Пропускане към основното съдържание

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОМАГНИТНИ ПОЛЕТА ?

Колкото и да е полезно да знаете как да отстраните вредите, които ЕМП могат да нанесат, най-мощният начин да се защитите е да намалите излагането си на тях.

Въпреки че по-голямата част от тази книга е с мрачна картина, има много практически начини да ограничите излагането си на ЕМП и да си дадете шанс да се възстановите и да се поправите след повсеместното и почти непрекъснато излагане на ЕМП, което вече сте изпитали.

Тактиките, които излагам в тази глава, са полезни за всички. Ако страдате от сериозно заболяване, задължително трябва да намалите максимално излагането си на въздействието му, тъй като ЕМП само ще влоши здравословните ви проблеми.

ЧЕТИРИ РЪКОВОДНИ ПРИНЦИПА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ИЗЛАГАНЕТО НА ЕМП


Добрата новина е, че има голямо разнообразие от стратегии за защита от ЕМП. Обратната страна на това е, че може да е непосилно да решите кои стратегии да приложите и в какъв ред. Искам да ви помогна да определите приоритетите на усилията си и да разберете какво трябва да направите и защо.

Тъй като това е книга - която не се променя след отпечатването ѝ - и тъй като технологиите се развиват всеки ден, има голяма вероятност тези препоръки да се променят в бъдеще. Поради тази причина силно препоръчвам да се абонирате за безплатния ми бюлетин на mercola.com, за да получавате всички последни актуализации и стратегии.



Въпреки това рамката за отстраняване на ЕМП няма да се промени, така че тук ще изложа основните принципи. Накратко, искате да се стремите да направите следните четири неща в този ред:

  • Избягвайте ненужното излагане на ЕМП, особено в собствения си дом и от личните си устройства (например мобилния си телефон), където имате най-голям контрол.
  • Поставете възможно най-голямо разстояние между вас и ЕМП, които не можете да избегнете.
  • Намалете излагането на електромагнитни полета, които влизат в дома ви от външни източници.
  • Когато всичко останало се провали, защитете се.
Пръстените на Соломон




В тази глава ще ви запозная с различните начини за постигане на тези четири цели. Но първо искам да изложа причините, поради които трябва сериозно да обмислите закупуването на уред за измерване на ЕМП, за да можете да измервате ефективността на всяка предприета от вас стъпка. Виждайки това доказателство за напредък, ще се вдъхновите да продължите да правите промени и да възприемете начин на живот с по-ниско ниво на ЕМП.


Направете невидимото видимо

Част от причините, поради които ЕМП са толкова опасни, е, че подобно на рентгеновите лъчи те са невидими, безшумни и без мирис. Освен ако не сте свръхчувствителни към ЕМП, няма да видите, усетите или чуете излагането си на ЕМП. Ето защо е изключително важно да инвестирате в устройства, които могат да откриват и измерват точно всички скрити източници.



Преди да предприемете каквито и да било действия, за да коригирате физическото си излагане на ЕМП, е важно да измерите вече наличните нива на радиация. Първоначалното измерване ви осигурява изходна стойност и значително ви помага да прецизирате усилията си за смекчаване на въздействието, така че те да бъдат възможно най-ефективни. Възможността да видите и чуете текущите показания, засечени от устройствата за измерване на ЕМП, ще ви мотивира да предприемете незабавни действия за справяне с тях.



Дори и да сте изключително старателни и да се опитате да се обърнете към всички източници от изчерпателния списък в тази глава, можете да бъдете сигурни, че някои източници ще ви се разминат. Най-лесният, но и най-скъп начин да откриете тези скрити източници в дома си и да измерите излъчваните от тях полета е да наемете професионалист.

Най-известните специалисти, които предлагат тази услуга, са строителни биолози, обучени и сертифицирани да анализират вътрешната среда и систематично да се стремят да намалят химическите, плесенните, електрическите, магнитните и радиочестотните дразнители. Те могат също така да ви помогнат да се научите как да използвате собствените си измервателни уреди и да допълнят знанията ви за това как да определите, намалите и премахнете ЕМП, които се крият в дома ви.

Специалистите по електромагнитни полета са особено полезни при откриването на грешки в електрическата инсталация в дома ви, които могат да доведат до много високи магнитни полета в целия ви дом, а те са сравнително често срещани. Те обаче не са лесни за измерване, дори ако разполагате със собствен измервателен уред.



По-достъпният подход е да си купите електромагнитно измервателно устройство и да правите измерванията сами. Дори и да наемете професионалист в началото, най-добре е да закупите няколко измервателни уреда, за да можете сами да измервате различните си експозиции на ЕМП, тъй като експозициите ще се променят с течение на времето.



Професионалните измервателни уреди на Gigahertz Solutions, Geovital и други компании струват хиляди долари, но не е необходимо да харчите толкова много. Често един приличен измервателен уред може да бъде закупен за сума между 200 и 400 USD. Съществуват различни видове измервателни уреди за измерване на следните четири вида ЕМП:

  • Радиочестота (RF) за мобилни телефони, Wi-Fi и интелигентни измервателни уреди
  • Магнитни полета
  • Електрически полета
  • Мръсно електричество


Насоки за оценка на показанията на ЕМП в дома ви


Има много евтини измервателни уреди, които измерват първите три, но някои от тези комбинирани уреди, особено по-старите версии, може да не са в състояние да измерват точно всички полета. Вероятно ще ви е необходим повече от един уред, за да измерите излагането си на всички различни форми.

Знам, че това е техническа тема с много подробности. Въпреки това е възможно да намерите правилната комбинация от измервателни уреди, които са идеални за вас. В раздел "Ресурси" в края на тази книга съм включил списък на много от най-добрите измервателни уреди, предлагани на пазара, с техните предимства и недостатъци.

Разбира се, измервателните уреди струват пари, а когато трябва да закупите повече от един, инвестицията може да стане значителна. Една от идеите за спестяване на разходи е да обедините ресурсите си със съседи или членове на семейството и да закупите заедно измервателни уреди, които да си поделите.

Когато интервюирах д-р Магда Хавас (Magda Havas), която от десетилетия изучава въздействието върху здравето на това, което някои експерти наричат „електросмог“, и която изследва и води курсове по електромагнитно замърсяване в университета Трент в Канада, ето как тя описа процеса на самостоятелно измерване на ЕМП:

Колкото повече си играете с [използването на измервателни уреди], толкова по-удобно ви става с тях. Когато разполагате с измервателните уреди, ще откриете някои истински изненади, защото неща, които смятате, че са изключени или не излъчват, може да са изключени и да увеличават експозицията ви. Силно препоръчвам да правите собствени тестове.


Какъвто и измервателен уред да изберете, ще трябва да потърсите в YouTube видеоклипове за това как да го използвате правилно. Лойд Бъръл (Lloyd Burrell) се посвещава на изследването на начините за намаляване на излагането на ЕМП, след като изпитва замайване и болка всеки път, когато използва мобилния си телефон. Той е направил много видеоклипове по темата; можете да ги намерите на неговия уебсайт electricsense.com.


Когато става въпрос за избор на измервателен уред, е важно да се знае, че няма „най-добър уред“.


Изборът ви на измервателни уреди зависи от отговорите ви на следните въпроси:

  • Какви са притесненията ви относно ЕМП? Клетъчната кула на улицата? Wi-Fi мрежата на съседа ви? Въздушните електропроводи? Изяснете притесненията си и след това разгледайте измервателните уреди, които могат да измерват този вид ЕМП.
  • Колко технически грамотен сте? Някои измервателни уреди са по-удобни за начинаещи от други. Когато избирате модела си, не забравяйте да вземете предвид толерантността си към обучението за използване на нови технологии.
  • Искате ли да инвестирате в здравето си? Ако купувате евтино, получавате евтино. Това важи с особена сила за измервателните уреди за ЕМП. Има няколко такива, които са толкова нечувствителни и неточни, че са пълна загуба на пари. Покупката на измервателен уред е инвестиция. Направете своето проучване и инвестирайте разумно.

След като разполагате с измервателен уред и знаете как да го използвате, сте в оптимална позиция да започнете да намалявате експозицията си. Затова нека се върнем към четирите водещи принципа и основните приоритети за отстраняване на ЕМП.



ПРИОРИТЕТ НОМЕР 1:
НАМАЛЕТЕ ИЗЛАГАНЕТО НА УЛТРАВИОЛЕТОВИ ЛЪЧИ В ДОМА СИ




Първата важна стъпка е да предпазите дома си от електромагнитните полета, които се разпространяват в него. Ако защитите дома си от тези външни източници, без преди това да сте отстранили вътрешните източници на ЕМП, стратегията може да доведе до обратен ефект и да повиши нивата на ЕМП вътре в него, тъй като защитата ще отразява ЕМП от дома ви обратно в него.

Намалете електромагнитните полета, излъчвани от компютъра и интернет връзката ви

Това е един от двата най-важни аспекта за намаляване на излагането на ЕМП в дома ви, тъй като радиочестотното излагане е сред най-големите фактори за излагане на ЕМП, особено Wi-Fi от рутерите и други устройства. Нещо повече, Wi-Fi генерира модулиран сигнал, който е особено вреден за тялото ви.

Дългосрочната ви цел трябва да бъде да свържете домашния си компютър и принтер към интернет с помощта на кабел Ethernet (локална мрежа или LAN), а не безжично чрез маршрутизатор с Wi-Fi.


В идеалния случай ще можете да получите професионално решение, като наемете изпълнител на нисковолтови аудио/видео системи или компания за домашно кино, която да инсталира Ethernet кабели в стените ви. Като алтернатива, която спестява пари, можете да го направите сами, като прекарате Ethernet кабели от модема и маршрутизатора си по стените в основата на дома си.

