните с високо съдържание на мазнини или фибри могат да влошат симптомите Ви.

Профилактика за Ешерихия коли : E. coli (Escherichia coli)

Едно от най-важните неща, които можете да направите, за да предпазите себе си и семейството си от E. coli, е да миете ръцете си, особено в такива ситуации:

  • Преди да приготвите храна
  • Преди да приготвите бутилки или храна за бебета или малки деца
  • Преди да докоснете нещо, например биберон, което се поставя в устата на малко дете.
  • След като сте използвали банята или сте сменили пелената
  • След като сте имали контакт с животни, дори със собствените си домашни любимци
  • След работа със сурово месо

Можете също така да предотвратите инфекции с E. coli, като внимавате за храните, които носят най-голям шанс за заразяване:

Гответе хамбургерите, докато вътрешността им достигне температура 70 градуса.

Пийте само пастьоризирано мляко, сок и сайдер.

Измивайте всички продукти, преди да ги консумирате. Бъдете особено внимателни да отстраните мръсотията от зеленолистните зеленчуци като маруля и спанак.

В кухнята ви няколко прости правила ще ви помогнат да се предпазите:

Измийте: Почиствайте ножовете, плотовете и дъските за рязане с гореща сапунена вода, след като сте докоснали сурово месо.

Дръжте суровото и готвеното месо отделно: Използвайте различни дъски за рязане за храната, която консумирате сурова, като зеленчуци и плодове. Не слагайте сготвено месо в същата чиния, която сте използвали за сурово месо, без да сте я измили преди това.

Когато плувате, се старайте да не поглъщате водата, независимо дали става въпрос за басейн, езеро или океан. Тя може да е замърсена с E. coli от изпражненията.

Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Всичките оригинални матрици на Гаряев

Всичките оригинални матрици на Гаряев ( плейлист ) Оригиналните звукови матрици на Гаряев не са променяни по време на редактирането, което означава, че качеството на звука остава неизменено, а въздействието на матрицата върху тялото е максимално! С други думи, амплитудата на звуковата пътечка не е повлияна от всякакви оптимизатори, нормализатори и софтуерни усилватели. Също така честотата и битрейтът остават незасегнати.  Всички матрици на Гаряев можете да намерите на https://bit.ly/garyaevmatrixall   Правила за слушане на Матриците на Гаряев :  1. 1-2 пъти дневно, не по-късно от 2 часа преди лягане. За жените - едномесечен курс за слушане всеки ден. За мъже - едномесечен курс на слушане, всеки втори ден. -Програмата трябва да се използва сутрин, през деня или вечер.  2. Силата на звука не трябва да е твърде висока.  3. Прослушването за предпочитане трябва да става с качествени слушалки или тонколони.  4. Настройте се на програмата, преди да я слушате, отпуснете се напълно, без чужди м