Пропускане към основното съдържание

Дива череша : Матрица на Гаряев

Дивата череша е богата на витамини А и С, витамини от група В, както и на витамин Е и РР, фолиева киселина и пектин. Съдържа калий, фосфор, калций, магнезий, желязо, цинк, мед и др. 

Подобрява имунитета, прочиства бъбреците, насища с витамини, предпазва от вирусни заболявания, намалява умората, ободрява, забавя процесите на стареене, укрепва кръвоносните съдове.

Дива череша


Дивата череша се препоръчва при :

  • Хипертония
  • Ревматизъм.
  • Артрит
  • Депресивни състояния
  • Хронична умора
  • спазми
  • Сърдечно-съдови нарушения
  • Нарушения на щитовидната жлеза
  • Бронхит
  • Анемия

Черешите държат рекорда по брой съединения, които имат противовъзпалителни, антивирусни и антибактериални свойства, поддържат здравето на сърцето, но са особено ефективни в борбата с рака. Две от тези съединения - флавоноидът кверцетин и елаговата киселина, спират растежа на туморите и убиват раковите клетки, без да увреждат здравите клетки. Черешите могат да предпазят от рак на гърдата, белия дроб, черния дроб, кожата и дебелото черво. Тези открития са описани в научното списание Cancer Letters 

Защита срещу артрит, диабет тип 2 и други заболявания.

  • Черешите имат повече антоцианини от всеки друг плод, освен може би къпините. 
  • Антоцианините, които придават на черешите яркия им цвят, намаляват възпалението, облекчават болката при артрит и спомагат за намаляване на риска от сърдечен удар, инсулт и диабет тип 2.
  • Черешите имат противовъзпалително действие, равностойно на лекарства като аспирин и ибупрофен.

Антоцианините не могат да се образуват в човешкото тяло, затова трябва да се приемат от храната. Здравият човек се нуждае от поне 200 mg от тези вещества на ден, а в случай на заболяване - поне 300 mg. Научно изследване3 установи, че 100 г пресни череши
Черешите съдържат 500 до 750 mg антоцианини. Така че една шепа пресни череши ще задоволи напълно нуждата на организма ви от това важно вещество.

Антоцианините имат бактерицидно действие - те могат да убиват различни видове вредни бактерии. Антоцианините подпомагат здравето на очите. Хората, които редовно консумират богати на антоцианини храни, имат остро зрение. Очите им понасят добре голямото натоварване и лесно се справят с умората.

Черешите са ценен източник на мелатонин

Мелатонинът е едно от най-ефективните вещества за удължаване на живота. Проучванията върху животни показват, че той не само се използва за удължаване на живота с 10 до 20 години, но и за драстично намаляване на риска от сериозни заболявания и значително подобряване на качеството на живот.

Мелатонинът :

  • Притежава мощно антиоксидантно действие, т.е. предпазва клетките от разрушаване от свободните радикали. Антиоксидантната му активност е много по-висока от тази например на витамин Е, С, естествения антиоксидант глутатион и др.
  • Предпазва организма от рак.
  • Намалява нивото на холестерола в кръвта.
  • Повишава имунитета.
  • Помага на организма да се адаптира към различни вредни влияния от външен и вътрешен произход (радиация, стрес и др.). Това означава, че мелатонинът действа като силен адаптоген.
  • Удължава активния сексуален живот, спира появата на менопаузален синдром, повишава потентността и др.
  • Нормализира кръвното налягане.
  • Помага при безсъние, сезонна депресия и др.

Черешите са една от малкото храни, които са естествени източници на хормони. Въпреки че черешите не осигуряват достатъчно мелатонин, за да ви гарантират напълно добър сън, те ще помогнат за подобряване на съня ви и ще подпомогнат защитата ви срещу болести. Според учени от Тексас, "всеки мелатонин, включително този от черешите, се абсорбира и използва за
антиоксидантна защита и регулиране на съня".

Череши за отслабване

Мастните клетки не са просто запаси от мазнини, те са химически активни клетки. При хората със затлъстяване коремните мастни депа генерират поток от провъзпалителни молекули, известни като цитокини. Ако не бъдат контролирани, тези цитокини предизвикват каскада от увреждания, които могат да доведат до редица дегенеративни заболявания

Изследователите показват, че при възрастни с наднормено тегло, които консумират 150 г сок от череши дневно в продължение на 4 седмици, се наблюдава значително намаляване на възпалителните процеси. За това свидетелстват намалените нива на CRP, тумор-некротичния фактор и нормализирането на хемотаксиса на моноцитните протеини - т.е. всички ключови показатели за възпаление.