По-евтините плоски Ethernet кабели, които са лесно достъпни в онлайн магазините, са най-подходящи в този случай. Повечето нови лаптопи не разполагат с Ethernet порт, така че ще трябва да закупите евтин адаптер, който се поставя в USB-A, USB-C или Thunderbolt порт.

Важно е да осъзнаете, че вашата Ethernet връзка няма да бъде заземена, така че ако имате лаптоп и деактивирате Wi-Fi и включите стандартен Ethernet кабел, за да влезете в интернет, все още ще имате високи електрически полета, когато поставите ръцете си върху лаптопа. По същество заменяте един вид електромагнитно поле с друг.

Можете да избегнете високите електрически полета, като използвате заземен Ethernet кабел Cat7 (с метални краища) и комплект адаптер за заземяване на Ethernet (вижте „Ресурси“ за препоръки).



Моля, имайте предвид, че повечето модеми/маршрутизатори на кабелни и телефонни компании са включени за Wi-Fi по подразбиране. За щастие, Wi-Fi може да бъде изключена чрез софтуера. Свържете се с вашата кабелна или телефонна компания, за да ви обяснят как да направите това, или ги помолете да го направят дистанционно по телефона. Но не забравяйте да проверите сами, тъй като е възможно да ви дават грешни инструкции. Ще трябва да извадите радиочестотния си измервателен уред и да потвърдите, че от устройството ви не идва безжично излъчване.

Освен това вашата кабелна компания може автоматично да актуализира софтуера на вашия модем и да включи отново Wi-Fi, без да ви уведоми за това, поради което е разумно да проверявате това редовно с вашия RF метър. След това можете лесно да потвърдите дали безжичната връзка наистина е деактивирана или не.



Едно от решенията е да закупите собствен модем, одобрен от кабелната компания, и отделен маршрутизатор. Тогава можете да избегнете плащането на месечна такса за наемане на инсталирания от тях модем/маршрутизатор и да избегнете автоматичното включване на Wi-Fi при актуализации. Arris Surfboard е един такъв модем, одобрен от кабелната компания. Изберете модел, който не разполага с Wi-Fi.

Имате само един Ethernet порт, така че ако имате повече от един компютър в къщата, ще ви е необходим собствен маршрутизатор. Купете маршрутизатор, който изобщо не е снабден с Wi-Fi, или модел маршрутизатор, който има превключваем Wi-Fi - предлагам няколко модела, от които да избирате, в раздела „Ресурси“.



Освен това осъзнайте, че само защото използвате кабелна Ethernet връзка, не означава, че компютърът ви не излъчва Wi-Fi сигнал. Ще трябва да отидете в настройките си и да се уверите, че сте поставили устройството си в самолетен режим. Повечето лаптопи имат бутон или икона за включване и изключване на безжичната връзка. Можете да потърсите вашия модел онлайн, за да разберете къде се намира, или просто потърсете иконата, която прилича на антена, изпращаща сигнали.



Наистина е важно да запомните и да се уверите, че сте деактивирали Bluetooth на своя компютър или Mac, но само след като замените безжичните си мишка и клавиатура с кабелни мишка и клавиатура. Възможно е да се наложи действително да извадите Bluetooth ключ от USB порта, за да деактивирате Bluetooth на компютъра си.



Ако по някаква причина не можете да деактивирате Wi-Fi на рутера си, минималната първа стъпка е да използвате електронен таймер, който да изключва Wi-Fi рутера ви всяка вечер, докато спите, или безжичен превключвател, който може да го изключва и включва, когато ви е необходимо. Просто се уверете, че той винаги е изключен, когато спите, и го поставете далеч от бюро, диван или навсякъде, където хората седят или стоят през деня.

Друг вариант - но не този, който препоръчвам - е да запазите рутера си, но да го покриете с екранираща кърпа или кутия от телена мрежа. Някои примери са Signal Tamer и WaveCage, които се предлагат от LessEMF.com, и Router Guard, предлаган от Smart Meter Guard. Те не елиминират напълно нивата на радиочестотите в помещението, а само ги намаляват.



Тези от семейството, които настояват да използват преносимите си безжични устройства, все още ще получават сигнал, но поне радиочестотният сигнал от рутера и другите безжични устройства ще бъде намален в стаята. Ако възприемете този подход, поне се опитайте да разположите маршрутизаторите далеч от спални и места, където хората прекарват много време през деня.



За всяко електрическо устройство, което държите в ръцете си - особено за персонален компютър - се уверете, че има заземен захранващ кабел за променлив ток (AC) с триконтактен щепсел, който е включен в правилно заземен контакт. Това е от решаващо значение за защитата от електромагнитни полета, когато използвате лаптоп. Ако вашият персонален компютър не разполага със захранващ кабел с триконтактен щепсел, можете да си купите такъв, който се включва в USB порта. (Вижте “Ресурси”.)



За лаптоп Mac свалете и изхвърлете адаптера на трансформатора (бялата тухла в захранващия кабел). Адаптерът е частта с две остриета, които се изтеглят и ви позволяват да включите трансформатора в контакт или захранваща лента - но този адаптер не е заземен.

Вместо това свържете трансформатора към заземения кабел за променлив ток с триконтактния щепсел, който се доставя в кутията с по-старите MacBook. Новите MacBooks не се доставят със заземен захранващ кабел. Можете обаче да го закупите онлайн от Apple или от други търговци на дребно. За допълнителна защита закупете екранирани захранващи кабели за настолния си компютър, монитора и принтера. (Вижте „Ресурси“ за предложения.)


Поемете контрола над телефона си

Клетъчният ви телефон излъчва радиочестотна радиация дори когато не провеждате повикване, тъй като постоянно актуализира местоположението си и комуникира с най-близките кули за актуализации, изтегляния, имейли и текстови съобщения. Винаги, когато не е необходимо да се обаждате по телефона си, го превключвайте в самолетен режим, за да избегнете непрекъснатото излъчване на радиация.



Освен това, ако носите мобилния си телефон на тялото си, включете самолетния му режим. Това е втората по важност стратегия, а за някои и най-важната стъпка, която можете да предприемете. Ако държите този силен излъчвател на радиочестоти директно върху тялото си, си просите неприятности.



Много жени, диагностицирани с рак на гърдата, носят телефона си в сутиена. Освен ако нямате спешен случай и не трябва да сте нащрек за входящи повиквания, най-добре е да избягвате да включвате телефона си, когато той е върху тялото ви.



За съжаление вече не е толкова лесно, както някога, да деактивирате безжичната антена на телефона си, като просто изберете самолетен режим в настройките на телефона. Сега трябва не само да изберете самолетен режим, но и да изключите Wi-Fi, Bluetooth и комуникациите в близко поле (NFC).



За щастие можете да направите това, като плъзнете пръст нагоре на телефон Apple и надолу на телефон Android; така ще се появи екран, на който ще видите иконите за самолетен режим, Wi-Fi и Bluetooth, за да можете да ги изключите само с няколко докосвания. (Можете също така да конфигурирате тази страница в екрана за редактиране, за да поставите всички икони близо една до друга, за да го направите още по-лесно.)



Избягвайте да използвате мобилния си телефон, когато сигналът е слаб, тъй като когато телефонът трябва да работи по-усилено, за да установи връзка с клетъчна кула, той излъчва по-високи нива на радиация. Всъщност проучване от 2019 г. установи, че телефоните излъчват до 10 000 пъти повече ЕМП радиация, когато връзката е слаба.1 Много по-добре е да изчакате, докато се окажете на място с пълно покритие - и дори тогава да използвате високоговорител, така че телефонът да е по-далеч от тялото ви.


Пазете се от „хармонизатори“

Избягвайте грешката, която мнозина допускат, като вярват, че „хармонизаторът“ ще ви предпази от ЕМП. Съществува голямо разнообразие от такива устройства; пример за това е стикер, който обвива поликарбонатен диск, който поставяте върху телефона или лаптопа си и който според продавачите излъчва отрицателно електрическо поле, което противодейства или „хармонизира“ излъчването, излъчвано от телефона, което прави използването на телефона „безопасно“.



Срещал съм стотици хора, които са прикрепили нещо към телефона си, което според тях ги прави „защитени“. Тествал съм много от тези устройства и никога не съм открил такива, които действително намаляват излагането на радиация. Ако не ми вярвате, измерете сами радиацията с радиочестотен уред. Ако измерванията ви са над препоръчителния биологично безопасен праг от 1 милигаус, това е вашето доказателство.



Няма да оспорвам факта, че мнозина намират симптоматично подобрение с някои от тези устройства, но опасността е, че получавате фалшиво чувство за сигурност, като си мислите, че решавате проблема, и продължавате да използвате устройствата си, вместо да предприемете необходимите мерки за намаляване на експозицията.



Не забравяйте, че нивата на ЕМП активират калциевите канали, което води до окислителен стрес, причинен от пероксинитрит, който уврежда ядрената и митохондриалната ДНК, клетъчните мембрани, митохондриите, стволовите клетки и протеините. Единственият начин да предотвратите този процес е чрез избягване или действително екраниране, а не чрез използване на хармонизатор.



Знам, че това може да звучи предизвикателно, но също така трябва да избягвате да използвате мобилен телефон в колата, в автобус или влак, дори когато връзката с клетъчна кула е силна. Тъй като сте в движение, телефонът ще трябва да работи по-усилено, за да поддържа връзка с клетъчната кула, и в резултат на това ще излъчва повече радиация.

