Пропускане към основното съдържание

Расаяна (Rasayana) : Матрица на Гаряев AML

Расаяна (रसायन) буквално означава "пътят на сока" на санскрит. В по-тесен смисъл то се отнася до подмладяването като процес на попълване на телесните течности, за разлика от старостта, която включва загуба на жизнени сокове. Древните лечители са вярвали, че с правилната употреба на подмладяващите билки в тази напитка човек може значително да удължи живота си. 

Расаяна (Rasayana)


Амла е богата на витамини и полезни вещества, които подхранват и обновяват организма, а Видари помага за предотвратяване на процеса на стареене на клетките и укрепва защитните им механизми.

Ползи от Расаяна :

  • Подмладява организма, укрепва оджас
  • Укрепва, подхранва и регенерира тъканите
  • Нормализира функционирането на репродуктивната система
  • Повишава нивото на енергийния потенциал
  • Подпомага нормализирането на функциите на цялото тяло
  • Възстановява жизнеността и физическата издръжливост
  • Богат на антиоксиданти и следователно забавя стареенето. 


Един от разделите на аюрведа се нарича "расаяна чикитса" и е посветен на подмладяването. Разбира се, не става дума за подмладяващи ябълки и жива вода, които могат мигновено да обновят човешкото тяло. Расаяна чикитса дава знания за процедурите и веществата, които помагат на човек да удължи живота си.

От санскрит "расаяна" се превежда като "движение или път на соковете". Древните лекари са вярвали, че е важно да се осигури на цялото човешко тяло определени вещества, които да подхранват всяка клетка, и затова е необходимо да се установи безпрепятствено движение на течностите в организма. Разбира се, това е възможно при условие, че каналите, по които се движат жизнените сокове, са прочистени, и затова описанието на всяко лечение започва с описание на практиките за прочистване. Но нека да поговорим за всички тях последователно.

Видове расаяна

В Аюрведа има един принцип: профилактиката е най-доброто лечение. Много по-лесно е да се придържаме към определени правила за хранене и да следваме динахария (ежедневен режим), отколкото периодично да изоставяме всичко и да се посветим изцяло на възстановяването. За съжаление не всеки осъзнава този прост принцип и за такива хора мъдреците също са оставили указания.

В древните текстове могат да се открият няколко вида расаяна: камия расаяна - възстановяване при липса на болест, и наимитика расаяна - препоръки за лечение на конкретни заболявания.

В камия расаяна се включват:

пранакамия - средства за увеличаване на дълголетието;
medhakamya - средства за подобряване на интелектуалните способности;
srikamya - средства за осигуряване на здрав външен вид.

Наймиттика расаянa включва:

аушадха - приемане на лекарства;
аджашика - хранителен режим;
ачара - регулиране на поведението.
Освен това расаяните се разделят според начина на прилагане:

  • Кутиправешика - лечението се провежда в специално заведение, включва много ограничения, изисква строга дисциплина и често продължава няколко месеца. Буквално от санскритското "кути" - колиба, "правешика" - влизам;
  • Вататапика на практика е самолечение, което също изисква дисциплина, но може да се проведе при нормални човешки условия.

Но никакво изобилие от средства няма да помогне, ако човек не знае и не спазва реда на тяхното прилагане.

Етапи на провеждане на расаяна

На първо място е необходимо да се диагностицира или определи състоянието, в което се намира човек, за да се избере расаяна. Естествено с тази задача най-добре се справя квалифициран специалист.

Второ, необходимо е да се възстанови балансът на дошите и здравият агни (храносмилателен огън), за да се осигури доставянето на лечебните средства до всички клетки на тялото.

Трето, направете основно прочистване. Ако в тъканите са се натрупали токсини (ама), те няма да могат да поемат пълноценно хранителните вещества и лечението няма да даде очакваните резултати. Затова не е изненадващо, че всяко възстановяване в Аюрведа започва с практики за прочистване. Най-известната от тях е панчакарма.