Черешите са мощно средство за потискане на хроничните заболявания, често свързани със затлъстяването, високите нива на възпаление, които могат да доведат до много нарушения. Черешите дори могат да потиснат самото затлъстяване!

В същото време черешите са с ниско съдържание на калории (50/100 г).

Оптимална метаболитна подкрепа

Метаболитен синдром - комплекс от метаболитни, хормонални и клинични нарушения, които са рискови фактори за сериозни заболявания. Метаболитният синдром се основава на тъканната нечувствителност към инсулина и състоянието често предшества развитието на диабет тип 2, който често се свързва със затлъстяването.

При експерименти с животни признаците на метаболитен синдром намаляват значително само за 90 дни, когато затлъстели плъхове са хранени с диета, състояща се отчасти от череши на прах. При животните се наблюдава намаляване на мастната маса, намаляване на мазнините в кръвта, намаляване на възпалението и други фактори за благоприятни метаболитни промени.5

Изследователският екип стига до заключението, че "черешите могат да намалят степента на метаболитния синдром, като по този начин намаляват риска от развитие на диабет тип 2".

През 2005 г. учени извличат феноли от череши и вишни за задълбочен анализ и стигат до заключението, че черешите имат многократно по-висока концентрация на общи фенолни съединения от вишните поради много по-високото съдържание на антоцианини.

Профилактика на сърдечносъдови заболявания

Повишеният холестерол в липопротеините с ниска плътност (LDL) е фактор за атеросклероза и други сърдечносъдови заболявания

Редица изследователи са стигнали до заключението, че включването на череши в диетата подобрява няколко рискови фактора, като например намаляване на нивата на холестерола, мазнините, теглото и коремните мазнини.

През 2011 г. учени съобщават за 26% намаление на холестерола в кръвта на мишки,
които са получавали черешов прах, както и 65% намаление на ранната смъртност.

Учените изследват и ефекта на пресния черешов сок върху серумните нива на триглицеридите при хора. Те съобщиха, че ежедневната консумация на 150 г сок от череши намалява нивата на триглицеридите средно с повече от 17 %.

Многобройни проучвания по света потвърждават, че черешите подобряват сърдечносъдовото здраве, като безопасно намаляват нивата на холестерола и триглицеридите, както и други рискови фактори.

Възстановяване на мускулите след тренировка

Интензивната или продължителна физическа активност от всякакъв вид може да увреди мускулите, което води до възпаление и болка. С напредването на възрастта хората започват да губят мускулна маса и сила в процес, наречен саркопения. Въпреки че физическите упражнения отчасти помагат за преодоляването на този процес, болката и умората след тренировка обикновено продължават много по-дълго.

Отбелязаните противовъзпалителни свойства на черешите накараха изследователите да проучат дали черешите могат да се използват за защита и ускоряване на възстановяването на мускулите. Многобройни проучвания, първо върху животни, а по-късно и върху хора, показват, че приемът на 150 г пресни череши или 100 г черешов сок значително намалява типичната болка и загуба на издръжливост, причинени от физическо натоварване, и помага за по-бързото възстановяване на мускулната функция.

Защита на ставите

 Смята се, че около половината от населението на света в даден момент от живота си ще развие остеоартрит - заболяване, което засяга хрущяла на ставата и костите, които я изграждат, което води до болка и нараняване.

В експериментално проучване от 2007 г.7 учени от Изследователския институт на
"Бейлър" дават екстракт от череша под формата на таблетки на пациенти с остеоартрит на коляното. Те документират, че след 8 седмици при повече от половината от изследваните лица се наблюдава значително намаляване на болката.

Консумацията на череши понижава нивото на пикочната киселина в кръвта, което спомага за предотвратяване на подаграта.

Невродегенеративни заболявания

Комбинацията от стареене и оксидативен стрес може да доведе до смъртта на неврони (нервни клетки) в определени области на мозъка, което води до заболявания като болестта на Алцхаймер, Паркинсон и Хънтингтън, както и до амиотрофична латерална склероза (АЛС) и цялостен когнитивен упадък.

Със застаряването на обществото учените все повече се интересуват от невропротективните свойства на антиоксидантите и затова един научен доклад за важната роля на черешите като богат източник на полифенолни съединения8 предизвика особен интерес.