Освен това, тъй като сте в метална обвивка, цялата тази допълнителна радиация се отразява от вътрешните повърхности на автомобила, като по този начин се усилва радиацията. По-добре дръжте телефона си в самолетен режим, когато сте в колата. Ако обикновено го използвате за слушане на музика или подкасти, изтеглете съдържанието преди да тръгнете, за да можете да му се наслаждавате и без да сте свързани към мрежата.



Избягвайте да спите с мобилния си телефон в спалнята, освен ако той не е в самолетен режим или не е напълно изключен. Ако е възможно, добре е да го поставите във Фарадеева торба (Faraday bag) (която разглеждам по-подробно по-нататък в тази глава). Макар че това може да изглежда прекалено, има вероятност несъзнателно да сте изтеглили шпионски софтуер на телефона си, който да държи устройството включено, дори когато сте го поставили в самолетен режим.

Тези програми трудно се намират, така че използването на Фарадеева торба е просто решение, което осигурява допълнителна защита и предпазва от по-често срещаните случаи, когато забравяте да включите телефона си в самолетен режим.



За съжаление много хора, включително деца, спят с включени телефони точно под възглавницата си, като главата им е на сантиметри от устройство, което излъчва периодични радиосигнали през цялата нощ. Това е едно от най-лошите неща, които можете да направите за здравето на мозъка; това е истинска рецепта за невродегенерация и повишен риск от рак на мозъка.



Много хора използват мобилните си телефони като будилници. Това също не е добра идея. Ако решите да го направите, минималната предпазна мярка е да поставите телефона си в самолетен режим и във Фарадеева торба. По-добрият вариант е да използвате говорещ часовник, който няма светлини и следователно няма да попречи на съня ви, дори и като наруши действието на мелатонина. Такива часовници се предлагат в онлайн магазините.



Не използвайте безжични зарядни устройства за мобилния си телефон, особено в близост до леглото си, тъй като те също увеличават ЕМП в целия ви дом. Вместо това използвайте стандартно зарядно устройство с щепсел и дръжте зарядното устройство и кабела му далеч от леглото. Безжичното зареждане също така е много по-малко енергийно ефективно от използването на ключ, свързан към щепсела, тъй като той непрекъснато черпи енергия (и излъчва ЕМП), независимо дали го използвате, или не.



За да използвате мобилния си телефон и да се предпазите от електромагнитни полета, можете да копирате един прост трик, който аз използвам. Когато съм вкъщи, имам кабелна Ethernet връзка на настолния си компютър и държа телефона си в самолетен режим, за да не излъчва радиочестоти.

Когато някой се обади на мобилния ми телефон, той отива в гласовата ми поща, която съм конфигурирал с помощта на услуга, наречена YouMail, която ще ми изпрати имейл с аудиоприложение на всички гласови съобщения, които някой остави за мен. Най-хубавото е, че услугата YouMail е безплатна и можете да я използвате за докладване и блокиране на телемаркетинг.

Можете също така да създадете заобиколно решение, което ви позволява да използвате iPhone и iPad в самолетен режим и да имате достъп до интернет. Използвайте захранващ кабел с Ethernet адаптер (вижте раздел „Ресурси“ за такъв, който е екраниран). След това използвайте същия заземен, екраниран Ethernet кабел и комплект заземяващ Ethernet адаптер, който препоръчах за вашия компютър.



Това заобикаляне на ситуацията ви позволява да осъществявате достъп до интернет и други приложения, както при Wi-Fi, без радиочестотните ЕМП от устройството. Няма да имате и електрическите полета, които бихте имали, ако не използвате заземен, екраниран Ethernet кабел.



Няма да можете да провеждате или приемате телефонни разговори, но за това е предназначен стационарният телефон с кабел, когато сте вкъщи. За съжаление това заобикаляне все още не е възможно с повечето мобилни телефони и таблети с Android, а само с iPhone и iPad.


Децата ви и мобилните телефони

Ако не става въпрос за животозастрашаваща спешна ситуация, децата не трябва да използват мобилен телефон или какъвто и да е вид безжично устройство поради всички причини, които изложих в глава 4.

Ако детето ви иска да играе на игра на таблет или телефон, включете устройството в самолетен режим. Ограничете общия достъп на детето си до мобилни устройства до по-малко от два часа седмично. Изчакайте възможно най-дълго, преди да дадете на детето си мобилен телефон, особено смартфон. В цялата страна съществува движението „Изчакай до 8-и клас“ (waituntil8th.org) - обещание, с което родители и деца заявяват, че няма да получат смартфон поне до осми клас.



Макар че основната цел на инициативата е „да оставим децата да бъдат деца малко по-дълго“, ползите за физическото здраве от намаляването на годините от излагането на децата на радиация от мобилни телефони през целия им живот, особено когато телата, мозъците и черепите им все още растат, са също толкова важни, колкото и всички социално-емоционални ползи, ако не и повече.

След като децата получат мобилни телефони, е важно да се научат как да ги използват безопасно, като ги държат в самолетен режим през цялото време, освен при провеждане на разговор, който трябва да се провежда само чрез високоговорител, като телефонът се държи на поне два метра от тялото по време на разговора.


Намаляване на често срещаните източници на магнитни полета в помещенията

Ако в дома ви има магнитни полета, това се дължи на проблеми с вътрешното окабеляване или заземяването, както и на устройства, които генерират силно магнитно поле (електрическа печка, сешоар и др.).

За съжаление в много домове се срещат грешки в окабеляването, при които магнитните полета, създадени от тока, протичащ по горещия и неутралния проводник на веригата, не могат да се неутрализират взаимно. Това създава опасно високо магнитно поле на променлив ток (AC), когато се включват електрически товари, като например горно осветление или уреди.



В близост до уреди с двигатели има и зони, в които просто не искате да прекарвате време, когато те работят. В някои жилища хладилникът е до стената в една стая, а от другата страна на стената има спалня с легло или дневна със стол или диван точно срещу гърба на хладилника. Човекът, който седи или спи там, ще бъде изложен на високи магнитни полета, когато двигателят на хладилника работи.

Кутията на прекъсвача и големите проводници, които я свързват с външния стълб или измервателен уред, са друга област, в която магнитните полета могат да се разпространят на разстояние до пет метра от двете страни на стената. Инверторите за слънчева енергия също имат високи магнитни полета.



Избягвайте тези „точкови източници“ на експозиция на магнитно поле, като измервате с гаусометър и внимателно планирате къде да поставите столовете, бюрата, диваните и леглата спрямо източниците на високо магнитно поле. Екранирането, за което ще прочетете повече по-нататък в тази глава, често е много трудно и скъпо да се постигне при магнитните полета.

Намалете мръсното електричество, което в дома ви

Както си спомняте от глава 1 и от по-ранните части на тази глава, източниците на мръсно електричество включват електропроводи, електрически инсталации в дома ви, компактни флуоресцентни крушки, димери, помпи за басейни, термопомпи, климатици, захранващи устройства за много електрически устройства (като телевизори, монитори и компютри) и инвертори на слънчеви панели, които излъчват вредни ЕМП.



Мръсното електричество може също така да прескача от една верига в друга в къщата ви. То може дори да се движи по електропроводите и да влезе в дома ви от домовете на съседите чрез кабели или дори през земята.

Поради тези причини е по-трудно да намалите излагането си на мръсно електричество, отколкото просто да изключите Wi-Fi, да поставите телефона си на самолетен режим или да смените кабелите на електрическите си устройства. Но справянето с източниците на мръсно електричество в дома ви все пак е важна част от усилията ви за намаляване на ЕМП.



Най-простият начин за отстраняване на мръсното електричество е чрез инсталиране на филтри, предназначени за намаляване на мръсното електричество, които се включват в контакт и използват специфична електрическа верига, за да изчистят замърсяването с мръсно електричество за веригата, в която са включени.

Филтрите са преносими, което означава, че можете да ги премествате от стая в стая - може да включите един от тях близо до бюрото си, ако работите у дома през деня, а през нощта да го преместите в спалнята си. Или пък можете да го вземете със себе си на работа, а вечер да го върнете вкъщи.



В своето изследване Магда Хавас (Magda Havas) от университета Трент е установила, че филтрите за мръсно електричество могат да осигурят значително отстраняване на този невидим бич и подобряване на симптомите. През 2003 г. Хавас проектира и провежда експеримент в училище, където един от учениците има проблеми със здравето и вниманието, а също така е електрохиперчувствителен.



Тя инсталира филтри Stetzer в класните стаи.2 Учителите не знаеха, че се използват филтри. В интервюто, което проведох с нея за моя уебсайт, Хавас си спомня:

Бях много скептично настроен към това, че можете да поставите нещо в електрическия контакт и то да почисти електричеството, след което всички ще бъдат щастливи и здрави. . . . Когато най-накрая започнах да анализирам данните, бях напълно шокиран от това, което открих. . . .

Около 44% от учителите са подобрили работата си, докато филтрите са били включени... и поведението на учениците се е подобрило. Много от симптомите, които се подобриха в училището, бяха тези, които свързваме със синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност.



Разбира се, можете да закупите и няколко филтъра, но при цена от около 40 USD за всеки, поставянето на филтри във всяка стая на къщата ви може да се окаже скъпо, тъй като повечето домове вероятно ще се нуждаят от поне 20, а големите домове - от 40 до 80 филтъра.

Въпреки това можете да получите отстъпка за насипни товари, ако се обадите на Stetzer Electric (608-989-2571). Няма да намерите отстъпката онлайн; трябва да се обадите по телефона, за да намалите цената до около 25 USD на единица.



