Пропускане към основното съдържание

Рацетами (Ноотропни лекарства) - Пирацетам

Защо рацетамите не действат и как да го поправим?


Ако ме събудите след 100 години и ме попитате какъв е най-евтиният начин да запалите мозъка си, ще ви отговоря: кафе и рацетами. Шегите са си шеги, но рацетамите са си извоювали статут на пазара като най-лесните и евтини хапчета за памет. Единственият въпрос е дали ефектът им изобщо се усеща, а ако не, какво да направим по въпроса?


Рацетами



В RISE: общност за ноотропи и повишаване на мозъчната активност. В коментарите хората вече започнаха да пишат, че рацетамите нямат доказана ефикасност, като се позовават на трудове отпреди 2010 г. Аз обаче препоръчвам тази монография от 2018 г., която доказва и показва принципите на работа на рацетамите. Но как да използваме тези принципи в живота?


Защо рацетамите се използват и днес?


Различни формули и различни групи вещества. Рацетамът е изминал дълъг път на промени и днес имаме на разположение около различни негови модификации. От пирацетам за стотинки и без рецепта до най-скъпата форма: прамирацетам или неговия напомпан наследник - фенотропил.


Принцип на действие на рацетамите


Основният нюанс е, че истинският механизъм на действие на рацетамите е неизвестен. Известно е, че те влияят на няколко процеса в мозъка, включително на холинергичната система и на нивото на кръвното налягане. В тази връзка принципът на действие на рацетамите може да се сведе до следното:


Дайте повече хранителни вещества. Благодарение на притока на кръв мозъкът получава повече хранителни вещества. Което позволява създаването на повече невронни връзки и по-бързото отделяне на отпадните продукти. Именно това го превръща в едно от най-добрите лекарства за мозъка.

Леко повишаване на активността. Ноотропите не са стимуланти. Въпреки това, рацетамите могат да имат лек повдигащ ефект поради въздействието си върху холинергичната система. Ако използвате специално рацетами, е малко вероятно да почувствате този ефект. Какво не може да се каже за фенотропила, който е подходящ за използване като азотен оксид на последния участък до крайния срок.

Бавно действие. Само фенотропил незабавно и мощно преминава през кръвно-мозъчната бариера. Обикновените рацетами не преминават добре през кръвно-мозъчната бариера, поради което е толкова важно да ги приемате на дълги курсове, за да усетите ефекта.

В противен случай той е класически ноотропен продукт, влияещ конкретно върху неврогенезата. Рацетамите не правят човека внимателен, "бърз" или активен. Те работят за изпомпване на невронните връзки точно по време на курса. Предизвикват съответните ефекти.


Ефекти на рацетамите


Ясен резултат от работата на рацетамите. Увеличена амплитуда на транскалозалните предизвикани потенциали, засилен спектър на мощността на ЕЕГ на кората и хипокампуса, увеличен доминантен пик, изгладена междухемисферна асиметрия.


Всичко, запомнено под въздействието на рацетами, ще остане с вас до края на съзнателния ви живот. Това е основната причина, поради която тези ноотропи все още са търсени на пазара. Ефектите се запазват и след курса, а това е едно от най-приятните действия.


Съществува и мит, който гласи, че под въздействието на рацетамите човек по-добре запомня всичко, за което дори е чувал преди курса. Това не е вярно. Отделно сме обсъждали как работи мозъкът под въздействието на ноотропи, можем да уточним, че старите невронни връзки могат да получат повече хранителни вещества, но не толкова, че да си спомните страницата от учебника, която сте видели преди няколко години, и да я възпроизведете по памет.





Ефектът на рацетамите се усеща най-добре, ако:


Усвоявате безусловно умение. Нов език, шофиране, курс по нов материал. В този случай рацетамите са необходими, важни и работят точно за това, от което се нуждаете.

Придържате се към общите принципи на ХЕИ. Редовен 7-8-часов сън, физическа активност, адекватно хранене, обръщане на внимание на себе си. Да приемаш ноотропи и да ходиш на работа по 16 часа на ден е все едно да си сложиш прът в колелата. Другите системи на тялото няма да могат да се справят с натоварването. А ефектът се отменя от страничните ефекти на този начин на живот.

