Пропускане към основното съдържание

Опорно-двигателен апарат и пептиди

 
Структура на опорно-двигателния апарат

Структура на ставите
Структура на ставите 

Човешкият опорно-двигателен апарат се състои от кости, мускули, сухожилия и подвижни костни съединения - стави. Ставните повърхности - частите на костите, които са обърнати една към друга - са покрити с гладък ставен хрущял, за да се сведе до минимум триенето по време на движение.

Отвън, подобно на обвивка, двете ставни повърхности са покрити с плътна съединителнотъканна капсула. По този начин тя ограничава и оформя ставната кухина.

Отвътре кухината е облицована със синовиална мембрана, която произвежда малко количество течност за смазване и по-добро плъзгане на повърхностите. Тя също така подхранва хрущяла, който няма собствени кръвоносни съдове и получава всички необходими вещества чрез дифузия.

Известно е, че подвижните стави отстъпват по здравина на костната тъкан, така че увреждането им настъпва много по-лесно от счупванията. При възпаление в ставата синовиалната мембрана започва да произвежда течност, която се натрупва в кухината ѝ. Това нарушава формата на ставата и я прави неподвижна.

Ставите са подложени на огромно натоварване, тъй като са в постоянно движение и повърхностите им се трият една в друга. Ставите на краката са допълнително натоварени от тежестта на цялото тяло, т.е. повърхностите им са притиснати една към друга. Ето защо те са първите, които се износват - хрущялът просто изтънява с течение на времето поради постоянното триене със сила.

До определен момент клетките на хрущялната тъкан успешно го възстановяват. Но с напредването на възрастта всички метаболитни процеси в организма се забавят, включително се намалява скоростта на синтез на компонентите на хрущяла. Пептидите на Хавинсон активират дейността на клетките на хрущялната тъкан иподпомагат възстановяването ѝ.

Най-често срещаните заболявания на опорно-двигателния апарат

Стадии на увреждане на гръбначния мозък

  • Ревматоидният артрит е възпалително заболяване на ставите, свързано с неправилно функциониране на имунната система. Имунните клетки разпознават структурите на съединителната тъкан като чужди и започват да ги атакуват. Това води до постепенно разрушаване на ставата, нейната деформация и скованост.
  • Остеоартритът е дегенеративно заболяване, при което се наблюдава изтъняване на хрущялния слой на ставните повърхности. Откритите костни участъци се трият един в друг и се увреждат, което води до възпаление и болка по време на движение. Като защитна реакция костната тъкан се разраства с образуване на шипове (остеофити), които възпрепятстват движението.
  • Артрит - възпаление на структурите на ставата. То е съпроводено с натрупване на течност в кухината ѝ, изразена болка при движение и ограничаване на подвижността. С течение на времето води до разрушаване на ставата.
  • Остеохондрозата е заболяване на междупрешленните дискове. По същество това е същият дегенеративен процес, който протича при остеоартрита. Дисковете изтъняват, оголват костната тъкан на прешлените, която започва да расте. Появяват се болки в гърба и постепенно намаляване на подвижността на гръбначния стълб.
  • Остеопороза - изтъняване на костната тъкан. По различни причини се наблюдава извличане на калций от костите, те стават крехки и се чупят дори при леко натоварване.


Пептиди на Хавинсон при заболявания на опорно-двигателния апарат:


  • Ендолутен - пептиди от епифизата (епифизата) на телетата;
  • Vesugen - аминокиселинен комплекс за нормализиране на съдовата функция;
  • Cartalax - пептиден комплекс, който подпомага регенерацията на хрущялната тъкан;
  • Sigumir - пептиди от хрущялна тъкан, получени от млади животни;
  • Chelohart - пептиди, изолирани от телешки сърдечен мускул;
  • Ventfort - комплекс от пептиди, получени от съдовата стена на телета;
  • Chondromix - антиоксидантно лекарство, предпазващо съединителната тъкан от разрушаване;
  • Владоникс - пептиден препарат, получен от тимусната жлеза (тимус) на млади здрави телета.


Всеки от тези препарати въздейства върху специфично звено в развитието на опорно-двигателната патология.


