Пропускане към основното съдържание

Мелатонин : БРТ Melatonin - C13H16N2O2

Мелатонин - синтетичен аналог на хормона на епифизното тяло (епифиза). Мелатонинът притежава адаптогенно, седативно и хипнотично действие. 
Нормализира циркадните ритми. Повишава концентрацията на GABA и серотонин в средния мозък и хипоталамуса, променя активността на пиридоксалната киназа, участваща в синтеза на GABA, допамин и серотонин. Известно е, че GABA е инхибиторен медиатор в ЦНС, а намалената серотонинергична активност може да е важна в патогенезата на депресивните състояния и разстройства. 

Регулира цикъла сън-бодърстване, дневните промени в двигателната активност и телесната температура, има положителен ефект върху интелектуалните и психичните функции на мозъка и върху емоционално-личностната сфера. Спомага за организиране на биологичния ритъм и нормализиране на нощния сън. Подобрява качеството на съня, намалява честотата на главоболието, замайването и подобрява настроението. Ускорява заспиването, намалява честотата на нощните събуждания, кара ви да се чувствате по-добре след събуждане сутрин, не предизвиква усещане за сънливост, разбитост и умора при събуждане. Прави сънищата по-ярки и емоционално богати. 

Мелатонинът адаптира организма към бързата смяна на часовите пояси, намалява реакциите на стрес, регулира невроендокринните функции. Притежава имуностимулиращи и антиоксидантни свойства. Основният физиологичен ефект на мелатонина е инхибиране на секрецията на гонадотропини. Освен това се намалява, но в по-малка степен, секрецията на други хормони на аденохипофизата - кортикотропин, TSH, STH. 

Секрецията на мелатонин е подчинена на циркаден ритъм, който от своя страна определя ритмичността на гонадотропните ефекти и сексуалната функция. Синтезът и секрецията на мелатонин са светлиннозависими - излишъкът на светлина потиска производството му, докато намалената светлина увеличава синтеза и секрецията на хормона. При хората 70% от дневното производство на мелатонин се осъществява през нощта.

Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Всичките оригинални матрици на Гаряев

Всичките оригинални матрици на Гаряев ( плейлист ) Оригиналните звукови матрици на Гаряев не са променяни по време на редактирането, което означава, че качеството на звука остава неизменено, а въздействието на матрицата върху тялото е максимално! С други думи, амплитудата на звуковата пътечка не е повлияна от всякакви оптимизатори, нормализатори и софтуерни усилватели. Също така честотата и битрейтът остават незасегнати.  Всички матрици на Гаряев можете да намерите на https://bit.ly/garyaevmatrixall   Правила за слушане на Матриците на Гаряев :  1. 1-2 пъти дневно, не по-късно от 2 часа преди лягане. За жените - едномесечен курс за слушане всеки ден. За мъже - едномесечен курс на слушане, всеки втори ден. -Програмата трябва да се използва сутрин, през деня или вечер.  2. Силата на звука не трябва да е твърде висока.  3. Прослушването за предпочитане трябва да става с качествени слушалки или тонколони.  4. Настройте се на програмата, преди да я слушате, отпуснете се напълно, без чужди м