В идеалния случай трябва да се инсталират два или три филтъра в спалнята (най-важната), в стаите, в които има компютри, и в стаята в близост до прекъсвачите. Задължително е да използвате измервателен уред за мръсна електроенергия (вж. „Ресурси“ за предложения), за да ви помогне да поставите правилно филтрите, тъй като някои вериги няма да се нуждаят от никакви, а други може да се нуждаят от няколко филтъра. Единственият начин да разберете това е да измерите с уред за измерване на мръсно електричество.



Алтернативен подход за намаляване на мръсната електроенергия, генерирана в дома ви, е използването на филтри за цялата къща, които саи са инсталирани в кутията на прекъсвача (Вижте „Ресурси“ за препоръка на конкретен продукт.) При използването на филтър за цялата къща мръсното електричество, което се движи по всички вериги, се почиства, преди да има възможност да зарази други вериги. Тези филтри помагат и за фазовата корекция на захранването, преди то да достигне до хладилника и другите уреди, което ще им помогне да работят по-гладко с по-малко дъги и създадена мръсна енергия.



Използването на система за цял дом има и много други предимства. Тази система причинява по-малък ток (ампери), който преминава през проводниците ви, тъй като напрежението е в съответствие с тока. Това се нарича корекция на фазата и може също така да намали магнитните полета. По-малкото напрежение, което преминава през всички ваши електрически линии, намалява излагането на напрежение, смекчава мръсното електричество и осигурява допълнителна полза, като помага на уредите да работят по-хладно, по-гладко и по-енергийно ефективно.



Това ще помогне да се филтрира мръсното електричество, което идва в дома ви от съседите, но само в малка степен ще филтрира мръсното електричество, което се създава в собствения ви дом от превключването на захранващите устройства и двигателите, например на хладилника.

Ето защо трябва да внимавате да сведете до минимум използването на крушки и уреди, които на първо място създават мръсно електричество, и да включвате отделни филтри в контактите в целия си дом въз основа на показанията на включения микропренапрежение метър.



Друг все по-често срещан източник на мръсна електроенергия са инверторите, които се използват за преобразуване на постоянния ток, произвеждан от слънчевите панели, в променлив, за да може домът ви и мрежата да използват енергията. Съществуват специални кондензатори, които могат да бъдат инсталирани в соларния инвертор и които премахват честотите на мръсното електричество в диапазона 20 kHz, които обикновено се причиняват от инверторите, преобразуващи постояннотоковото в променливотоково електричество.


Други стратегии

v Заменете всички безжични технологии с кабелни алтернативи. Ако срещнете съпротива от страна на други членове на домакинството си, ще трябва да запознаете всички с информацията в тази книга. Най-малкото изключването на всички безжични устройства в къщата през нощта е важна първа стъпка и е по-добре, отколкото да не правите нищо.

Използвайте кабелни версии на клавиатурите, мишките и контролерите за игри и ако тези устройства позволяват да ги включите в самолетен режим, направете го. След като замените безжичните мишка и клавиатура с кабелни версии, не забравяйте да деактивирате Bluetooth на компютъра си. В противен случай той ще продължи да излъчва радиочестоти.



Свържете принтера към компютъра си с USB кабел или в мрежа чрез кабелен маршрутизатор с помощта на Ethernet кабел (при условие че компютърът ви също е част от тази кабелна мрежа с Ethernet кабел). След това деактивирайте Wi-Fi на принтера.

v Продължете прехода към кабелни технологии, като преосмислите домашния си телефон. В идеалния случай ще искате да използвате традиционна стационарна телефонна линия или телефонна система за пренос на глас по интернет (VoIP) у дома или в офиса, където имате кабелна интернет връзка. Включете термина "безплатни VoIP услуги" в любимата си търсачка и ще откриете голямо разнообразие от възможности за използване. Едно от предимствата е, че всички вътрешни разговори ще бъдат безплатни.



Какъвто и тип телефонна връзка да използвате, не забравяйте да не използвате безжичен телефон. Те излъчват високи нива на електромагнитни полета от основата си през цялото време, дори когато телефонът не се използва. Ако в дома ви има безжичен телефон, той трябва да е на първо място в списъка ви с неща, които трябва да премахнете. Изберете телефон със слушалка, която е свързана с основата чрез старомоден кабел, и ще си спестите излагането на голямо количество ЕМП.

v Извадете всички луминесцентни лампи и осветителни тела от дома си. Това се налага по три причини. Основната е, че тези осветителни тела произвеждат мръсно електричество, обикновено в диапазона 62 kHz. В крушките има токсичен живак и ако случайно счупите някоя от тях, ще трябва да се справите с токсично предизвикателство. Светодиодните и флуоресцентните крушки също така трептят, което може да увреди биологията ви. Рисковете от трептящите светлини включват припадъци и по-малко специфични неврологични симптоми, като неразположение и главоболие.



Припадъците могат да се предизвикат и при лица без предишна анамнеза или диагноза за припадъчно разстройство.3 Накрая, те са цифров източник на светлина, който може да ви изложи на голямо количество синя светлина, която може да наруши производството на мелатонин и цикъла на сън и бодърстване, ако ги използвате през нощта.

Най-добре е да използвате светодиоди само в областите, които не използвате много често. Това е така, защото ако някой случайно ги остави включени, те няма да консумират толкова енергия, колкото по-здравословната алтернатива с нажежаема жичка. Въпреки това, тъй като повечето светодиоди имат същата цифрова загриженост за синята светлина, най-добре би било да използвате старите прозрачни крушки с нажежаема жичка в областите, които често са осветени през нощта, като кухнята, банята и спалнята.



Измервайте всяка крушка, която използвате за мръсно електричество, с микроизмервателен уред (за повече информация относно конкретни измервателни уреди вижте раздела „Ресурси“) при включено и изключено осветление. Ако крушката повишава нивото на мръсното електричество над базовото показание (при изключена крушка), не я използвайте. Купувайте светодиодни крушки с „мрежово напрежение“, които работят директно със 120 волта и нямат импулсен захранващ блок в основата си, който произвежда мръсното електричество.



Внимавайте обаче да не използвате „умни“ LED светлини, които могат да се включват и изключват с мобилния ви телефон или дори да променят цвета си. Тези крушки излъчват радиочестотни сигнали, подобни на тези на вашия Wi-Fi рутер или мобилен телефон.

v Избягвайте Internet of Things (IoT), която разгледахме в глава 1, и не купувайте интелигентни уреди, термостати и цифрови асистенти/интелигентни високоговорители, тъй като те постоянно търсят и получават Wi-Fi сигнал. Освен това те навлизат в личното ви пространство и постоянно подслушват разговорите ви - особено интелигентните телевизори4 и цифровите асистенти/интелигентните високоговорители като Alexa5 и Google Home.6





Другото предизвикателство при почти всички нови смарт телевизори е, че е невъзможно да деактивирате Wi-Fi. Това означава, че той редовно ще ви захранва с Wi-Fi, дори когато нямате активиран Wi-Fi на рутера в дома си.



Помислете за използване на голям компютърен монитор с висока разделителна способност като телевизор, тъй като при него няма да има този проблем. Освен това те обикновено имат по-малко трептене от телевизора. Другото предимство на гледането на видео на компютърен монитор е, че можете да използвате софтуер от компания като Iris (https://iristech.co/), който ви позволява да филтрирате синята светлина, когато гледате телевизия през нощта.



Смарт телевизорите с марка Sony позволяват да деактивирате Wi-Fi. Включете Ethernet кабел в Ethernet жака, който всички смарт телевизори имат на гърба. При други марки смарт телевизори включете захранващия кабел на телевизора в захранваща лента и изключете захранването на телевизора, когато не го гледате.



Това изключва Wi-Fi в стаята (който може да се излъчва нагоре в съседните спални през нощта). Измерете радиочестотата в стаята с помощта на измервателен уред при включен смарт телевизор, който не е на Sony, и седнете достатъчно назад, така че нивото на радиочестотата в мястото, където седите, да е възможно най-близко или по-малко от 10 микровата на квадратен метър (uW/m2) (или по-малко от 0,01 вата на квадратен метър (W/m2)).

v Ако все още използвате микровълнова фурна, помислете дали да не я замените с конвекторна фурна с пара, която ще затопли храната ви също толкова бързо и много по-безопасно. Когато са включени, микровълновите фурни са сред най-големите замърсители на радиочестотни ЕМП в дома ви, а освен това излъчват много силно магнитно поле на няколко метра в кухнята (когато работят).

Наистина не искате да се намирате на по-малко от 100 фута от работеща микровълнова печка, затова е най-добре да я отстраните от дома си.



Не забравяйте обаче, че мобилният телефон и безжичният рутер са най-големите източници на излагане на ЕМП в дома ви.

v Включете заземен Ethernet кабел в задната част на устройството Roku или Apple TV. Това автоматично ще изключи Wi-Fi на Roku, но ще отнеме няколко минути.



След това ще трябва да закупите инфрачервено (IR) дистанционно управление от Roku, за да изключите безжичната връзка, отделен предавател в устройството Roku, който ви позволява да го управлявате от смартфона си. Функцията за безжично свързване не се изключва, ако просто включите Ethernet кабел.