Проучванията показват, че поради необичайно високото си съдържание на антоцианини черешите са в състояние да предпазват невроните от оксидативен стрес, който уврежда клетките. Това свойство на черешите е описано от изследователите като "мощна антиневродегенеративна активност.

Черешите могат да бъдат класифицирани като "суперхрана" и благодарение на превъзходния си фенолен състав действително могат да намалят риска от остеоартрит, подагра, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, рак, метаболитен синдром, диабет и невродегенеративни заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.

Черешовите цветове са изключително богати на различни антиоксиданти, които неутрализират вредното въздействие на свободните радикали, които от своя страна са една от основните причини за преждевременното стареене.

- Венчелистчетата на черешовия цвят са съкровищница на незаменими мастни киселини, които спомагат за възстановяването на защитната мантия на кожата и също така са отговорни за равномерния и здрав тен.

- Екстрактът от черешов цвят спомага за предотвратяване на последиците от гликирането. Гликацията е процес, при който излишната захар се свързва с протеините в организма и разрушава колагеновите и еластиновите влакна, което води до появата на бръчки, загуба на стегнатост и увисване на кожата.

- Екстрактът от черешов цвят спомага за изсветляване на пигментацията и изравняване на неравномерния тен.

- Екстрактът от черешов цвят има и силни противовъзпалителни свойства, като по този начин спомага за успокояване на раздразнената кожа и минимизиране на възпаленията.

- Черешовият цвят стимулира синтеза на колагенови влакна, подобрява гладкостта на кожата и намалява размера на порите.

Черешовият цвят има и силни противовъзпалителни свойства, като по този начин спомага за успокояване на раздразнената кожа и минимизиране на възпаленията. 

Облекчаване на стреса

Чаят от черешов цвят е и добър начин за разтоварване от стреса след дълъг напрегнат ден. 

Подобряване на хормоните

Този чай може също така да подобри хормоните. Следователно той може да помогне при лечението на предменструален синдром.

Регулиране на холестерола

Друго полезно свойство на чая от настойка от черешов цвят е способността му да поддържа нивата на холестерола в кръвта чрез регулиране на липопротеините с висока (HDL) и ниска (LDL) плътност в кръвните клетки. Той също така ще спомогне за предотвратяване на възможността от сърдечносъдови заболявания като инсулт и инфаркт.

Намаляване на кръвното налягане

Консумацията под формата на чай, настойка от черешови цветове също е добър начин за поддържане на кръвното налягане, така че е полезен за хора с хипертония, за да помогне за понижаване на кръвното налягане и по този начин да се избегне появата на хипертония.

Помага при диабет

Чаят от черешови цветове е полезен и за хората с диабет. Той може да помогне за регулиране на кръвната захар и дори за понижаване на нивата ѝ.

Подобрява метаболизма

Друга полза от пиенето на чай от черешов цвят е способността му да подобрява метаболизма и процеса на храносмилане, който превръща храната в енергия.

Подобряване на здравето на кожата

Честата консумация на чай ще направи кожата копринено гладка и може да помогне за избягване на кожни възпаления. 

Помага при безсъние

Чаят е полезен за консумация и по време на натоварен ден. Той може да помогне за разсейване и избягване на чувството на стрес. Чаят може също така да помогне за подобряване на съня и избягване на безсънието.

Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Всичките оригинални матрици на Гаряев

Всичките оригинални матрици на Гаряев ( плейлист ) Оригиналните звукови матрици на Гаряев не са променяни по време на редактирането, което означава, че качеството на звука остава неизменено, а въздействието на матрицата върху тялото е максимално! С други думи, амплитудата на звуковата пътечка не е повлияна от всякакви оптимизатори, нормализатори и софтуерни усилватели. Също така честотата и битрейтът остават незасегнати.  Всички матрици на Гаряев можете да намерите на https://bit.ly/garyaevmatrixall   Правила за слушане на Матриците на Гаряев :  1. 1-2 пъти дневно, не по-късно от 2 часа преди лягане. За жените - едномесечен курс за слушане всеки ден. За мъже - едномесечен курс на слушане, всеки втори ден. -Програмата трябва да се използва сутрин, през деня или вечер.  2. Силата на звука не трябва да е твърде висока.  3. Прослушването за предпочитане трябва да става с качествени слушалки или тонколони.  4. Настройте се на програмата, преди да я слушате, отпуснете се напълно, без чужди м