Пропускане към основното съдържание

Етерични масла за насекоми - репеленти, фумиганти и инсектициди


Много етерични масла са чудесна защита срещу летните насекоми. Те са естествени репеленти, фумиганти и инсектициди, които защитават растенията в продължение на милиони години.




Етеричните масла са средство за защита срещу комари и други насекоми.

С настъпването на лятото прибираме зимните си вещи в "дългото" чекмедже, след като предвидливо сме обработили гардероба и шкафовете за дрехи с етерични масла от здравец, ветивер, лавандула, пачули, кедър и евкалипт. Летните рокли, разкроените сандали и цветните поли се окачват на закачалките, а те се освежават и гладят


Летните слънчеви лъчи събуждат особено ентусиазирано настроение. И за съжаление, заедно с него след зимата се събуждат и насекомите, които засенчват престоя ни сред природата. И това не е само дискомфорт от неканените съседи - много насекоми са преносители на сериозни заболявания: малария, кърлежов енцефалит, тиф и коремен тиф, холера и дизентерия. Те могат да предизвикат алергични реакции, оток на Квинке, уртикария, токсични отравяния.


Ето защо е важно да се избягва мястото, където се събират насекомите, да не се предизвикват резки движения. Отивайки сред природата, трябва да третирате кожата и дрехите със специални средства - репеленти. Едно нанасяне на инсектицидни средства е достатъчно за няколко часа спокойна почивка. Дрехите трябва да са възможно най-затворени, да не са ярки.


В съвременната практика като репеленти се използват предимно химически, синтетични препарати. Повечето от тях, в своята същност - това са силни отрови.


Не всички средства, които виждаме по рафтовете на магазините, са подходящи за нашето здраве. Те могат да предизвикат нежелани нездравословни реакции, много от препаратите са противопоказани за деца.


По-логично е да не се излагате на опасни контакти с насекоми, за да предотвратите възможните последствия от ухапвания. Трябва да избягвате местата, където те се събират, да не провокирате осите, пчелите и стършелите с резки движения. Отивайки до водни басейни, в гората, извън града или в парковата зона, трябва да третирате кожата и дрехите със специални средства - репеленти. Едно нанасяне на инсектицидни средства е достатъчно за няколко часа спокойна почивка. Дрехите трябва да са възможно най-затворени, не ярки.


Има информация, че насекомите могат избирателно да хапят някои хора, без да причиняват вреда на тези, които са наблизо. Кръвосмучещите насекоми са по-склонни да хапят деца и жени, тъй като те имат по-тънка кожа. Повишеното изпотяване привлича насекоми, които са паразити. Хората, които пият алкохол, са по-податливи на ухапвания от комари.


Много хора използват билкови естествени репеленти. Това са миризливи билки. Например: пелин, бял равнец, мента, дамаска лайка



Ароматерапията познава чудесни средства и рецепти от насекоми.


Нека първо да разберем термините:


  • ИНСЕКТИЦИДИ - (от лат. insectum - насекомо и caedo - убивам), средства, които убиват насекомите.
  • РЕПЕЛЕНТИ - (от лат. repello - отблъсквам, прогонвам), вещества, които отблъскват насекомите и кърлежите. Използват се за защита на хора и животни от нападение на кръвосмучещи насекоми, както и за защита от членестоноги, развалящи дрехи, мебели и др. подобни, както и за защита от насекоми.
  • ФУМИГАНТИ - (от лат. fumigare - опушвам, опушвам), летливи вещества, действащи на разстояние и въздействащи върху нервните окончания на обонятелните органи на насекомите.


Защо насекомите се страхуват от миризмата на етеричните масла.

От насекомите и техните ухапвания помагат не всички представители на етеричните масла, а само тези, които са богати на монотерпени и алдехиди. Тези масла имат антисептично, болкоуспокояващо, както и стимулиращо кръвообращението действие.

Учените са провели изследвания и са установили, че въшките, комарите, мравките, молците и акарите не понасят компоненти, съдържащи алкохоли, алдехиди, терпени и евгенол. Тези вещества, доста често, са основните компоненти на етеричните масла.


Факт е, че преди много хилядолетия, още преди появата на човека на Земята, растенията е трябвало да се противопоставят на външната среда, включително на насекомите, които ги изяждат. Така са се образували компонентите, които отблъскват насекомите. Например бензил бензоат.


Етерично масло за помощ при ухапване от насекоми.


◊ Много етерични масла имат противовъзпалителни свойства. Това предотвратява подуването и зачервяването на мястото на ухапване.


