Пропускане към основното съдържание

Витамин B12 : Дефицит на Витамин Б12 : симптоми и лечение

Анемия, постоянна умора или слабост, бледа кожа, отслабване на паметта - тези признаци могат да показват недостиг на витамин В12. Как да коригираме ситуацията?


РОЛЯТА НА ВИТАМИН B12 В ОРГАНИЗМА 


В12 е водоразтворим витамин, който естествено присъства в някои храни, най-вече от животински произход. Той съдържа минерала кобалт, поради което се нарича още кобаламин. 


Витамин В12 е от съществено значение:


  • за развитието, миелинизацията и функционирането на централната нервна система;
  • за образуването на здрави червени кръвни клетки;
  • за синтеза на ДНК. 



ИЗТОЧНИЦИ НА ВИТАМИН B12 - РИБА, МЕСО, ЯЙЦА, МЛЯКО


Витамин В12 се съдържа в животински продукти. Растителните продукти, за съжаление, не съдържат витамин В12, само ако са специално обогатени с него.

Можете да си набавите препоръчителното количество витамин В12, като консумирате риба, месо (включително птиче), яйца, мляко и други млечни продукти. Ракообразните и говеждият черен дроб са сред най-добрите източници на витамин В12. Бионаличността на витамин В12 обаче е около три пъти по-висока в млечните продукти, отколкото в месото, рибата и птичето месо. 


ХРАНИ С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВИТАМИН B12


Продукт Съдържание на витамин В12*, µg/100 g

Говежди задушен черен дроб 70,6

Задушен свински черен дроб 29

Задушен пилешки черен дроб 15,4

Миди 12

Задушена червена риба тон 10,9

Атлантическа сьомга (сьомга), печена 2,8

Скариди, приготвени на пара 1,7

Швейцарско сирене 1,7

Сирене "Едам", м. д. в. 48 % сухо вещество 1,6

Пуешко месо, само шии, бавно приготвено 1,4

Сирене "Адигея", м. д. с. 45% сухо вещество 1,5

Сирене "Углич", м. д. с. 45 % сухо вещество 1,5

Сирене "Чедър", масленост 31 %, м. д. м. 50 % в сухо вещество 1,5

Плънка от пуешко месо 1,3

Плънка от телешко месо 1,3

Пуешко месо, само печено 0,9

Варено яйце 0,5

Заквасена сметана, 20 % масленост 0,5

Мляко 0,4

Кисело мляко 0,4

Кефир 0,4


Пълноценното хранене, включващо месо, морски дарове, яйца и сирене, е отлична превантивна мярка срещу недостиг на витамин В12. Не трябва да се притеснявате, че ще получите повече от препоръчителната норма: организмът ще усвои толкова, колкото му е необходимо. Но ако забележите симптоми на недостиг на В12, не отлагайте поставянето на диагноза.


СИМПТОМИ НА НЕДОСТИГ НА ВИТАМИН B12


Признаци на недостиг на В12: 


  • Устойчива умора или слабост,
  • бледа кожа,
  • учестено сърцебиене,
  • загуба на апетит,
  • загуба на тегло,
  • объркване,
  • нарушаване на паметта,
  • възпаление на устата и езика. 

БОЛЕСТИ, СВЪРЗАНИ С НЕДОСТИГ НА B12 


Разгледахме симптомите, а сега нека разберем до какво води дефицитът на витамин В12. 


Мегалобластна (В12-дефицитна, пернициозна) анемия 


Дефицитът на витамин В12 причинява заболяване, при което в костния мозък и периферната кръв се появяват мегалобласти (променени еритробласти - макроцити). С други думи, организмът започва да произвежда необичайно големи червени кръвни клетки, които не могат да функционират правилно и поради това не са в състояние да пренасят кислород.


При възрастните заболяването се среща с честота 2:10 000, по-често при жени над 60-годишна възраст. Основната причина за мегалобластната анемия е недостигът на витамините В12 (кобаламин) и В9 (фолиева киселина). 


