Пропускане към основното съдържание

Таурин (C2H7NO3S) : Матрица на Гаряев

Матрица Таурин (C2H7NO3S)

Тауринът е сулфонова киселина, която се образува в организма от аминокиселината цистеин в черния дроб и други органи. Нарича се още сяросъдържаща аминокиселина.

таурин



Тауринът е около 50% от общото количество свободни аминокиселини, открити в сърцето, така че е от съществено значение за профилактиката и възстановяването на сърдечно-съдовите заболявания. 

  • Облекчава раздразнителността, тревожността, агресивността. 
  • Използва се и в психиатричната практика при тревожност, страх, свръхчувствителност, при пациенти със синдром на Даун и мускулна дистрофия.
  • Нормализира нивата на холестерола в кръвта. 
  • Нормализира нивата на кръвната захар. 
  • Нормализира метаболизма на калий, натрий, калций и магнезий. 
  • Регулира водно-солевия баланс.
  • Подпомага развитието на нервната система при децата. 
  • Компенсира сърдечната недостатъчност и аритмията. 
  • Предотвратява образуването на кръвни съсиреци (тромби) в сърдечно-съдовата система в часовете непосредствено след настъпването на инфаркт чрез намаляване на серумните нива на ендотелин. 
  • Намалява кръвното налягане, като подпомага диурезата и вазодилатацията.
  • Има благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система. Съставлява почти 50% от свободните аминокиселини, открити в сърдечните клетки, и има много важен ефект върху успешното възстановяване след животозастрашаващи сърдечни заболявания.
  • Увеличава жизнеспособността и подвижността на сперматозоидите, като по този начин подобрява мъжката плодовитост.
  • Намалява риска от болестта на Алцхаймер, като стимулира производството на съдов азотен оксид, който предпазва нервните клетки от прекомерните количества калций, абсорбирани при натрупването на бета-амилоид - основният компонент на амилоидните плаки, които са в изобилие при това заболяване.
  • Намалява активността на гърчовете. 
  • Намалява метео чувствителността.

Таурин се препоръчва при

  • Сърдечно-съдови заболявания.
  • Нарушения на нервната система и мозъка.
  • Холецистит.
  • Цистит, хроничен пиелонефрит, бъбречна недостатъчност.
  • Катаракта, диабетна ретинопатия, високо късогледство и други дистрофични промени на ретината.

🚫 Предупреждение: противопоказания бременност, кърмене.

Таурин се предлага и под формата на пептиди и хранителни добавки



Коментари

  1. Тауринът е естествен продукт от метаболизма на сяросъдържащите аминокиселини: цистеин, цистеамин, метионин. Тауринът има осморегулиращи и мембранно-защитни свойства, влияе положително върху фосфолипидния състав на клетъчните мембрани и нормализира обмена на калциеви и калиеви йони в клетките. Доказано е, че тауринът е инхибиторен невротрансмитер, има антистресов ефект и може да регулира освобождаването на GABA, адреналин, пролактин и други хормони, както и да регулира реакциите към тях. Участвайки в синтеза на протеините на дихателната верига в митохондриите, тауринът регулира окислителните процеси и проявява антиоксидантни свойства, както и влияе върху ензими, като цитохромите, отговорни за метаболизма на различни ксенобиотици.

    Той подобрява метаболитните процеси в сърцето, черния дроб и други органи и тъкани. При хронично дифузно чернодробно заболяване увеличава кръвотока и намалява тежестта на цитолизата. Приложението на таурин при сърдечно-съдова недостатъчност води до намаляване на задръжките в малкия и големия кръвоток: намалява се вътресърдечното диастолно налягане, увеличава се контрактилитетът на миокарда (максимална скорост на съкращение и релаксация, индекси на контрактилитет и релаксация). Умерено понижава АН при пациенти с артериална хипертония и почти няма ефект върху АН при пациенти със сърдечно-съдова недостатъчност с понижено АН. Намалява страничните ефекти, възникващи при предозиране на сърдечни гликозиди и блокери на бавните калциеви канали, намалява хепатотоксичността на противогъбичните лекарства. Подобрява работоспособността при тежки физически натоварвания.

    При захарен диабет след около 2 седмици след започване на приема на таурин намалява концентрацията на глюкоза в кръвта. Наблюдава се и значително намаляване на концентрацията на триглицеридите, в по-малка степен на концентрацията на холестерола, намаляване на атерогенността на плазмените липиди. При продължителна употреба (около 6 месеца) се наблюдава подобрение на микроциркулационния кръвоток в окото.

