Пропускане към основното съдържание

NMN на Дейвид Синклер : Защо ензимът NAD+ може да помогне в борбата с признаците на стареене?

Какво представлява NAD+?

Никотинамид аденин динуклеотид (NAD+) се намира в клетките на всички живи същества. NAD+ е активната форма на витамин В3. Въпреки че най-разпространените форми на витамин В3 са ниацин и никотинамид, които се предлагат под формата на хранителни добавки от десетилетия, по-нови и по-специализирани форми като никотинамид мононуклеотид (NMN) и никотинамид рибозид (NR) започват да набират популярност, тъй като се появяват множество научни доказателства за способността им да се борят с ключови аспекти на стареенето на клетъчно ниво.1-4





NAD+ участва в множество процеси в клетката, включително производството на енергия, възстановяването на клетките и цялостното оптимизиране на клетъчната функция. Тъй като нивата на NAD+ в организма намаляват с възрастта, дори при адекватен прием на ниацин или никотинамид, възстановяването на нивата на NAD+ е спешна задача в борбата срещу стареенето, както и стратегия за подобряване на клетъчното здраве.1,2

NMN Дейвид Синклер


Каква е функцията на NAD+?

NAD+ е една от най-важните молекули в човешкото тяло и се нарича "универсален електронен преносител". От друга страна, водата е "универсалният разтворител". И двете молекули са от решаващо значение за нашия организъм.


За да разберем природата на NAD+, е много важно да разберем природата на водорода. Водородният атом се състои от протон с положителен заряд и електрон с отрицателен заряд. Ако един водороден атом загуби електрон, той придобива положителен заряд. Ако пък получи допълнителен електрон, водородният атом става отрицателно зареден. Водородът няма заряд, ако един протон има един сдвоен електрон. 


Символът "+" в наименованието NAD+ отразява факта, че молекулата на NAD има положителен заряд, тъй като има положително зареден протон без електрон. При някои химични реакции NAD+ може да взаимодейства с отрицателно зареден водород (който има два електрона), за да образува NADH. Подобно на монета с две страни, NAD+ и NADH се наричат "редокс двойка". Този термин се използва за описание на две форми на една и съща молекула, която губи или печели електрон. Редокс реакциите включват загуба или получаване на електрони. В случая на превръщането на NAD+ в NADH един отрицателно зареден електрон неутрализира положително заредената молекула NAD+. Тъй като NADH няма заряд, той няма символ + в името си. Липсата на заряд обаче не го прави по-малко важен.


NAD+ е от решаващо значение за производството на енергия.

Както NAD+, така и NADH са необходими за правилното функциониране на нашите клетки. Тези молекули се използват при производството на енергия. Те са необходими и за преобразуване на молекулите в активната им форма. Например коензим Q10 е един от най-важните вътреклетъчни антиоксиданти и също така е от решаващо значение за производството на клетъчна енергия в митихондриите. Когато коензим Q10 си върши работата, той преминава от активната си форма (убихинол) в неактивната (убихинон). За да възстанови активната форма на коензим Q10, NADH отдава един водороден атом и един електрон, като превръща убихинона в убихинол. Една кислородна молекула отнема един допълнителен електрон, след което NADH се превръща обратно в NAD+.


Реакциите, в които се включва NAD+, са различни от тези, в които участва NADH. Клетката се нуждае и от двете молекули, защото NADH прави неща, които NAD+ не може да прави, и обратно. Клетките използват NADH и NAD+ за производство на клетъчна енергия и за синтез или поправка на молекули, включително ДНК, клетъчни мембрани, протеини и хормони. 


Разлики между NAD+ и NADH

NAD+ и NADH функционират като различни молекули. NAD+ е особено важен поради способността си да активира различни специални вещества, които регулират различни клетъчни функции. Например NAD+ е от съществено значение за нормалното функциониране на сиртуините. Без NAD+ тези вътреклетъчни белтъци не се активират за борба със стареенето и регулиране на възпаленията. Активираните от NAD+ сиртуини, наред с други неща, подобряват метаболизма, като помагат за контролиране на нивата на кръвната захар и телесното тегло5.