При устройствата Apple TV Wi-Fi изобщо не се изключва, когато включите Ethernet кабел, но можете да поставите устройството в устройство за намаляване на радиочестотите в стаята, когато гледате телевизия, и да го включите в захранваща лента, която да изключите, когато приключите с гледането. Това изключва Wi-Fi на устройството Apple TV.

v Избягвайте да носите очила с метални рамки. Изследователите са установили, че в определени случаи металните рамки могат да доведат до повишаване на нивата на полето с до около 20 децибела (dB), което е около десет пъти повече в сравнение с нивата, наблюдавани без тях. 7 Най-добре би било да преминете към пластмасови рамки за всички очила, които носите.



v Заменете димерните ключове с обикновени ключове за включване и изключване на осветлението, тъй като димерните ключове произвеждат мръсно електричество. Ако искате да контролирате нивото на осветлението, потърсете крушки с нажежаема жичка с няколко нива на интензивност.





v Избирайте внимателно алармените системи. Уверете се, че използвате система, която не изисква Wi-Fi рутер. В идеалния случай свържете с кабел възможно най-много сензори. Ако имате няколко безжични сензора, това би трябвало да е добре, тъй като обикновено те излъчват непрекъснат безжичен сигнал, но се включват само за няколко секунди на ден.



Уведомете изпълнителя на охранителната система, че искате да избегнете система, която „проверява“ сензорите на всеки 30 секунди или няколко пъти на ден. Това се прави с помощта на радиочестоти, при което централният контролен блок изисква от всички сензори да се регистрират със собствен радиосигнал, за да се увери, че системата работи.

v Изхвърлете бебефона си. По жестока ирония на съдбата повечето бебешки монитори са основен източник на радиочестотна радиация.8 Преместването на бебешкото креватче в спалнята ви, за да можете да премахнете бебешкия монитор, е най-добрият начин да избегнете радиацията, излъчвана от тези устройства. Ако трябва да използвате съществуващ монитор, дръжте го възможно най-далеч от детското креватче и от леглото на мама или кухненския плот.

За бебешки монитори, които са свързани с кабел или излъчват ниски нива на ЕМП, вижте раздел „Ресурси“. Все пак трябва да държите всички тези монитори колкото е възможно по-далеч от креватчето на бебето, както и от леглото на майката и кухненския плот, например през цялата стая.

Не забравяйте, че родителите са отглеждали деца в продължение на хиляди години без бебешки монитори; вие също можете да се справите без тях.



v Откажете се от инсталирането на интелигентен електромер в дома ви, докато можете. Ако вашата компания за комунални услуги не предлага програма за отказ, поставете предпазен кожух на вашия интелигентен електромер, водомер и газомер. Те се предлагат от smartmetercovers.com и smartmeterguard.com.



v Избягвайте да купувате интелигентни уреди като термостати и хладилници.



v Наемете опитен електротехник, водопроводчик или експерт по електромагнитни полета, за да отстрани грешките в окабеляването, които могат да причинят скокове в експозицията на магнитни полета. Източниците на магнитни полета от уредите, като например двигателят на хладилника или задната част на панела на прекъсвача, могат да бъдат екранирани със специални материали, поръчани от Европа, но те трябва да бъдат оценени и инсталирани професионално.



v Избягвайте електрическите системи за лъчисто подово отопление, които излъчват както високи магнитни, така и електрически ЕМП, които могат да бъдат измерени дори на височината на кръста, освен ако не използвате марка, която неутрализира ЕМП (вж. Ресурси). В идеалния случай е най-добре да обмислите друго решение за отопление.





v Не допускайте ненужни ЕМП в спалнята, като използвате будилник на батерии вместо такъв, който се включва към стената, и не използвайте електрически одеяла. Ако имате легло, което има компоненти с електрически кабели, които се включват в стенния контакт, спите в огромно електрическо поле, което не позволява дълбок, подмладяващ сън.



Някои електрически легла, например болничните, имат и трансформатор, монтиран точно под матрака, който през цялата нощ излъчва високи магнитни полета в средната част на тялото ви. Това е потенциално много вредно. Уверете се, че кабелът е включен към електрическа лента и че изключвате ключа на електрическата лента, когато спите. Това елиминира едновременно електрическото и магнитното поле.



В идеалния случай е най-добре да изключвате електричеството в спалнята си, когато спите. Въпреки че това може да изглежда като предизвикателство, в сайта emfkillswitch.com има сравнително прости устройства, които, след като бъдат инсталирани, ще ви позволят лесно да изключите цялото електричество в спалнята с натискането на един бутон.



v Изключвайте зарядните устройства и уредите от контакта, когато не ги използвате. През нощта ги дръжте далеч от леглото си. Използвайте захранващи устройства с батерии, за да зареждате телефоните и устройствата си през нощта. В комбинация с превключвател за изключване тези захранващи банки могат да се държат включени в стената и да се зареждат през деня, а през нощта да зареждат телефона ви. Само не забравяйте да държите телефона си в самолетен режим.



v За електрическите устройства, които не използвате често, включете ги към заземен захранващ кабел, който може да се купи във всеки магазин за техника, и след това изключете захранващия кабел, когато не използвате тези устройства. Екранирана захранваща лента се предлага от ElectraHealth.com. Можете също така да използвате ръчни ключове за включване, като например такъв, наречен кубче за кранче с превключвател за включване и изключване, който се предлага от онлайн магазини или от местен магазин за техника.



v Ако имате сауна в дома си, изберете такава, която има екранирани проводници в стените към нагревателните елементи, както и кабел за променлив ток към стенния контакт. Много сауни, но със сигурност не всички, са проектирани така, че да поддържат ниско ниво на магнитните полета, и имат сертификати, които доказват това.



Тези сертифициращи лаборатории обаче се фокусират само върху магнитните полета – „М“ на ЕМП, а не и върху електрическите полета – „Е“ на ЕМП. В резултат на това експертите по ЕМП са измерили високи електрически полета в сауни, които изтъкват ниските си нива на ЕМП, а някои електрически чувствителни клиенти, които не понасят електрически полета, а това са повечето от тях, не се чувстват добре в сауни с високи електрически полета.

За препоръки на фирми за сауни, които са преоборудвали кабелите си с екранирани кабели и са документирали ниски нива на електрическите и магнитните полета в тях, вижте раздел „Ресурси“.


Превърнете спалнята си в ЕМП светилище

Един от последните, но не по-малко важни стъпки за подобряване на състоянието на дома ви е да освободите спалнята си от ЕМП, доколкото е възможно. Вече споменах няколко предпазни мерки, които се отнасят за спалнята; в този раздел ще обясня подробно защо намаляването на ЕМП в тази част на дома ви е толкова важно и как да го направите ефективно.



През нощта организмът ви извършва огромно количество възстановителни и регенериращи дейности. Ако сте изложени на високи нива на ЕМП и вторичен оксидативен стрес, ще бъде почти невъзможно да активирате оптимално тези програми за възстановяване и регенерация, за да можете да се възстановите от излагането на ЕМП, върху което нямате контрол през деня, когато сте извън дома си. Ето защо е толкова важно да създадете зона, свободна от ЕМП, в дома си - особено в стаята, в която спите.

Дори когато светлините в спалнята ви са изключени и всичко е изключено от електрическата мрежа, от горещите проводници в електрическите вериги в стените все още излиза голямо количество променлив ток, известен като напрежение.



Електрическите полета от това напрежение се разпространяват на 6 до 8 метра в жилищното и спалното помещение от стените и пода и от включени в близост до леглото. Тези електрически полета се разтърсват напред-назад във въздуха, готови да резонират със заредените йони и субатомни протони и електрони във всяка клетка на тялото ви и да предизвикат биологичен хаос. Това лесно може да се провери с помощта на измервател на телесното напрежение.



Тези полета не остават ограничени в рамките на проводниците на стената. Те се разпръскват навън и върху всичко, което е проводимо, като редуват положителна и отрицателна полярност 60 пъти в секунда. Те зареждат с енергия металните рамки на леглата, пружините на матраците и в крайна сметка тялото ви, докато лежите на матрака. Това е една от причините да спя на легло, което няма никакви метални части (дори винтове), и на матрак без пружини.



Електроинженерите са изяснили, че електроните всъщност не излизат от електрическите вериги във въздуха около тях. Вместо това проблемът се дължи на невидимото електрическо поле, което се излъчва от нагорещената жица и разтърсва електроните във въздуха, тялото ви и металните предмети, до които се намирате.



Дори привидно непроводими предмети в стаята ви, които са близо до стените, могат да бъдат под напрежение и да доведат променливотокови електрически полета до тялото ви. Преди 20-ти век напрежението на тялото ви е било нула. Сега експертите по отстраняване на ЕМП установяват, че средното телесно напрежение е между 500 и 3000 миливолта, или 0,5 и 3 волта. В домовете, които са били окабелени през 20-те и 30-те години на миналия век, то може да достигне до 12 000 миливолта.



Какво се случва, когато сте заобиколени от електричество през нощта и напрежението в тялото ви е над 3000 миливолта? Тази енергия предизвиква мускулни микроконтракции, които могат да изчерпят минералните ви запаси и да увеличат кортизола, който на свой ред понижава мелатонина през нощта, докато спите. Електрическите полета по същество ви лишават от добър нощен сън. Не прекарвате достатъчно време в дълбок сън на всеки 90-минутен цикъл и се събуждате уморени.



Дълбокият сън се появява в последния етап на не-REM съня. Дълбокият сън се нарича още „сън на бавни вълни“ (SWS) или делта сън. Това е етапът на възстановяване и регенерация на съня, при който сърдечният ритъм и дишането стават най-бавни, а мускулите се отпускат. Недостатъчният дълбок сън може да допринесе за много здравословни проблеми.



Можете да намалите нивата на променливото електрическо поле в мястото, където спите, като нанесете екранираща боя на стените, тавана и, ако е възможно, на пода и помолите електротехник да заземи правилно тези боядисани повърхности.



Ако спалнята ви е подходящо екранирана, не е необходимо да изключвате електричеството вечер, преди да заспите. Ако спалнята ви не е подходящо екранирана, изключването на електричеството в спалнята през нощта е полезна стъпка за намаляване на излагането на електрическо поле.