◊ Някои етерични масла са антимикробни средства. Нанасянето на маслото върху мястото на ухапване може да помогне за предотвратяване на попадането на инфекция в раната от ухапване.


Някои представители на етеричния свят са антидоти. Те неутрализират отровата, намаляват нейната сила, като влизат в реакция с токсичните вещества. Такива са канелата от листата и кората (използвайте в разтворено на базата масло) и лавандулата (може да се използва в чист вид върху кожата).


Мастно масло за отблъскване на насекоми:

Растителното мастно масло от нийм има специфичен аромат. То е естествен репелент и може да се използва като мономасло или като основа за смес за отблъскване на насекоми. Неем за закупуване


Всички останали мастни масла са също толкова подходящи за използване като основа... може би с изключение на маслото от морски зърнастец, тъй като то е ярко оранжево на цвят.


Етерично масло за отблъскване на насекоми:


Анасонът е чудесно средство за борба с комарите, бълхите и въшките по домашните любимци. Анасонът се използва, за да се отървете от птичи акари и брашнеста мана. Анасон


Портокал - спасява от бълхи Портокал


Босилекът е репелент срещу комари и мушици, премахва сърбежа и отока от ухапвания от насекоми: комари, оси, пчели. Босилекът се използва като противоотрова при ухапване от змии. Прилагайте в ниски дози. Босилек


Бей - е средство за отблъскване на кърлежи. Бей


Бергамотът може да се използва ефективно като средство за отблъскване на насекоми. Маслото мирише приятно и не предизвиква лоши асоциации. Бергамот


Кората от бреза помага срещу бълхи при животните, акари от краста и педикулоза при хората. Нашите баби в стари времена са я използвали за премахване на въшки. Маслото от брезов катран може да се добави за изплакване на заразени дрехи и бельо. Кора от бреза


Ванилията е приятно средство за отблъскване на комари за човешкото обоняние. Не забравяйте да разреждате 1 х 3 части етилов алкохол. Този аромат е много концентриран и дълготраен. Можете да направите маслен парфюм с ванилия. Съотношението е 1 капка на 10 ml базово растително масло (жожоба, лешник, бадем и др.).


Ветиверия - използва се като репелент срещу молци, бълхи и хлебарки. От молци трябва да разнесете памучни тампони с добавени 1-2 капки масло от ветиверия. Маслото не е евтино, затова не бих препоръчала да го използвате от бълхи и хлебарки, но козината ви след гардероба ще бъде приятно ухаеща на благороден аромат, а не на "зашеметяващи" химически средства.


Гераниум - много ефективен репелент срещу насекоми: молци, комари, комари, хлебарки. Помага и срещу акари. Ако акарът вече стърчи по повърхността на кожата, главата трябва да се намаже с капка масло и да се изчака, докато сам излезе.


Карамфил от пъпки - популярно средство за опушване. Едно от най-ефективните средства срещу комари, комари, мухи и домашни молци. Напръскайте мястото си за почивка от пулверизатор със смес от карамфил, нанесете малко аромат върху дрехите си. Ако искате да използвате директно върху кожата, не забравяйте, че етеричното масло задължително трябва да се разреди в мастно масло


в съотношение:


1 капка етерично масло от карамфил


1 чаена лъжичка растително (не минерално) мастно масло.


Маслото от карамфил, произведено от листата, също има отблъскващ ефект, но по-слабо изразен, но ароматът е по-мек и не влияе толкова силно на кръвното налягане.


Грейпфрутът е ефективен репелент за комари и кърлежи. Те са напълно непоносими към аромата на грейпфрут, благодарение на активните молекули на плода. Можете да използвате спрей или крем с екстракт от етерично масло или глицерин като защита срещу вампири. Екстракт от грейпфрут


Риганът се използва за борба с восъчните молци, мравките и за лечение на педикулоза. Душицата е може би най-разпространеният репелент срещу насекоми в Русия.


Иланг-иланг е фумигант и репелент срещу комари. Маслото има много приятен аромат. Можете да направите парфюм с иланг-иланг за привличане на мъже и отблъскване на комари.


Кардамон - използва се при ухапвания от насекоми.


Касията е приятно и ефективно средство за лечение на ужилвания от пчели и оси. Този аромат е много подобен на канелата от кората, тъй като е нейна разновидност. Цената му е по-ниска от тази на етеричното масло от кора на канела.