Друго важно антистареещо свойство на NAD+ е способността му да забавя генния часовник във всяка клетка. Този часовник определя настъпването на старостта и използва дължината на теломерите като индикатор. Теломерите са сегменти от ДНК, разположени в краищата на ДНК. Колкото по-къси стават теломерите, толкова повече те започват да влияят на генната експресия. Резултатът от този процес е стареенето на клетката. NAD+ е едно от ключовите вещества, които могат да противодействат на скъсяването на теломерите.1,2,5


Последици от стареенето и намалените нива на NAD+

NAD+ е много важна клетъчна молекула. Една от причините за нарушената нормална клетъчна функция вследствие на стареенето е намаляването на нивата на NAD+ с напредването на възрастта. Така ниските нива на NAD+ могат да причинят:1,2,5


  • Забавяне на метаболизма, което води до увеличаване на теглото и лош контрол на кръвната захар
  • Умора
  • Влошаване на кръвоносните съдове
  • Свързано с възрастта намаляване на мускулната маса (саркопения)
  • Свързано с възрастта намаляване на паметта и умствените способности
  • Свързано с възрастта намаляване на остротата на зрението и слуха 
  • Предотвратяване на свързаното с възрастта намаляване на нивата на NAD+

Важна причина за намаляването на нивата на NAD+ с напредването на възрастта е хроничното възпаление. Терминът "възпаление" се използва за обозначаване на вредния ефект, който хроничното, нискостепенно възпаление оказва върху ускоряването на стареенето. 


Едно от последствията от "възпалението" е намаляването на нивата на NAD+. Възпалението води до повишаване на нивата на клетъчния ензим CD38. Този ензим разцепва NAD+ и всъщност е негов прекурсор.6,7 За щастие растителните полифеноли като ресвератрол, кверцетин, лутеолин и вероятно някои други могат да намалят активността на CD38.8,9


Друг фактор за поддържане на нивата на NAD+ е редукцията на NAD+ от NADH по време на получаването на електрони. Специален ензим, наречен NQO1, е способен да редуцира NAD+. Важността на това превръщане е толкова очевидна, че генът NQO1 е наречен "ген на дълголетието". 


Ниските нива на NQO1 се свързват с лошо елиминиране на токсините от организма, ниски енергийни нива и променена клетъчна функция. NQO1 взаимодейства с NADH, за да преобразува коензим Q10 от неактивната му форма (убихинон) в активната му форма (убихинол), като при това произвежда NAD+. NQO1 играе важна роля и в активирането на витамин К, което позволява на последния да участва в съсирването на кръвта, поддържането на здравината на костите и др. 


Важна цел в борбата със стареенето е да се увеличи експресията на този ген NQO1. Тази цел може да бъде постигната чрез повишаване на активността на протеина Nrf2 и потискане на активността на протеина BET. Още веднъж полифенолите, особено ресвератролът, могат да ни помогнат в това начинание. Тъй като ресвератролът може едновременно да повиши активността на NQO1 и да увеличи протеина Nrf2, като едновременно с това намали BET протеина, ензимите CD38 и възпалението, има много причини да приемаме ресвератрол заедно с прекурсори на NAD+, за да повишим нивата на NAD+.5,10,11


Освен това ресвератролът има самостоятелни благоприятни ефекти, както и засилване на антиейджинг активността на сиртуините. Клинични проучвания показват, че ресвератролът може да помогне в борбата с възпаленията и да подобри умствената дейност.12,13 Обичайната доза ресвератрол е 500 до 1000 mg дневно. 


Повишаване на нивата на NAD+ с NMN и HP

Като се има предвид значението на NAD+ за нормалното функциониране на клетките и борбата със стареенето, днес все по-голяма популярност придобиват стратегиите за повишаване на нивата на NAD+ чрез добавяне на никотинамид мононуклеотид (NMN) или никотинамид рибозид (НР). 


И двете подобрени форми на витамин В3 са доказали своята ефективност за увеличаване на NAD+ и поддържането му на желаното ниво при дългосрочен прием. NR и NMN се наричат в медицинската литература стимулатори на NAD+, тъй като са много ефективни за повишаване на нивата на NAD+. 


Много предклинични проучвания показват, че NR и NMN могат да подобрят различни класически особено важни параметри при клетъчното стареене.3,4 Нарастващият брой научни изследвания (понастоящем над 100) отразяват огромния ентусиазъм по отношение на антиейджинг свойствата на NR и NMN. В момента се провеждат клинични изпитвания на тези свойства при хора. Понастоящем е известно, че се провеждат над 40 активни клинични изпитвания върху хора, чиито автори се опитват да определят ползите за здравето от NMN и НР, включително подобрения в мозъчната функция, сърдечносъдовата функция и метаболизма. Това означава, че вече има много повече данни, които ще излязат скоро. Но данните, с които вече разполагаме, са много окуражаващи. 


И така, какво трябва да използваме? NMN или HP? 