Ето защо горещо препоръчвам, ако спалнята ви не е добре екранирана, да инсталирате превключвател за унищожаване на ЕМП до таблото с прекъсвачите и да изключвате електричеството във всички спални с дистанционен ключ през нощта, докато спите, тъй като изключването на тока в домове със стари кутии с предпазители може да бъде опасно.



Задължително използвайте помощта на експерт по ЕМП, за да определите точно кои вериги да изключите за всяка спалня. Това ще бъдат веригите, които минават на разстояние от шест до осем метра от всяко легло. Всички останали вериги в къщата могат да останат включени през нощта.



Възложете на сервиз за лампи да пренастрои лампите с екранирани кабели или нахлузете пластмасова проводяща тръба върху съществуващия кабел и използвайте т.нар. plug-to-gator земен кабел, за да го заземите (и двата вида кабели са достъпни в LessEMF.com).

Ако използвате пластмасовата тръба, все пак трябва да преместите лампата така, че да е възможно най-далеч от вас, тъй като електрическият проводник вътре в лампата, към който се прикрепя кабелът, няма да е екраниран и металът на лампата ще усили това поле, а това са частите на лампата, които са най-близо до вас. Много по-добре е лампата да бъде професионално премонтирана с екраниран кабел.



За всички кабели, които не можете или не искате да защитите, ги преместете възможно най-далеч от вас, за да намалите електрическите полета. би било полезно да използвате уред за измерване на електрическото напрежение на тялото, за да видите как различните включени устройства и лампи влияят на напрежението на тялото ви. Лесно е да разберете дали нещо е или не е проблем, ако просто го тествате сами или помолите професионалист да го тества за вас.

Ако е така, можете да помолите електротехник да прокара нови специализирани вериги към тези уреди с помощта на гъвкав кабел с метално покритие. По този начин те ще могат да останат включени, когато спите, без да се повишава нивото на електрическото поле.



Клиентите на експертите по електромагнитни полета, които изключват прекъсвачите си през нощта, забелязват значително подобряване на здравето, включително повече енергия, жизненост и яснота на ума. Те съобщават, че отново сънуват. Много от досадните здравословни симптоми отпадат, а лечението, провеждано от лекарите, просто действа по-добре. Идентифицирането и намаляването на електрическите полета е силно пренебрегвана част от стратегиите за намаляване на ЕМП, често посочвана от клиентите като липсващото звено за тях, когато са правили всичко останало правилно до този момент.


ПРИОРИТЕТ НОМЕР 2: УВЕЛИЧЕТЕ РАЗСТОЯНИЕТО МЕЖДУ ВАС И ИЗЛЪЧВАТЕЛИТЕ, КОИТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗБЕГНЕТЕ




Когато става въпрос за ЕМП, разстоянието е ваш приятел. Силата на електромагнитното поле се подчинява на закона на Нютон за обратните квадрати, който гласи, че силата на дадена сила е обратно пропорционална на квадрата или куба на разстоянието от тази сила, в зависимост от източника.

Така че, ако сте на един метър от ЕМП, сте изложени само на една четвърт до една осма от радиацията, която бихте изпитали, ако сте в контакт с източника. Ако сте на два метра, силата на полето, което достига до вас, е една шестнадесета от пълната му сила.

Магнитните полета намаляват още по-бързо, когато се отдалечите от тях, често до 90% в рамките на един до два метра, в зависимост от източника.



Затова, когато не можете да избегнете устройство, излъчващо радиация, намерете начин да увеличите разстоянието между него и тялото си. Тази малка стъпка може радикално да намали експозицията ви. Ето няколко начина да го направите:

v Когато провеждате разговор по мобилен телефон на частно място, използвайте високоговорителя, като поставите телефона на поне три метра от себе си. Ако се нуждаете от уединение, най-добрият вариант е слушалки с въздушни тръби, които използват кухи пластмасови тръби за предаване на звука между вас и телефона. Тези слушалки не позволяват на ЕМП да се разпространяват заедно със звука, за разлика от слушалките, които използват само метални жици, които могат да провеждат ЕМП по целия път до ухото ви.



Избягвайте всички Bluetooth слушалки, включително AirPods или техните клонинги. Може би си мислите, че използването на Bluetooth слушалки е добро, но не е така.



Повечето хора, които ги използват, все още държат телефона си на тялото. Но дори и да държите телефона си на 30 метра разстояние, въпреки че ще ограничите излагането на мобилния си телефон, Bluetooth сигналът ще унищожи всяка полза. Bluetooth устройствата генерират значителни ЕМП сигнали и ги излъчват директно в мозъка ви.



v Ако не можете да се откажете от Wi-Fi рутера, поне го преместете колкото е възможно по-далеч от жилищните и спалните си помещения. Използвайте Signal Tamer, WaveCage или Router Guard, за да намалите допълнително сигнала.



v Дръжте удължителите далеч от бюрата, диваните и леглата си или от всяко място, където прекарвате дълго време, тъй като те излъчват електрически полета, освен ако не използвате екраниран електрически кабел. За устройствата, които имат възможност да се включват директно към променливотоковия кабел, без да се използва импулсно захранване, като настолни компютри, монитори и някои принтери, закупете екранирани кабели за променлив ток, които ще ви помогнат да намалите излагането си на електрически полета. (Вижте раздела „Ресурси“ за това къде да закупите тези кабели.)



v Избягвайте да носите мобилния си телефон на тялото си, освен ако не е в самолетен режим. Разбира се, има обстоятелства, при които трябва да сте на разположение и да имате телефона си, но е най-добре да не го поставяте на тялото си.



По-добре е да го сложите в чантата или раницата си и да не забравяте да го върнете в самолетен режим веднага щом успеете. Ако трябва да го носите на тялото си или в чантата или раницата си, използвайте Фарадеева торбичка, която радикално ще намали, ако не и напълно ще елиминира радиочестотните полета.



v Направете тест на спалнята си за наличие на електрически полета от експерт по електромагнитни полета и го помолете да ви покаже кои вериги да изключвате през нощта. Ако това не е възможно, можете да боядисате стените и пода с екранираща, заземена боя. Преместването на леглото и бюрото на един метър от стените само леко ще намали излагането на електрически полета, излъчвани от кабелите в стените.



Ако обаче живеете в търговска сграда, изключването на прекъсвачите не е необходимо, тъй като строителните норми за търговски сгради и жилища в много големи градове като Ню Йорк и Чикаго изискват електрическите проводници да бъдат заградени в метални тръби. Това е направено с цел противопожарна защита, но страничният ефект е, че се елиминират и електрическите полета.



Все пак би било разумно да се използват ръчни или дистанционни ключове за елиминиране на електрическите полета от неекранирани захранващи кабели, включени в стената, които се намират на разстояние от шест до осем метра от леглото, когато спите. Като алтернатива можете да смените всички кабели, включени в спалнята ви, и да помолите сервиз за лампи да премонтира нощните лампи с екранирани кабели, както беше обсъдено по-рано (вж. раздел „Ресурси“ за търговец на дребно, който ги продава).



v Научете себе си и детето си да спазвате възможно най-голямо разстояние между тялото си и безжичното устройство. Ако трябва да използвате лаптоп, използвайте го на маса, а не в скута си. Ако трябва да го използвате в скута си, поставете голяма възглавница между устройството и скута си.



Не забравяйте да изключите Wi-Fi и Bluetooth на лаптопа си, да използвате заземен захранващ кабел (вместо батерията) и да се свържете с интернет с помощта на заземен Ethernet кабел, включен към комплект адаптер за заземяване на Ethernet (вж. „Ресурси“ за търговец на дребно, който продава такива устройства).




ПРИОРИТЕТ НОМЕР 3: НАМАЛЯВАНЕ НА ВЪНШНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ НА ЕМП




Въпреки че отстраняването на горепосочените източници е от първостепенно значение, някои специалисти по отстраняване на повреди твърдят, че източниците извън дома могат да бъдат също толкова широко разпространени - ако изключат всички безжични устройства в дома, те все още могат да измерят високи стойности на ЕМП от околните кули за мобилни телефони в много от тестваните домове.



Голяма част от ЕМП лъченията, които идват извън дома ви, се дължат на кули за мобилни телефони, радиостанции/телевизионни станции, съседни Wi-Fi мрежи, електропроводи и интелигентни измервателни уреди. Те неизменно ви бомбардират 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата и не могат да бъдат изключени. Положението само ще се влоши, когато пред домовете в жилищните квартали, особено в големите градове, се издигнат предаватели за малки клетки 4G/5G.

Въпреки че те са широко разпространени, можете да направите много, за да се защитите от тези външни източници.


Няколко думи за 5G

В началото на тази книга говорих подробно за опасностите, които крие клетъчната технология от пето поколение, или 5G. Споменах също, че някои малки клетъчни станции ще имат постоянно включени 4G LTE предаватели, които ще излъчват постоянно радиочестоти в дома ви с висок интензитет, тъй като ще бъдат много близо до дома ви. Този 4G сигнал ще определя географското местоположение на мобилните и стационарните устройства. След това антената на 5G ще изпраща данни с висока скорост, когато 5G устройство поиска това.



Също така отбелязах, че инженерите казват, че сигналите на 5G се формират при поискване, а не винаги като сигналите на 4G. Тези 5G сигнали ще бъдат тесни, с ширина около 15 градуса, в сравнение с по-широките 120 градуса при винаги включените 4G сигнали. Инженерите уточниха, че за да пестят електроенергия, малките клетъчни станции ще изпращат 5G сигнали предимно когато мобилните телефони на потребителите поискат връзка, заедно с много по-слаб, но често срещан референтен сигнал, търсещ мобилни телефони с поддръжка на 5G.