Фуникуларна миелоза  


Недостигът на витамин В12 причинява фуникуларна миелоза - поражение на задните и частично страничните каналчета на гръбначния мозък. Заболяването обикновено е свързано с мегалобластна анемия. Развиват се дискоординация на движенията и нестабилна походка. След това се появява слабост в крайниците, главно в краката (долна парапареза). 


Заболявания на сърдечносъдовата система 


Добавките с витамин В12 (заедно с други витамини от група В) намаляват нивата на хомоцистеин в кръвта - съединение, свързано с повишен риск от сърдечен удар или инсулт. 


Заболявания на нервната система и мозъка 


Витамин В12 участва в образуването на миелиновите обвивки на нервните влакна, които са отговорни за предаването на нервните импулси и защитата на нервите. При недостиг на витамин В12 се разрушава миелинът в бялото мозъчно вещество. Увеличава се рискът от увреждане на висшите мозъчни функции, което води до объркване и деменция. 



Установено е, че витамин В12 не причинява вреди, дори и във високи дози. 


ПРИЧИНИ ЗА НЕДОСТИГ НА ВИТАМИН B12 


Обикновено си набавяме достатъчно витамин В12 от храните, които консумираме. Но някои хора имат проблеми с усвояването му от естествени източници. 


Организмът си набавя витамин В12 от храната по следните начини:


В устата витамин В12 се свързва с хаптокорин - кобаламин-свързващ протеин в слюнката, който предпазва витамин В12 от разграждане в киселата среда на стомаха.

В дванадесетопръстника храносмилателните ензими разграждат витамин В12 и хаптокорин. Освободеният витамин В12 се комбинира с вътрешен фактор (фактор на Касъл, гликопротеин) и те образуват лабилен комплекс, който се абсорбира от епителните клетки на илеума.

Ако витамин В12 се съдържа в обогатени храни или добавки, той вече е в свободна форма и следователно не се нуждае от разделяне. 


Кой е изложен на риск: 


  • Хората с мегалобластна (пернициозна, В12-дефицитна) анемия имат проблеми с усвояването на витамин В12 от храните и добавките. Лекарите обикновено лекуват пернициозната анемия с инжекции с витамин В12. 
  • Недостигът на витамин В12 е често срещан при по-възрастните хора (около 1 на 10 души на възраст 75 и повече години и 1 на 20 души на възраст от 65 до 74 години), тъй като много от тях нямат достатъчно солна киселина в стомаха си, за да абсорбират витамин В12 от храната. Хората над 50-годишна възраст трябва да получават по-голямата част от витамин В12 от хранителни добавки, тъй като той се усвоява по-добре в тази форма. При възрастните черният дроб има достатъчен запас от витамин В12 за около 1-5 години, но с възрастта той се изчерпва.
  • Хора с атрофичен гастрит - автоимунно заболяване, при което стомахът произвежда твърде малко солна киселина и вътрешен фактор, необходими за усвояването на витамин В12.
  • Хора, които са претърпели някои видове стомашни или чревни операции (напр. пълна или частична гастректомия), след които не произвеждат достатъчно солна киселина и вътрешен фактор за усвояване на витамин В12.
  • Хора със заболявания на стомаха и тънките черва, като цьолиакия или болест на Крон, имат затруднения с усвояването на витамин В12.
  • Вегетарианците и веганите, както и хората на строги диети, може да не получават достатъчно витамин В12 от храната си. Само животинските храни съдържат естествено витамин В12. Ако бременни или кърмещи жени са строги вегетарианци, техните деца също могат да бъдат изложени на риск от недостиг на В12. 


ДИАГНОСТИЦИРАНЕ НА НЕДОСТИГ НА ВИТАМИН B12 


Ако са налице горепосочените симптоми, предполагащи дефицит на витамин В12, се поставя следната диагноза. Лекарят разговаря с пациента и установява какъв е хранителният му режим. Ако пациентът изразява неврологични оплаквания (изтръпване и мравучкане по краката, намалена чувствителност на крайниците, замаяност, слабост, раздразнителност, депресивни състояния и т.н.), лекарят може да заподозре дефицит на витамин В12. След това той изпраща пациента на общо изследване на кръвта, при което се определя нивото на червените кръвни клетки, хемоглобина и редица други показатели. 