Епифизата е малко образувание в мозъка, което регулира ендокринната система. Хормоналният дисбаланс води до нарушение на калциевия и фосфорния метаболизъм, дистрофични промени в сухожилията и лигаментите, атрофия на мускулната тъкан. Ендолутен нормализира функцията на епифизата, което елиминира хормоналния дисбаланс и неговите негативни последици. Лечението с пептиди при остеопороза ускорява възстановяването на костната плътност, активира процеса на регенерация при фрактури.

Всички дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат, като артроза, остеохондроза, дискова херния, се развиват при нарушаване на храненето на ставните структури. Хрущялът, който няма собствени съдове, а получава необходимите вещества от синовиалната течност, страда на първо място. Vesugen и Ventfort укрепват съдовата стена, стимулират растежа на нови съдове, възстановяват кръвоснабдяването на ставните тъкани. Използването на пептиди при коксартроза ви позволява да спрете прогресията на заболяването и да ускорите процеса на рехабилитация.

За работата на мускулните клетки (миоцитите) са необходими голямо количество хранителни вещества и кислород. В условия на недостатъчно кръвоснабдяване мускулите започват да използват собствените си протеини за производство на енергия - това намалява обема на мускулната маса. Натрупва се млечна киселина, а мускулната тъкан става плътна и болезнена. За да я снабди с достатъчно кръв, сърцето трябва да работи по-усилено. Челохарт позволява на сърдечния мускул да се справи с повишеното натоварване, нормализира метаболизма и регенерацията на клетките му.

Компонентите на хрущялната тъкан синтезират хондроцитни клетки. Забавянето на метаболитните процеси в тях води до това, че хрущялният слой под въздействието на триенето постепенно изтънява. Пептидите, които се препоръчват при остеоартрит и остеохондроза са Sigumir и Cartalax. Sigumir възстановява метаболизма на хондроцитите, като по този начин активира регенерацията на хрущялната тъкан. Карталакс от своя страна доставя на клетките аминокиселини, необходими за синтеза на протеини.

Основният протеин на връзките, сухожилията и ставната капсула е колагенът. Неговите влакна са подредени по определен начин в съединителната тъкан, което осигурява нейната здравина и еластичност. Хондромикс е комплекс от антиоксиданти, който предотвратява разрушаването на колагеновите молекули при различни заболявания и стареене. Лечението на ставни травми с пептиди ускорява оздравителния процес, намалява периода на рехабилитация, предотвратява образуването на обичайни изкълчвания.

В тимусната жлеза настъпва съзряване на имунните клетки и тяхното "запознаване" със собствените тъкани на организма. Неуспехът в нейната работа води до неадекватен имунен отговор, който се наблюдава при ревматоиден артрит. Терапията на ревматоидния артрит е невъзможна без пептида Владоникс. Той нормализира имунния отговор, което води до премахване на възпалението, болката и възстановява подвижността на ставите.

При всяко заболяване на опорно-двигателния апарат е необходимо да се направи индивидуална схема на прием, за да бъдат пептидите възможно най-ефективни.




Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Всичките оригинални матрици на Гаряев

Всичките оригинални матрици на Гаряев ( плейлист ) Оригиналните звукови матрици на Гаряев не са променяни по време на редактирането, което означава, че качеството на звука остава неизменено, а въздействието на матрицата върху тялото е максимално! С други думи, амплитудата на звуковата пътечка не е повлияна от всякакви оптимизатори, нормализатори и софтуерни усилватели. Също така честотата и битрейтът остават незасегнати.  Всички матрици на Гаряев можете да намерите на https://bit.ly/garyaevmatrixall   Правила за слушане на Матриците на Гаряев :  1. 1-2 пъти дневно, не по-късно от 2 часа преди лягане. За жените - едномесечен курс за слушане всеки ден. За мъже - едномесечен курс на слушане, всеки втори ден. -Програмата трябва да се използва сутрин, през деня или вечер.  2. Силата на звука не трябва да е твърде висока.  3. Прослушването за предпочитане трябва да става с качествени слушалки или тонколони.  4. Настройте се на програмата, преди да я слушате, отпуснете се напълно, без чужди м