Каяпут - ще ви помогне при бълхи по домашните любимци. То може да направи живота на домашния ви любимец много по-лесен, тъй като се счита за ефективно средство за отблъскване на бълхи. Трябва да разредите етеричното масло от каяпут с основа от мастно масло и да го втриете в козината на вашия домашен любимец. Не е нужно да се притеснявате, че животното ще оближе козината си. Каяпут е разновидност на чаеното дърво и е известно, че има много меко действие.


Атласки кедър - използва се при домашни молци и черни мухи. Можете да използвате хартиени ленти, окачени в стаята и на прозорците, намазани със смес от кедрово масло и базово масло.


Вирджинският кедър е средство за отблъскване на комари и бълхи. Той отблъсква чудесно насекомите и създава приятен аромат на боровинки, хвойна в стаята.


Кокосово масло (маслено масло-бутер) - може да се използва за облекчаване на болката и отока след ужилване от пчела или оса. За целта просто намажете мястото на ужилването с кокосово масло кокосово масло


Канела от кората - използва се при ужилване от насекоми, за да неутрализира отровата. Репелент от оси, използван при педикулоза. Масло с висока потентност, може да повлияе на промените в кръвното налягане. Използвайте в малки дози.


Лавандула (Lavandin) е добре познато средство срещу молци, оси, черни мухи и други насекоми. Много разпространено средство за употреба в гардероба. Вещите ще ухаят приятно на планинска прохлада и лято. Спасява във вилата, обсадена от оси. Може да се капне в помещението, да се напръска от пулверизатор със смес от вода, спирт и етерично масло. Лавандулата в чист вид се препоръчва да се прилага директно върху кожата веднага след ужилването. Тя има чудодейно действие - моментално премахва болката и страданието, облекчава сърбежа и отока, неутрализира отровата на насекомите. През лятото лавандулата трябва да е винаги под ръка или в джоба ви.


Лимонената трева е универсално инсектицидно средство. Лимонената трева не само отблъсква насекомите, но и ги убива. Тя не се понася от насекомите: хлебарки, мухи, бълхи, въшки и акари, включително краста. През лятото ще ви спаси от ухапвания от комари, ще облекчи сърбежа и отока. Това средство може да се използва, за да се избавят домашните любимци от бълхи - добавете го към шампоан.


Litsea Cubeba е репелент срещу домашни насекоми, комари, пчели, оси и конски мухи. Ще спаси домашния ви любимец от комари и бълхи.


Лимонът е отличен фумигант. Използва се срещу домашни мравки, премахва телесната миризма, която привлича комарите. Отблъсква комарите! Желателно е да не се нанася върху кожата през деня - може да предизвика пигментация.


Лимоновата маточина е средство за отблъскване на комари. Може да се използва като първа помощ в случай на ухапване от кърлеж. Трябва да намажете мястото на ухапване с чисто масло.


Миртата облекчава сърбежа при ухапване от насекоми, премахва отока. Миртата се показва на деца и възрастни хора, тъй като има много лек аромат и не предизвиква отвращение.


Плодовете на хвойната хвойна са силен антидот. Помага при ухапвания от насекоми. Премахва сърбежа, облекчава отока.


Хвойна от борови иглички - репелент срещу комари и домашни бълхи. Отблъсква насекомите и създава приятен аромат на боровинки, хвойна в помещението.


Градински чай - репелент, спасява от ухапвания от насекоми. Трябва да намажете мястото на ухапване с чисто етерично масло. За да направите това, можете да използвате памучен тампон. Той ще ви позволи да нанесете маслото по-точно.


Ментата (японска) е фумигант. Средство за борба с комари и черни мухи. Не се понася от домашни насекоми и паразити. Японската мента има по-слабо изразен ментов аромат.


Палмарозата е средство за отблъскване на кърлежи, което отблъсква насекомите.


Пачулито се използва от векове като средство за отблъскване на молци в дома. Листата на пачули са се използвали за поставяне на вещи в сандъци, за да се предпазят от молци. Ето защо това растение се нарича "Ароматът на бабините сандъци". Ароматът на пачули отблъсква летните мушици.


Магданоз - подпомага излизането на жилото след ужилване от пчела или оса. За целта трябва да направите апликация (как се прави апликация) или просто да нанесете 1 капка на мястото на ужилването с памучен тампон.


Елата е отдавна познато, евтино и ефективно средство за отблъскване на насекоми. Тя помага за отблъскване на комари, спасява от оси.