Всички 4G мобилни телефони са програмирани да предпочитат Wi-Fi по подразбиране, когато имат възможност за избор. Въпреки това, когато посетител, жител или минувач с мобилен телефон, поддържащ 5G, инициира връзка с малката клетъчна 5G антена навън, сигналът ще влезе в дома ви с относително тесен и фокусиран лъч.



Това означава, че хората с повишена електрическа чувствителност, които искат да избегнат навлизането на 5G в домовете си, могат да бъдат частично защитени, като избягват закупуването и използването на мобилни телефони, смарт високоговорители, рутери и други устройства с поддръжка на 5G, които започнаха да се предлагат на пазара през 2019 г. Стратегиите за екраниране, които разглеждаме по-долу, трябва да блокират по-голямата част от слабия референтен сигнал на 5G.



Важното е да запомните, че донякъде тесните 5G сигнали ще се излъчват в домовете на съседите ви, но не и във вашия, освен ако вие или член на семейството не поканите този сигнал, като си купите и използвате тези устройства. И накрая, някои екраниращи материали ще бъдат ефективни срещу лъчевите 5G сигнали и придружаващите ги 4G сигнали. За повече подробности относно екранирането вижте раздела за Приоритет номер 4.


Защита от електромагнитните полета, излъчвани от електропроводите

Магнитните полета от външни въздушни електропроводи или електропроводи, които са вкопани в земята покрай или под къщата ви, могат да проникнат в цялата къща.



Магнитното поле е функция на тока, протичащ през линията, и той се променя в зависимост от времето на денонощието. (Електрическото поле, от друга страна, е функция на напрежението на линията и ще остане стабилно.)



В резултат на това магнитните полета от външните електропроводи обикновено са фактор само при високи нива на тока, например вечер, когато са включени светлини и други уреди, и през горещото лятно време, когато се използва много климатик.



Не всички електропроводи имат високи магнитни полета. Не може да се разбере само като ги погледнете. Винаги трябва да измервате с гаусов измерител, за предпочитане триосов модел (вижте повече за специфичните измерватели на ЕМП в раздела „Ресурси“).

Всички въздушни електропроводи имат известни магнитни полета, тъй като не са изолирани и затова трябва да се държат отделно един от друг, за да се предотврати удрянето им от вятъра и късото им съединение. Колкото по-голямо е разстоянието между тези две линии, толкова по-високи са магнитните полета.



Ако измерите повишено магнитно поле в дадена стая и то не се променя, където и да отидете в стаята, а се увеличава само когато вървите към предната или задната част на къщата, има вероятност да погледнете през прозореца и да видите електропроводи.

Излезте през вратата и полето ще продължи да се увеличава. Ако не виждате електропроводи, но показанията продължават да се увеличават, става въпрос за изтичане от подземни линии. Не забравяйте, че в горещо време магнитните полета се разпространяват по-надалеч. Винаги измервайте с гаусомера си няколко пъти през деня, вечерта и нощта.



Магнитното поле се създава от ток, а не от напрежение. Това означава, че разпределителните линии с по-ниско напрежение могат да имат повече магнитни полета, отколкото преносните линии с високо напрежение, въпреки че напрежението често е много по-ниско.

Въпреки това от вкопаните електропроводи могат да се появят сериозно високи магнитни полета, които да се издигнат от земята върху вашия имот и да влязат в къщата ви. Това може да се дължи на прекъснат неутрален проводник в нечия къща или на електропроводите, които доставчиците на комунални услуги ще отстранят, след като бъдат информирани за проблема.

Това може да се случи и поради факта, че предприятията за комунални услуги заземяват своите трансформатори към земята, което води до изтичане на ток в почвата и до големи количества мръсна електроенергия. Това е практика, която те отказват да променят, тъй като за компанията е по-скъпо да го прави по правилния начин, тъй като това се прави на повечето континенти, различни от Северна Америка.



Електропроводите в съседство обикновено не представляват проблем, тъй като магнитното поле обикновено не се простира на повече от 6-9 метра, докато токовите товари са относително балансирани. Освен това магнитните полета са опасни за тялото ви само когато физически се намирате в тяхното поле. Обикновено те се излъчват само на няколко сантиметра до няколко метра от източника.



Това, че някъде в ъгъла на вашия дом или апартамент има магнитно поле, не означава, че то е опасно. Единственият начин, по който магнитното поле може да повлияе биологично на тялото ви, е да измерите полето на мястото, където то се среща с тялото ви, и то да е над препоръчителния праг от 1 милигаус.

Експертите по електромагнитни полета обикновено откриват горещи точки на излагане на магнитно поле някъде в повечето апартаменти и жилища. Често те просто съветват клиентите си да избягват това място и да седят или спят на друго място. За съжаление, не съществува практичен начин за блокиране на магнитните полета от електропроводите, въпреки че в множество изследвания е доказано, че те оказват отрицателно въздействие върху здравето дори при много ниски нива от 1 милигаус.


Намаляването на мръсната електроенергия започва извън дома ви

По-рано в тази глава засегнах темата за мръсното електричество и как да го премахнете в дома си. Струва си да го повторя тук. За да намалите мръсното електричество, което постъпва в дома ви от съседите, трябва да обмислите включването на четири филтъра в два двойни контакта, по един на всеки проводник, инсталирани от електротехник в метална кутия, монтирана до таблото с прекъсвачите.


Измерване на електромагнитните полета, преди да купите или наемете жилище

Въпреки това не бива да избирате дом с магнитни полета над 1 милигаус. Ето защо е важно да измерите електрическите и магнитните полета на жилището, преди да се нанесете в него. (И още една причина да имате собствени измервателни уреди.)

Апартаментите и жилищните сгради могат да бъдат особено проблематични, тъй като имате контрол само върху окабеляването, излизащо от подпанела във вашия апартамент. Може да има и често има небалансирани токови натоварвания на захранващите кабели към подпанелите на съседите, които минават през стените и пода ви, или може да има ток, който минава по заземителната система.



Едно от нещата, за които трябва да бъдете много бдителни, е да избегнете електрическа лъчиста топлина в тавана си или, още по-лошо, в пода си - или в тавана на апартамента или жилището под вас. Избягвайте да наемате или купувате жилище с електрическа отоплителна система в тавана, а ако сега живеете в такова, сериозно обмислете преместване (освен ако не живеете на първия етаж на сградата).



Когато отоплението е включено, магнитните полета, измерени от собственото ви отопление на тавана, могат да бъдат 5-10 милигауса на леглото или стола и по-високи на нивото на главата, когато стоите.



Ако таванното отопление на съседа ви от долния етаж е включено, може да измерите 25 милигауса и повече в краката и леглото си. Това е твърде висока стойност и почти гарантира здравословни усложнения. Магнитните полета могат да причинят умора, безсъние, депресия и дори рак. Те силно потискат имунната ви система и жизнеността ви.



Същите тези лъчисти отоплителни системи обикновено предизвикват много високи и потенциално нездравословни променливи електрически полета поради своята конструкция, дори ако термостатът на стената е изключен. Експертите по електромагнитни полета са измерили нива на електрическото поле в хиляди миливолти с измервател на телесното напрежение, което е твърде високо за доброто здраве.



Това са само някои от причините, поради които винаги трябва да измервате магнитните полета, преди да купите или наемете къща или апартамент, за да разберете каква е потенциалната ви експозиция. Разберете, че магнитните полета, които идват отвън (или от електрическа лъчиста топлина в тавана), обикновено са проблем, който не може да бъде отстранен, докато вътрешните източници - като грешки в окабеляването, ток по метални заземители и точкови източници - в повечето случаи могат да бъдат отстранени.



Ако живеете в близост до електропроводи и магнитните полета проникват в дома ви, обикновено препоръката е да се преместите. За съжаление не е доказано, че екранирането е ефективно за магнитните полета от външни електропроводи. Това би трябвало да е пречка при покупката на нов дом и много хора са избрали да се преместят от съществуващите си жилища, когато се докаже, че магнитните полета от външни източници са над 1 до 2 милигауса.



Когато измервате нивата на магнитните полета в бъдещия дом, имайте предвид, че нивата на магнитните полета ще бъдат най-високи вечер, когато всички са вкъщи и много уреди са включени, и най-ниски през нощта, когато уредите са изключени, докато хората спят. Лятото също е време на висока консумация на електроенергия заради климатиците. Ако е възможно, преди да купите нова къща, направете измервания по различно време.



Активен квантов диск медальон IVB63

ПРИОРИТЕТ НОМЕР 4: ПРЕДПАЗЕТЕ СЕБЕ СИ И ДОМА СИ ОТ ИЗЛЪЧВАНИЯ, КОИТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ОТСТРАНИТЕ ПО ДРУГ НАЧИН




Терминът „екраниране“ се отнася до обгръщането на източника на ЕМП или на самите вас, така че да се блокира или поне да се намали достигащото до вас излъчване. Екранирането никога не е първата стъпка за намаляване на излагането на ЕМП. Това е по-скоро стъпка, която предприемате, когато сте направили всичко останало, за да ограничите излагането си на ЕМП.



Не всички ЕМП се поддават на екраниране и няма един вид екраниране, който да блокира всички видове ЕМП. За да постигнете най-добри резултати, трябва да се запознаете с особеностите и да потърсите помощта на експерт по ЕМП. Екранирането на спалнята определено е най-важната стъпка, за да видите реално въздействие върху здравето си.