Вие сте целесъобразни с дозата си. Тук е уместно да се върнем към началото под формата на това изследване. Още през 80-те години на миналия век беше повдигнат въпросът за ефикасността на рацетамите и лекото им превъзходство над плацебото. Всичко обаче се отнасяше до дозите, използвани за лечение. Бърз и видим ефект е настъпил при приемането на 24 грама пирацетам на ден.

Вие сте на дългосрочен курс на лечение. Рацетамът не преминава добре през ГЕБ, ефектът е незначителен, а дозите обикновено са малки. Не можете да очаквате да получите тласък като НЗТ. И колкото по-дълго Рацетам присъства в организма, толкова по-добър ще бъде ефектът, докато не се достигне до плато.

И най-важното. Да усетите ефекта на рацетам на курса е като да усетите освобождаването на ензими в стомашно-чревния тракт. Това е практически невъзможно. Единственото нещо, което рацетамолите могат да повлияят забележимо, е естеството на сънищата. Това е най-честата, от субективните, обратна връзка за действието на ноотропите. Ярки, цветни сънища и дори периодично изпадане в осъзнати сънища.


Странични ефекти на рацетамите


Рацетамите се екскретират през бъбреците, така че ако има камъни или високи нива на креатинин, не трябва да се нагърбвате с рацетами. Въпреки това, както и всички витамини и минерали, които по подобен начин се елиминират от организма.


Наред с това се наблюдават главоболие, повишена раздразнителност и кожни раздразнения. И тук стъпваме на разклатената почва на хипотезите. Причината може да е както в пренебрегването на правилата на основния здравословен начин на живот, така и в недостига на холин.


Тоест чрез допълване на рацетамите с диета с високо съдържание на пилешки яйца и черен дроб или чрез добавяне на няколко капсули DMAE или Alpha-GPC е напълно възможно да се избавите от главоболието и раздразнителността. Но това е хипотеза и не съм виждал никакви изследвания по въпроса.


Как да използваме разумно рацетамите?


Ако имате разстроен цикъл на деня, крайните срокове горят и няма и най-малка надежда за промени към по-добро... рацетамите няма да ви помогнат. С тях ще се паникьосате повече и за по-дълго ще помните този кризисен период. подобряване на ефекта на рацетамите може да има, ако:


да спите достатъчно, да се храните правилно, да систематизирате количеството неща, които правите.

Добавете източници на холин към курса: яйца, черен дроб, DMAE, Alpha-GPS.

Не изграждайте очаквания. Колко ще поумнея от рацетамите е също толкова абстрактен въпрос, колкото и "колко ще спечеля от една кутия протеин"?

Системност и редовност. Три до пет хапчета, за да има винаги определена концентрация в кръвта, и курс от четири до осем седмици. Това е основата.

Пирацетам и неговите производни са едно от най-безопасните средства за мозъка. Но ефектите му са доста скромни. Подходящо е да го използвате от средата на сесията до сесията или от началото на даден проект до неговия край. Но ако имате една седмица преди крайния срок, има много по-подходящи средства от пирацетам.


Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Всичките оригинални матрици на Гаряев

Всичките оригинални матрици на Гаряев ( плейлист ) Оригиналните звукови матрици на Гаряев не са променяни по време на редактирането, което означава, че качеството на звука остава неизменено, а въздействието на матрицата върху тялото е максимално! С други думи, амплитудата на звуковата пътечка не е повлияна от всякакви оптимизатори, нормализатори и софтуерни усилватели. Също така честотата и битрейтът остават незасегнати.  Всички матрици на Гаряев можете да намерите на https://bit.ly/garyaevmatrixall   Правила за слушане на Матриците на Гаряев :  1. 1-2 пъти дневно, не по-късно от 2 часа преди лягане. За жените - едномесечен курс за слушане всеки ден. За мъже - едномесечен курс на слушане, всеки втори ден. -Програмата трябва да се използва сутрин, през деня или вечер.  2. Силата на звука не трябва да е твърде висока.  3. Прослушването за предпочитане трябва да става с качествени слушалки или тонколони.  4. Настройте се на програмата, преди да я слушате, отпуснете се напълно, без чужди м