Повечето съществуващи клинични проучвания при хора използват никотинамид рибозид (НМН), като се фокусират върху ефектите му върху когнитивните способности, настроението, метаболизма, оксидативните ефекти, съдовото здраве, здравето на черния дроб и контрола на кръвната захар. 9 клинични проучвания на НР при хора показват, че веществото повишава нивата на NAD+, но като цяло повишаването на различните жизнени показатели не може да се счита за достатъчно устойчиво.3 


Най-често срещаната констатация е способността на HP да подобрява мозъчната функция и съдовото здраве. Много експерти, особено д-р Дейвид Синклер от Харвард, смятат никотинамид мононуклеотида (NMN) за най-доброто средство за повишаване на нивата на NAD+, а самият д-р Синклер приема 100 mg NMN дневно (в допълнение към 1000 mg ресвератрол). Съществуват много причини да се предполага, че NMN ще покаже по-добри клинични резултати от HP.14 


Въпреки че и HP, и NMN предизвикват повишаване на нивата на NAD+, NMN има няколко предполагаеми предимства.14-16 Факт е, че NMN е една стъпка по-близо по състав до NAD+. Освен това е установено, че специфичен транспортер транспортира NMN директно в клетките, така че той може да се използва по-активно от НР. В същото време, въпреки че НР навлиза в тъканите, без да се променя, изглежда, че много голяма част от него се разгражда до обикновен никотинамид, когато се консумира. Това може да е проблем, тъй като задейства механизми за обратна връзка, които подкопават ефективността на NAD+, а самият никотинамид е мощен инхибитор на активността на сиртуина17,18. 


Това превръщане на големи количества НМН в никотинамид може да е друга причина, поради която изследванията върху животни показват по-широк и по-изразен набор от ползи от НМН в сравнение с НМН. Например при проучване върху мишки NMN е довел до широк спектър от подобрения на свързаните с възрастта спадове във физиологичната работоспособност. Мишките са получавали NMN в продължение на една година и авторите на изследването са установили подобрения в области като митохондриална функция и метаболизъм, инсулинова чувствителност и метаболизъм на мазнините, костна плътност, зрение и имунитет. 19 При мишките, получаващи NMN, се наблюдава увеличение на издръжливостта и физическата сила с до 80 %. Тези ефекти не са показали никакъв ефект при прилагането на НР. 


При модели на мозъчно стареене при мишки NMN и HP предизвикват намаляване на натрупването на бета-амилоид - ключов компонент, който причинява мозъчна дисфункция.20,21 HP този път се представя по-добре от своя "конкурент", като показва способност да подобрява когнитивните способности.21 


Освен д-р Дейвид Синклер от Харвард, друг важен изследовател на NMN е д-р Шин-иширо Имай от Медицинското училище към Вашингтонския университет, Сейнт Луис, Мисури. Неговото изследване върху мишки показва, че NMN има подчертан ефект върху забавянето на признаците на стареене, както и върху повишаването на енергийните нива и стимулирането на метаболизма. Според д-р Имай, ако резултатите, получени при мишки, се пренесат върху хора, може да се предположи, че приемът на добавки с NMN би могъл значително да намали биологичната възраст на човека, т.е. възрастта, на която тялото функционира, определена чрез различни биомаркери.


Дозировка и странични ефекти

По принцип се съобщава, че дозата на никотинамид мононуклеотид (NMN) е определена на 250 до 500 mg дневно, а никотинамид рибозид (NR) трябва да се приема в количество 1000 mg дневно. Тези дози се понасят добре, не предизвикват странични ефекти и не взаимодействат с лекарства.16,22

Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Всичките оригинални матрици на Гаряев

Всичките оригинални матрици на Гаряев ( плейлист ) Оригиналните звукови матрици на Гаряев не са променяни по време на редактирането, което означава, че качеството на звука остава неизменено, а въздействието на матрицата върху тялото е максимално! С други думи, амплитудата на звуковата пътечка не е повлияна от всякакви оптимизатори, нормализатори и софтуерни усилватели. Също така честотата и битрейтът остават незасегнати.  Всички матрици на Гаряев можете да намерите на https://bit.ly/garyaevmatrixall   Правила за слушане на Матриците на Гаряев :  1. 1-2 пъти дневно, не по-късно от 2 часа преди лягане. За жените - едномесечен курс за слушане всеки ден. За мъже - едномесечен курс на слушане, всеки втори ден. -Програмата трябва да се използва сутрин, през деня или вечер.  2. Силата на звука не трябва да е твърде висока.  3. Прослушването за предпочитане трябва да става с качествени слушалки или тонколони.  4. Настройте се на програмата, преди да я слушате, отпуснете се напълно, без чужди м