Панчакарма се превежда от санскрит като "пет действия": вамана (повръщане), виречана (прочистване на червата с лаксативи), басти (прочистване с клизми), нася (приемане на лекарства през носа) и рактамокша (пускане на кръв). Невинаги на човек ще бъдат показани всичките пет "действия" и само лекуващият лекар може да избере необходимия брой от тези или онези процедури. Освен това панчакарма може да се използва само когато "пациентът е силен, а болестта е слаба".

Ако "пациентът е слаб, а болестта е силна", първо трябва да се балансират дошите, за да се "отслаби болестта и да се укрепи пациентът", в противен случай почистващите процедури могат да влошат болестта и да я влошат. Когато в тялото е натрупана много ама и отделителните системи не могат да се справят дори с нормално натоварване, принуждаването им да работят усилено е опасно.

По-добре е, разбира се, да не се натрупва ама: редовно правете разтоварващи дни, хранете се със здравословна и пълноценна храна, не се хранете в напрегнато състояние и като цяло се старайте да избягвате стресови ситуации, давайте на тялото физически упражнения, а на ума - почивка (практикувайте медитация, например). Този подход към здравето ще ви помогне да бъдете в тонус и да използвате расаяни без дълга подготовка. Освен това тези прости правила ще осигурят активна агни и баланс на дошите.

За никого не е тайна, че за доброто храносмилане е важно да се спазва хранителен режим, а за тези, които са дори малко запознати с Аюрведа, е ясно, че добре подбраната храна е половината от лекарството. Но всичко това се отнася за физическото тяло, а според аюрведичните текстове лечението трябва да се провежда на три нива: физическо, умствено и духовно.

В Чарака Самхита се казва, че има три вида терапия: духовна, рационална и психотерапия. Духовната терапия лекува с помощта на мантри, мистични свойства на растения и скъпоценни камъни, извършване на определени ритуали, даване на милостиня, аскеза, отдаване на волята на Бога и други подобни дейности. Рационалната терапия включва предписване на рационална диета, лекарства и терапевтични процедури. Психотерапията има за цел да отвлече вниманието на ума от неблагоприятни вътрешни или външни обекти.

Отдавна е доказано, че физическото състояние на човека до голяма степен зависи от неговите мисли и чувства. И никое лекарство, дори и най-силното, не може да излекува пациент, който е убеден във фаталния изход или не вижда смисъл да живее. Затова е съвсем логично да се провеждат възстановителни мерки не само за тялото, но и за пречистване на ума и укрепване на духа.

Аюрведа


Използване на аюрведични лекарства в расаяна


Повечето аюрведични препарати се състоят от лечебни билки. Това, от една страна, предпазва човека от странични ефекти по време на лечението, въпреки че могат да възникнат алергични реакции, но, от друга страна, не дава бързи резултати. Невъзможно е да вземете едно хапче и веднага да се отървете от ясно изразен симптом, както правят лекарствата от конвенционалната аптека. Освен това трябва да знаете по кое време на деня да приемате лекарството, с какво да го пиете или с каква храна да го комбинирате, за да извлечете максимална полза.

Аюрведа е богата на универсални средства, които са подходящи както за стари хора, така и за деца, и ще подействат дори без предварителна подготовка и при неправилен прием. Някои от тях може дори да ви бъдат предписани от личния лекар в местната поликлиника, тъй като ефектът им е неоспорим.

Може би най-легендарното средство за подмладяване е чаванпраш - "храната на градинския чай". Според древните трактати това лекарство е било произведено за първи път и редовно използвано от мъдреца Чавана. Той бил велик праведник, затова близнаците Ашвини Кумар споделили с него рецептата на чудодейния еликсир, за да може Чавана да удължи възрастта си. Разбира се, никой не може да гарантира, че съвременното лекарство е направено точно по рецептата на божествените близнаци, но еликсирът съдържа до 50 компонента, които могат да регулират имунната, кръвотворната, ендокринната и нервната система.

Все пак не бива да предписвате този еликсир самостоятелно. Действието му е насочено предимно към прочистване на организма и ако имате проблеми с отделителната система, лекарството може да се превърне в отрова за вас. Освен това, в зависимост от очаквания ефект, схемата на приемане на лекарството, както всъщност и дозировката, могат да се различават. Ето защо, както и при избора на всяко лекарство, задължително се консултирайте със специалист.