    Стимулира репаративните и регенеративните процеси при заболявания с дистрофичен характер и/или заболявания, съпроводени с остри нарушения на метаболизма на очните тъкани.

    ОтговорИзтриване
  2. Още в средата на ХХ век стана известно за изключително полезното за човешкия организъм вещество - таурин. В съвременния свят то се е превърнало в неразделна част от правилното хранене. Хората, които се грижат за здравето си и се занимават активно със спорт, се опитват не само да го включат в диетата, но и да си купуват хранителни добавки.
    Този микроелемент има много положителни качества. Той оказва благоприятно въздействие върху човешкия организъм, по-специално върху зрението, нервната система, кръвообращението. В тази статия ще стане дума за полезните свойства на таурина, групите, кой може да го използва, признаците на недостиг и основните противопоказания.

    Таурин: ползи за организма

    Много хора са чували, че съществува такова вещество - таурин. Не всички обаче наистина разбират какво представлява, от какво се състои, какви са основните му функции.
    Тауринът е изключително полезна и сложна аминокиселина. Тя е отговорна за нормализирането на човешкото тяло, органните системи и психическото състояние. Има добър ефект върху обмяната на веществата, активно участва в регенерацията и образуването на нови клетки. Освен това без нея нервните импулси не достигат до органите в пълен обем.
    Човешкият организъм е в състояние да синтезира таурин в чиста форма, като същевременно го свързва със сяросъдържащите киселини - цистеин и метионин.
    Веществото се натрупва в:
    сърдечни мускули;
    главния мозък (гръбначния и главния мозък);
    бъбреците и черния дроб;
    в ретината на очите;
    мускулите на торса.
    Гореспоменатите органи под въздействието на таурина се възстановяват от поражения, бактерии, физически натоварвания и заболявания. Процесът на възстановяване е много по-бърз.
    Също така изследователят Н. Б. Аюшин посочва, че тауринът има голям ефект върху растежа. Това е доказано експериментално: малките маймунки, които не получават храна с тази киселина, спират да растат.

    ОтговорИзтриване
  3. В кои храни се съдържа таурин.

    Тауринът не е просто отделна хранителна добавка. Аминокиселината се намира в храните.

    В достатъчни количества тя се намира в:
    морски риби, морски дарове (скариди, калмари, миди);
    яйца, мляко;
    червено и бяло месо (заешко месо);
    извара с различно съдържание на мазнини.
    Много хора смятат, че полезният за организма таурин се включва в енергийните напитки. Всъщност това е много спорна теория, тъй като подобни продукти са пълни с други компоненти, далеч от най-полезните. Също така е добре да се помни, че ефектът е предназначен за повишаване на енергичността, а не за регенериране на клетките на тялото.
    М. В. Шейбак посочва, че количеството на таурин в храната зависи от начина на кулинарна обработка.
    Какво се случва с организма при недостиг на таурин
    Изследователите постоянно водят дебати за аминокиселината, защото не могат да постигнат съгласие относно ползите и относителните вреди, причинени от таурина.
    Положително за елемента смятат учените: човек, който не получава веществото в достатъчни количества, изпитва следните проблеми:
    влошена умствена работоспособност;
    метаболитна нестабилност;
    състояние на обща апатия, чувство на съкрушеност.
    Органите и дори цели системи се разболяват. По правило на първо място страда стомашно-чревният тракт, след това очите, сърцето, черният дроб и мозъкът. Ето защо е задължително да се приема ежедневно таурин, за да се избегнат заболявания и влошаване на качеството на живот.