В някои случаи се прави пункция на червен костен мозък, за да се установи макроцитна анемия. Наличието на мегалобласти в пробата от биоматериал показва наличието на заболяването. 


По правило при диагностициране на нивото на витамин В12 веднага се определя нивото на витамин В9 (фолиева киселина), тъй като фолиевата киселина допринася за по-доброто усвояване на витамин В12. 


ЛЕЧЕНИЕ НА ХИПОВИТАМИНОЗА B12 


Ако хиповитаминозата е тежка, пациентът може да бъде приет в болнично хематологично отделение. Обикновено недостигът на витамин В12 в организма се лекува с предписана форма на витамин В12, която се прилага под формата на инжекция. Витамин В12 може да се закупи и по лекарско предписание като спрей за нос. 


Витамин В12 се предлага в мултивитаминни/мултиминерални добавки, комплекси с витамини от група В и препарати само с витамин В12. 

Витамин В12 може да бъде и в сублингвална форма (разтваря се под езика) или като капки за нос B12 метилкобаламин или хидроксокобаламин.


Витамин B12


Не може да се каже, че някоя от формите на синтетичния витамин В12 е по-добра от другите, така че можете да изберете някоя от тях. Обикновено витамин В12 се предписва в комбинация с В9 (фолиева киселина).

Количеството на витамин В12 в хранителните добавки варира в широки граници. Някои от тях съдържат дози от витамина, много по-високи от препоръчителните. Но не се притеснявайте, тъй като организмът усвоява само малък процент от витамин В12. Поради това тези дози се считат за безопасни. Въпреки това винаги проучвайте какво е посочено на опаковката, за да знаете колко витамин В12 съдържа добавката. 


ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ С ДРУГИ ВЕЩЕСТВА 


Добавките с витамин В12 могат да взаимодействат с някои медицински лекарства и да намалят тяхната ефективност. 

Инхибиторите на стомашната киселина, предназначени за лечение на някои храносмилателни проблеми (гастроезофагеална рефлуксна болест, язвена болест), могат да попречат на усвояването на витамин В12 от храната, като забавят отделянето на солна киселина в стомаха, което води до дефицит на витамин В12. Такива лекарства включват: Омепразол, Омез, Лансопразол, Циметидин и Ранитидин. 

Метформин се използва за лечение на преддиабет и диабет. Това лекарство може да затрудни усвояването на витамин В12 и да намали нивата му в кръвта. 

Антибиотиците, антиконвулсантите и оралните контрацептиви също намаляват концентрацията на витамин В12 в организма.

Ако сте диагностицирани с недостиг на витамин В12 и Вашият лекар Ви предпише подходящи добавки, не забравяйте да го информирате за лекарствата, които приемате в момента, за да не намалите ефективността на лечението и да избегнете конфликти между лекарствата.

Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Всичките оригинални матрици на Гаряев

Всичките оригинални матрици на Гаряев ( плейлист ) Оригиналните звукови матрици на Гаряев не са променяни по време на редактирането, което означава, че качеството на звука остава неизменено, а въздействието на матрицата върху тялото е максимално! С други думи, амплитудата на звуковата пътечка не е повлияна от всякакви оптимизатори, нормализатори и софтуерни усилватели. Също така честотата и битрейтът остават незасегнати.  Всички матрици на Гаряев можете да намерите на https://bit.ly/garyaevmatrixall   Правила за слушане на Матриците на Гаряев :  1. 1-2 пъти дневно, не по-късно от 2 часа преди лягане. За жените - едномесечен курс за слушане всеки ден. За мъже - едномесечен курс на слушане, всеки втори ден. -Програмата трябва да се използва сутрин, през деня или вечер.  2. Силата на звука не трябва да е твърде висока.  3. Прослушването за предпочитане трябва да става с качествени слушалки или тонколони.  4. Настройте се на програмата, преди да я слушате, отпуснете се напълно, без чужди м