Пропускане към основното съдържание

Мелатонин : БРТ Melatonin - C13H16N2O2

Мелатонин - синтетичен аналог на хормона на епифизното тяло (епифиза). Мелатонинът притежава адаптогенно, седативно и хипнотично действие. 
Нормализира циркадните ритми. Повишава концентрацията на GABA и серотонин в средния мозък и хипоталамуса, променя активността на пиридоксалната киназа, участваща в синтеза на GABA, допамин и серотонин. Известно е, че GABA е инхибиторен медиатор в ЦНС, а намалената серотонинергична активност може да е важна в патогенезата на депресивните състояния и разстройства. 

Регулира цикъла сън-бодърстване, дневните промени в двигателната активност и телесната температура, има положителен ефект върху интелектуалните и психичните функции на мозъка и върху емоционално-личностната сфера. Спомага за организиране на биологичния ритъм и нормализиране на нощния сън. Подобрява качеството на съня, намалява честотата на главоболието, замайването и подобрява настроението. Ускорява заспиването, намалява честотата на нощните събуждания, кара ви да се чувствате по-добре след събуждане сутрин, не предизвиква усещане за сънливост, разбитост и умора при събуждане. Прави сънищата по-ярки и емоционално богати. 

Мелатонинът адаптира организма към бързата смяна на часовите пояси, намалява реакциите на стрес, регулира невроендокринните функции. Притежава имуностимулиращи и антиоксидантни свойства. Основният физиологичен ефект на мелатонина е инхибиране на секрецията на гонадотропини. Освен това се намалява, но в по-малка степен, секрецията на други хормони на аденохипофизата - кортикотропин, TSH, STH. 

Секрецията на мелатонин е подчинена на циркаден ритъм, който от своя страна определя ритмичността на гонадотропните ефекти и сексуалната функция. Синтезът и секрецията на мелатонин са светлиннозависими - излишъкът на светлина потиска производството му, докато намалената светлина увеличава синтеза и секрецията на хормона. При хората 70% от дневното производство на мелатонин се осъществява през нощта.

Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Тридемия от Биомедис

ТРИДЕМИЯ :  През декември 2022 г. Biomedis организира уебинар, посветен на нов проблем в света - появата на 3 вируса едновременно, които не щадят нито децата, нито възрастните. Тази епидемия се нарича ТРИДЕМИЯ Беше представен и списък с честоти за комплекса срещу този бич от Biomedis, наречен "ТРИДЕМИЯ 22-23". Въз основа на този списък се формира едноименен комплекс, който се предлага в два вида модулация (файловете в ОРИГИНАЛ) kick_swg12  АЧХ Комплексът ТРИДЕМИЯ включва честоти за следните програми: (на руски)  Активная защита Респираторно-сентициальный вирус Голосовые связки, раздражение  Дыхательные пути к.ч. Респираторно-сентициальный вирус Ринит общий Воспаление горла Боль в горле Грипп базовый Grippe virus A Свиной грипп H1N1- Swine Flu Свиной грипп 1 Свиной грипп 2 Свиной грипп 3 Свиной грипп 4 Свиной грипп 5 Свиной грипп 6 Influenzum toxic Грипп лихорадка Дренаж CoronaVirus Human Coronavirus Wuhan 2020 NEW mutated CoronaVirus SARS Воспаление при ОРВИ базовая Воспалени