    ОтговорИзтриване
  4. Подробна картина на симптомите

    Първите признаци на аминокиселинен дефицит се усещат ясно:
    Човек усеща постоянна загуба на енергия, депресия, невъзможно е да се спи през нощта (независимо от броя на часовете);
    зрението постепенно се влошава и очните мускули започват да болят; трудно е да се концентрираш върху един предмет;
    човек губи много килограми без видима причина;
    черният дроб започва да хленчи, болезнените усещания от дясната страна не дават мира на духа;
    остри болки в стомаха, човек изпитва постоянен дискомфорт поради чревни проблеми;
    косата изглежда като нежива: избледняла, тънка, падаща.
    Полезни свойства на таурин основни индикации за употреба
    По-рано беше споменато, че учените все още спорят за полезността на таурина, необходимостта от неговото приемане. Към момента обаче са установени повече предимства, отколкото недостатъци.
    Тауринът се препоръчва за хора, страдащи от проблеми на сърдечно-съдовата система. Аминокиселината може да се натрупва в чиста форма в сърцето и в същото време да не носи и никаква вреда. Елементът укрепва стените, отколкото поддържа в постоянен тонус. Смята се също така, че веществото премахва вредните токсини, които са се натрупали в сърцето. Когато организмът е подложен на стрес, то се пренастройва и започва да блокира катехоламините, като по този начин не претоварва сърдечните мускули. Освен това то подобрява и изравнява сърдечния ритъм, затова специалистите го препоръчват на пациенти с аритмия.
    Хора, страдащи от нарушения на нервната система
    Тауринът има благоприятен ефект върху състоянието на нервната система. Той не само възстановява клетките ѝ, но и подпомага преноса на импулси до рецепторите. По този начин аминокиселината систематизира работата на всички системи и подобрява състоянието на всеки един от органите. Мозъкът ще дава на тялото точни и навременни команди.
    Хора, страдащи от лошо зрение
    Невъзможно е да не се съгласим с факта, че очите са подложени на огромно натоварване. Днес е рядкост да се похвалим с остро зрение, тъй като хората прекарват много време в работа или учене. Постепенно зрението се влошава и възстановяването му е поставено под голямо съмнение, когато никакви лекарства и витаминен комплекс не помагат.
    Всичко е много по-просто, защото си струва да се осигури на организма таурин. Необходимо е само да се насити тялото с дневна доза. Ако очите получат пълноценно елемента, те ще могат да се противопоставят на праха, ултравиолетовата светлина и дори на възрастовите промени. Увредените клетки той регенерира и възстановява, отговаря за укрепването на мембраните.

    ОтговорИзтриване
  5. За подобряване на мозъчната функция

    Тауринът се справя отлично с лечението на неврози и психични разстройства.
    Също така аминокиселината често се използва при епилепсия, нарушения на съня, промени в настроението, състояния (от възбуда до апатия). Освен това тауринът значително подобрява настроението. Човек, който постоянно приема веществото в предписаната доза, не изпитва изблици на гняв или раздразнение.
    Тауринът е показан за малки деца. С него те стават по-внимателни и съсредоточени, което е много добре за ученето, усвояването на знания.
    Трябва да се отбележи, че тауринът е показан и за диабетици. Той извежда токсините от организма, а това възстановява тъканта, което е много важно за кръвоносните съдове.
    Спортистите не остават настрана, те също закупуват препарати и изпълват диетата си с таурин. Те подчертават много промени след употребата:
    има благоприятен ефект върху организма, намалява до минимум болката в състояние на крепатура, често наблюдавана след интензивни тренировки;
    пренася въглехидратите в мускулните тъкани (което е предпоставка за изграждането на макулната тъкан), като увеличава притока и обема на кръвта;
    получената енергия ви позволява да увеличите броя на подходите при различните упражнения;
    доставя истинско удоволствие от спорта, насърчава отделянето на серотонин в кръвта;
    подобрява имунитета (спортистът не се разболява, дори ако излезе от жегата и влезе в студа);
    участва в изгарянето на мазнините, което помага за намаляване на теглото и натрупване на мускулна маса;
    поддържа стабилен сърдечен ритъм, особено при кардио тренировки;
    предотвратява появата на крампи.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Всичките оригинални матрици на Гаряев

Всичките оригинални матрици на Гаряев ( плейлист ) Оригиналните звукови матрици на Гаряев не са променяни по време на редактирането, което означава, че качеството на звука остава неизменено, а въздействието на матрицата върху тялото е максимално! С други думи, амплитудата на звуковата пътечка не е повлияна от всякакви оптимизатори, нормализатори и софтуерни усилватели. Също така честотата и битрейтът остават незасегнати.  Всички матрици на Гаряев можете да намерите на https://bit.ly/garyaevmatrixall   Правила за слушане на Матриците на Гаряев :  1. 1-2 пъти дневно, не по-късно от 2 часа преди лягане. За жените - едномесечен курс за слушане всеки ден. За мъже - едномесечен курс на слушане, всеки втори ден. -Програмата трябва да се използва сутрин, през деня или вечер.  2. Силата на звука не трябва да е твърде висока.  3. Прослушването за предпочитане трябва да става с качествени слушалки или тонколони.  4. Настройте се на програмата, преди да я слушате, отпуснете се напълно, без чужди м