Розмарин - ефективно средство за лечение на педикулоза и краста. Помага от комари. От акарите на крастата можете да направите мехлем на базата на какаово масло. Розмаринът не е подходящ за хора, страдащи от хипертония (високо кръвно налягане).


Пропорции: 50 мл какао - 2 мл розмарин. Мажете 2 пъти дневно засегнатите участъци от тялото.


Розовото дърво се използва като репелент срещу всякакви кръвосмучещи насекоми: бълхи, кърлежи, комари, въшки. Маслото има приятен аромат и не предизвиква негативно възприятие и странични ефекти.


Аптека от лайка - използва се за облекчаване на сърбежа след ухапване от насекоми. Тя е добре познато средство за отблъскване на комари.


Римска лайка - също като аптечната лайка се използва за облекчаване на сърбежа. Лекува сърбежа на кожата, премахва дразненето, предотвратява инфекциите. Може да се използва без основа, т.е. в чистата си форма. Това масло няма да навреди на кожата, няма да причини изгаряния.


Маслото от лайка и маслото от лавандула са полезни при ужилвания от мравки и пчели, чиято отрова съдържа киселина.


Последствията от ухапване от оса, в чиято отрова се съдържа алкална, могат да бъдат отстранени с помощта на следната рецепта.


Ябълков оцет - 1 чаена лъжичка.


Етерично масло от лавандула - 1 капка


Етерично масло от аптечна лайка или чаено дърво - 1 капка.


Сандаловото дърво е древно средство за борба с акарите краста. От краставите акари трябва да направите мехлем на базата на масло от какао, манго или кокосово масло.


Пропорции: 50 ml мастно масло - 1 ml сандалово дърво. Мажете 2 пъти дневно засегнатите участъци от тялото.


Бор - средство за борба с бълхите при домашните любимци.


Мащерка - облекчава сърбежа от ухапвания от комари, спасява от комари и акари. Маслото е добре да не се прилага в големи дози при чувствителни индивиди. То е много силно по своето действие. Може да окаже първа помощ при ухапване от змия (на вилата се случват всякакви неща!) Трябва да се постави компрес с етерично масло на мястото на ухапването и бързо да се потърси медицинска помощ. 


Белият равнец е средство за отблъскване на комари. Доста скъпо средство за защита! Но върши чудеса: премахва сърбежа и възпалението по кожата след ухапване от насекоми.


Цитронелата в провинцията може да се използва като репелент за отблъскване на комари и акари (цитронела + кедър). Тя може да се използва като първа помощ при ухапване от кърлеж. Ако намажете мястото на ухапване с чиста цитронела, кърлежът ще излезе сам.


Мащерка - премахва сърбежа при ухапване от насекоми. Маслото е с по-меко действие, за разлика от мащерката. Подобно на мащерката, може да окаже първа помощ при ухапване от змия. 


Чаено дърво - репелент, спасява от насекоми, облекчава сърбежа след ухапване.


Чесън - чудесно средство за борба с всички кръвопийци, но за съжаление само отшелниците могат да си позволят да го използват.


Лечебен градински чай - отблъсква, спасява от ухапвания от насекоми.


Евкалипт - спасява от ухапване от насекоми. Репелент срещу хлебарки, черни мухи и мушици. Противопоказно за животни.


Но етеричното масло от роза и жасмин е по-добре да се изключи в природата - всички пчели и оси ще ви последват, ако използвате аромата им като парфюм.


Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Всичките оригинални матрици на Гаряев

Всичките оригинални матрици на Гаряев ( плейлист ) Оригиналните звукови матрици на Гаряев не са променяни по време на редактирането, което означава, че качеството на звука остава неизменено, а въздействието на матрицата върху тялото е максимално! С други думи, амплитудата на звуковата пътечка не е повлияна от всякакви оптимизатори, нормализатори и софтуерни усилватели. Също така честотата и битрейтът остават незасегнати.  Всички матрици на Гаряев можете да намерите на https://bit.ly/garyaevmatrixall   Правила за слушане на Матриците на Гаряев :  1. 1-2 пъти дневно, не по-късно от 2 часа преди лягане. За жените - едномесечен курс за слушане всеки ден. За мъже - едномесечен курс на слушане, всеки втори ден. -Програмата трябва да се използва сутрин, през деня или вечер.  2. Силата на звука не трябва да е твърде висока.  3. Прослушването за предпочитане трябва да става с качествени слушалки или тонколони.  4. Настройте се на програмата, преди да я слушате, отпуснете се напълно, без чужди м