Пропускане към основното съдържание

ДЕФИЦИТ НА ВИТАМИН В12

Един от най-важните витамини в нашето тяло е витамин В12, тъй като той допринася за нормалния метаболизъм и оптималната функция на клетките.

Друга негова важна функция е участието в производството на холин, който се противопоставя на лошите ни навици и предотвратява мастната дегенерация на черния дроб.

Той също така участва в синтеза на аминокиселини, което в крайна сметка влияе върху умствената дейност на човек и неговото настроение.

Когато в тялото липсва витамин В12, то започва да изпраща сигнали под формата на различни симптоми.

Важно е да реагирате навреме и да възстановите дефицита, за да предотвратите бъдещи здравословни проблеми. 

8 ОСНОВНИ СИМПТОМА при ДЕФИЦИТ НА ВИТАМИН В12

Умора


Постоянната умора е първият признак за дефицит на витамин B12. Това включва също лошо настроение и загуба на енергия.

Симптомите са подобни на тези на депресията, поради което хората често отиват с нея на психолог.

Като цяло умората може да се появи по различни причини, не трябва да се правят преждевременни заключения, по-добре е да се направят тестове.

Мускулна слабост


Липсата на витамин В12 причинява не само обща умора, но и мускулна слабост, летаргия, мързел.

Изтръпване на крайниците


B12 е отговорен за производството на червени кръвни клетки, които доставят кислород до клетките.

Поради намаленото ниво на кислород може да се появи изтръпване на крайниците.

Нарушение на паметта


Забелязали ли сте, че напоследък сте започнали да забравяте ключовете си или не можете да си спомните името на човека, който виждате всеки ден? Това може да се дължи на липса на витамин B12.

Бледа кожа


Поради липсата на този витамин червените кръвни клетки могат да бъдат унищожени, което освобождава жлъчния пигмент билирубин.

Това може да доведе до бледа кожа. Не се превръщате във вампир, но най-вероятно имате дефицит на B12.

Загуба на вкус


Този симптом се среща при около половината от хората с недостиг на витамини. Има намаляване на вкусовите рецептори на езика, особено отстрани.

Тези хора могат да загубят значително количество тегло поради факта, че храната става безвкусна.

Въпреки че в някои случаи има увеличение на телесното тегло поради метаболитни нарушения.

Зрително увреждане


В редки случаи дефицитът на B12 може да засегне зрителния нерв, съдовете на ретината и да причини двойно виждане, засенчване, замъгляване или дори временна слепота.

Емоционални разстройства


Витамин B12 стимулира производството на серотонин, но ако не е достатъчно, това може да доведе до емоционални разстройства.

Също така, това се изразява в такива прояви като внезапни промени в настроението, повишена раздразнителност или сълзливост.

Няколко съвета

Всеки от тези симптоми поотделно показва липса на витамин В12 и в никакъв случай не трябва да се пренебрегва.

Ако забележите промени в обичайното си състояние, изследвайте кръвта за да измерите нивото на B12.

Но какво да направите, ако  имате дефицит който бъде потвърден?

Всичко зависи от това колко е понижено нивото на витамин Б12

За да избегнете липсата на витамин, трябва да преразгледате диетата си. Към нея трябва да добавите следните продукти: морски дарове, говеждо и говежди черен дроб, птиче месо, кокоши яйца, зърнени храни.

В края на краищата най-често недостигът на витамини възниква точно поради небалансирана диета, а също и от прекомерна консумация на кафе.

Възрастните хора и вегетарианците също са изложени на риск.


Витамин B12




Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Всичките оригинални матрици на Гаряев

Всичките оригинални матрици на Гаряев ( плейлист ) Оригиналните звукови матрици на Гаряев не са променяни по време на редактирането, което означава, че качеството на звука остава неизменено, а въздействието на матрицата върху тялото е максимално! С други думи, амплитудата на звуковата пътечка не е повлияна от всякакви оптимизатори, нормализатори и софтуерни усилватели. Също така честотата и битрейтът остават незасегнати.  Всички матрици на Гаряев можете да намерите на https://bit.ly/garyaevmatrixall   Правила за слушане на Матриците на Гаряев :  1. 1-2 пъти дневно, не по-късно от 2 часа преди лягане. За жените - едномесечен курс за слушане всеки ден. За мъже - едномесечен курс на слушане, всеки втори ден. -Програмата трябва да се използва сутрин, през деня или вечер.  2. Силата на звука не трябва да е твърде висока.  3. Прослушването за предпочитане трябва да става с качествени слушалки или тонколони.  4. Настройте се на програмата, преди да я слушате, отпуснете се напълно, без чужди м