В наши дни е доста лесно да се намерят средства за защита, подобни на чаванпраш. Обикновено те се наричат расаяни или тоници и се характеризират с богат състав, както и с широк спектър на употреба, но освен сглобените състави, не по-малко популярни са и лечебните растения като амла, брахми, нийм, ашваганда, които от много векове помагат на хората да бъдат здрави, без да нанасят вреда както на природата, така и на организма.
  • Амла, или индийският цариградски орех, е много силен антиоксидант, който е толкова богат на витамин С, че трудно може да се намери равен на него. Освен това различните части на амла съдържат различни киселини, масла, минерали, танини и пектини и затова тя може да се намери в много лекарства. Това растение е използвано преди векове, а сега Аюрведа го препоръчва като универсално средство за лечение на много заболявания.
  • Брами е тревисто растение, което се използва от незапомнени времена за подмладяване на мозъчните и нервните клетки. Съвременните изследвания показват, че веществата в брами подпомагат протеиновия синтез в мозъка и по този начин влияят на мозъчната дейност. Затова вадията ще ви предпише това лекарство, за да осигури дълготрайност на паметта ви, да отпусне ума ви и да успокои нервната ви система.
  • Нийм е едно от най-почитаните растения в Индия и за това има основателна причина, тъй като прахът от листата му може да пречисти кръвта, да премахне токсините, холестерола и свободните радикали. Нийм се използва и за борба с паразитите, както и като подмладяващо средство в козметиката. Това растение е особено ефективно при лечението на кожни заболявания. Ако в Русия покриваме рани с плантация, в Индия за тази цел има листа от нийм. А стръкчета от нийм от древни времена индийците използват вместо четка за зъби.
  • Ашваганда е билка, която заради своите свойства често е наричана "индийски женшен". Тя облекчава стреса и умората, лекува безсъние, подмладява мускулите и костния мозък. Коренът от ашваганда се използва като противовъзпалително средство. Той е особено ефективен при ставни заболявания.

Невъзможно е да се пренебрегне такъв аюрведичен препарат като трифала. Той се състои от три плода: амла, бибитаки и харитаки, които са в състояние да балансират и трите доши - вата, питта и кафа. Подмладяващият ефект се постига благодарение на правилния баланс на тези растения.

Трифала премахва натрупаната ама от организма, регулира функцията на червата, стимулира производството на жлъчка и няма отрицателни странични ефекти или противопоказания. В Чарака Самхита се казва, че всеки, който приема трифала в продължение на една година, ще се отърве от всички болести и ще доживее до 100 години. Разбира се, това не означава, че човек може да се откаже от други средства за поддържане на здравето си и да разчита на чудодейните свойства на трифала. Във всеки случай е важен системният и разумен подход.

Останете млади духом и телом! Ом!

Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Всичките оригинални матрици на Гаряев

Всичките оригинални матрици на Гаряев ( плейлист ) Оригиналните звукови матрици на Гаряев не са променяни по време на редактирането, което означава, че качеството на звука остава неизменено, а въздействието на матрицата върху тялото е максимално! С други думи, амплитудата на звуковата пътечка не е повлияна от всякакви оптимизатори, нормализатори и софтуерни усилватели. Също така честотата и битрейтът остават незасегнати.  Всички матрици на Гаряев можете да намерите на https://bit.ly/garyaevmatrixall   Правила за слушане на Матриците на Гаряев :  1. 1-2 пъти дневно, не по-късно от 2 часа преди лягане. За жените - едномесечен курс за слушане всеки ден. За мъже - едномесечен курс на слушане, всеки втори ден. -Програмата трябва да се използва сутрин, през деня или вечер.  2. Силата на звука не трябва да е твърде висока.  3. Прослушването за предпочитане трябва да става с качествени слушалки или тонколони.  4. Настройте се на програмата, преди да я слушате, отпуснете се напълно, без чужди м