Хората изключват Wi-Fi и премахват всички безжични устройства от домовете си, но най-често едва след като защитят спалните си, изчезват сърцебиенето, безсънието, шумът в ушите, нощните страхове и нощното изпотяване. Това е така, защото излагането на въздействието на клетъчните кули, интелигентните измервателни уреди и кулите за радиоразпръскване е особено вредно за физиологията ви, тъй като вълните са предназначени да се събират върху проводящи повърхности като вашето тяло.



Златното правило е да разполагате с радиочестотен измервателен уред, който да отчита показанията преди и след екранирането, за да се уверите в неговата ефективност. Ако започнете да екранирате на сляпо, без да отчитате показанията, може не само да изхарчите парите си, но и да влошите положението. Например използването на балдахин за легло, изработен от незаземен екраниращ плат, блокира радиочестотите, но също така усилва променливите електрически полета от електрическите вериги в близките стени.



Това е една от причините, поради които разработих палатка за спане Silver Shield EMF. Пътувам доста често и искам да съм сигурен, че спя в екранирано помещение. Единственият практичен начин да направя това беше да създам лека, лесно сгъваема палатка от екраниращ радиочестотния спектър плат, който може да се заземява.

Палатката е с ципове, така че можете лесно да влизате и излизате от нея от двете страни, а също така може да се заземи, като се включи в правилно заземен контакт. На практика вие създавате заземена Фарадеева клетка за себе си.

По този начин не само сте защитени от типичните за повечето хотели много високи радиочестотни полета, но и можете да заземите електрическите полета, които обикновено попадат в тялото ви, особено при спане на матрак с метални пружини.



За тези, които не могат да ремонтират спалнята си, използването на палатка може да бъде прост и икономичен начин за въвеждане на екраниране. Имайте предвид, че ще ви е необходима една палатка за всеки човек в дома ви. Надявам се, че по времето, когато четете това, палатките ще бъдат налични на моя уебсайт mercola.com.



Смятам, че най-добрата препоръка е да се обърнете към експерт по електромагнитни полета, който да ви помогне да се справите с правилното екраниране. Експертът трябва да знае за другите видове ЕМП, които също присъстват в спалнята, и да знае правилния начин за използване на екраниращи материали. Проблемът е, че не всички експерти по ЕМП знаят как да насочват хората в процеса и не следят за това. Попитайте хората, които обмисляте да наемете, дали наистина притежават тези умения, на които професията учи своите студенти. Екранирането е доста сложно умение, което трябва да се овладее.



Ето и някои други материали, които могат да ви помогнат да предпазите себе си и дома си от ЕМП.



За по-конкретни препоръки вижте раздела Ресурси:

v Боя за екраниране на ЕМП. Това е ефективно решение за блокиране на радиочестотния спектър в спалнята ви, но ще трябва да боядисате тавана, стените, пода, рамките на вратите и прозорците, както и да използвате екраниращ плат, фолио и/или метална мрежа за прозорците.

Това обикновено е много по-добра и вероятно по-евтина стратегия от спането в екраниращ ЕМП балдахин, в който трябва да влизате и излизате всяка нощ, който събира прах и обикновено не може да се пере поради изпадането на сребърните частици. (Вижте „Ресурси“ за моята препоръка.)



Когато екраниращата боя не работи, причината често е, че хората я прилагат неправилно; те не разбират капаните на заземяването и я третират като обикновена боя. Просто напишете в YouTube „Geovital shielding paint“ (защитна боя Geovital) и ще намерите поредица от видеоклипове, които дават подробни инструкции за това как да се прилага защитната боя.

Това са общи инструкции, които важат и за други марки бои и метални заземителни ленти. Само имайте предвид, че екраниращата боя и екраниращата кърпа предпазват само от електрически полета и безжични лъчения, но не и от магнитни полета.



Освен това за някои хора е срамно да боядисват стените си, когато имат грешки в окабеляването, които понякога налагат да се разрушават стените, за да се отстранят грешките. Заради това ми е трудно просто да продавам екраниращата боя на моя уебсайт.



Не забравяйте, че преди да нанесете екранираща боя, първо трябва да проверите спалнята си за магнитни полета, тъй като екраниращата боя не блокира магнитните полета.

v Доставки за защита от сигнали от малки клетки. Не забравяйте, че малките клетъчни антени ще включват 4G LTE предаватели, които са постоянно включени и облъчват дома ви с постоянно радиочестотно облъчване, както и 5G антени, които ще изпращат лъчеви сигнали за данни, но при поискване в сравнително тесен лъч (заедно с постоянни, но много по-слаби референтни сигнали).



Експертите и инженерите по електромагнитни полета смятат, че YShield и други екраниращи бои за радиочестоти, както и по-дебелото алуминиево фолио за строителството ще бъдат ефективни при блокирането на радиочестоти от 600 MHz до частта от честотната лента на милиметровите вълни (MMW), която ще се използва за 5G.



Не забравяйте, че 4G ще продължи да използва 600 MHz до 6 GHz, а новата технология 5G ще използва целия диапазон от 600 MHz до 39 GHz и евентуално над 39 GHz. Добрата екранираща боя и алуминиевото строително фолио ефективно ще блокират целия този диапазон. Въпреки че бихте могли да разчитате на екранирана палатка, за повечето настоящи екраниращи тъкани е известно, че не са толкова ефективни над около 12 GHz.



Прозорците ще трябва да бъдат защитени от честотите 4G и 5G с комбинация от прозрачно фолио за прозорци, стандартна алуминиева или стоманена мрежа против насекоми и радиочестотна екранираща тъкан, зашита на гърба на завесите.



Използвайте радиочестотния си уред, за да измерите поне компонента 4G LTE преди и след екранирането. (В процес на разработване са 5G RF метри, които измерват честоти над 20 GHz.)

v Фарадееви торбички. Те се предлагат в различни размери, за да паснат на мобилни телефони, лаптопи и таблети, и макар че обикновено се използват за защита от отдалечен достъп на хакери до устройствата ви. Фарадеевите торбички са също толкова ефективни за задържане на ЕМП, колкото и за задържане на хакерите навън. Разбира се, не можете да използвате устройството си, когато то е в чантата. Но тъй като мобилните телефони излъчват ЕМП дори когато са в режим на готовност и изключени, добра идея е да използвате торбичките винаги, когато не използвате активно телефона си.



Много онлайн търговци на дребно предлагат богат избор от чанти за закупуване. Която и от тях да изберете, не забравяйте да направите измервания преди и след с помощта на радиочестотен измервателен уред, за да потвърдите, че чантата наистина ви екранира ефективно.

Те са евтини, струват около 5 USD и са изключително ефективни за премахване на всякакъв сигнал от мобилния ви телефон. Използвам ги постоянно, за да съм защитен, в случай че забравя да поставя телефона си в самолетен режим.



Не забравяйте обаче, че Фарадеевите торбички не ви предпазват от това да държите телефона върху тялото си, когато той не е в самолетен режим или не е изключен.

v Облекло, предпазващо от ЕМП. Можете да закупите шапки, тениски, бельо и дори бурки и качулки, изработени от материали, които са предназначени да предпазват от ЕМП.



v Охрана на интелигентни измервателни уреди. Това е прост корпус, който се поставя върху вашия интелигентен електромер, газомер или водомер и вероятно можете да го инсталирате лесно сами. Предпазителят блокира до 99% от излъчването, излизащо от предната и страничната част на електромера.9 Въпреки това вашата компания за комунални услуги все още ще може да приема сигнала си (което показва колко мощни са тези предаватели).



Все пак ще трябва да покриете задната част на електромера; за тази цел могат да се използват метални пластини - директно на задната част на електромера, ако имате достъп до нея, или от вътрешната страна на стената, където е монтиран електромера. Металната основа на интелигентния измервателен уред в стената сама по себе си осигурява известно радиочестотно екраниране.



НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ПРИОРИТЕТИТЕ СИ






Знам, че в тази глава ви дадох много неща за разглеждане и може би се чувствате претоварени. Не забравяйте да работите върху стратегиите си за отстраняване на ЕМП, като следвате реда на приоритетите, които посочих в началото на тази глава. Те ще ви помогнат да се заемете първо с най-важните неща и ще ви помогнат да следвате правилния път.

След като започнете да предприемате някои от тези приоритетни мерки, като например да замените колкото се може повече безжични устройства с кабелни, да промените начина, по който използвате мобилния си телефон, и да направите спалнята си с възможно най-ниско ниво на ЕМП, ще започнете да се чувствате много по-енергични и жизнени, така че ще ви бъде много по-лесно да продължите.

Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Всичките оригинални матрици на Гаряев

Всичките оригинални матрици на Гаряев ( плейлист ) Оригиналните звукови матрици на Гаряев не са променяни по време на редактирането, което означава, че качеството на звука остава неизменено, а въздействието на матрицата върху тялото е максимално! С други думи, амплитудата на звуковата пътечка не е повлияна от всякакви оптимизатори, нормализатори и софтуерни усилватели. Също така честотата и битрейтът остават незасегнати.  Всички матрици на Гаряев можете да намерите на https://bit.ly/garyaevmatrixall   Правила за слушане на Матриците на Гаряев :  1. 1-2 пъти дневно, не по-късно от 2 часа преди лягане. За жените - едномесечен курс за слушане всеки ден. За мъже - едномесечен курс на слушане, всеки втори ден. -Програмата трябва да се използва сутрин, през деня или вечер.  2. Силата на звука не трябва да е твърде висока.  3. Прослушването за предпочитане трябва да става с качествени слушалки или тонколони.  4. Настройте се на програмата, преди да я слушате, отпуснете се напълно, без чужди м