Пропускане към основното съдържание

Екстракт от кора на трепетлика (Populus Tremuloides)

Екстрактът от кора на трепетлика е в състояние да активира репаративните и метаболитните процеси, да подобри трофиката на пародонталните тъкани, както и да нормализира системите за агрегация и дезагрегация на тромбоцитите, като повлиява хеморагичния синдром при пародонтални заболявания. Доказано е повишаване на устойчивостта на тъканите на устната кухина под въздействието на компонентите на екстракта, разкрита е надеждна промяна в активността на маркерите на хидролитичните и енергетичните процеси в ендоплазмената мрежа на клетките, влияние върху метаболитните и окислително-редукционните реакции в тъканите.



Индексите на PMA индекса и теста на Шилер-Писарев намаляват в експеримента съответно от 32,1-36,0% до 8,1-9,4% и от 86,7-90,5% до 7,4-10,9%, индексите на гингивалното капилярно съпротивление значително се увеличават средно с 30-32% за разлика от сравнителната група1.


Морфологичните и хистохимичните изследвания потвърдиха способността на екстракта от кора на трепетлика да ограничава интензивността на процеса на резорбция на алвеоларните израстъци при пародонтални заболявания. Морфологичните изследвания разкриват промени в субмукозния слой на гингивата под формата на увеличаване на броя на тънкостенните съдове, което показва подобряване на микроциркулацията и пародонталната трофика1.


По този начин, благодарение на комплекса от противовъзпалителни свойства на екстракта от кора на трепетлика е възможно да се постигне изразен ефект в хигиенното състояние на устната кухина. Изключително важно е, че за екстрактите от трепетлика няма противопоказания и не са известни странични ефекти, въпреки дългата медицинска история на това растение2.


Биоактивни вещества в трепетликата

Разнообразието от биологични ефекти се дължи на наличието на огромен брой сложни химични вещества в нейните тъкани и клетъчен сок. Във фармакогнозията веществата обикновено се разделят на активни и съпътстващи. Обикновено биологично активните вещества се срещат в растенията в минимални количества. В зависимост от наличието на съпътстващи вещества може да варира по един или друг начин общото фармакодинамично свойство на основните (активни) вещества, като следствие от това и терапевтичният ефект на растителното лекарство. Съпътстващите вещества могат да подобрят абсорбцията на активното вещество, да намалят или увеличат неговата активност или да придадат на растението някакво токсично свойство. Много изследователи отбелязват, че активните компоненти, изолирани и пречистени от примеси, са по-малко ефективни, отколкото в екстракта.


Подобно на други представители на рода Топола, трепетликата е богата на танини, чието най-високо съдържание се открива в кората. Представителите на това семейство съдържат гликозиди: салицин, популин и т.н., разцепващи салициловата киселина и нейните производни. Флавоноиди, по-специално кверцитин, се откриват в листата и кората на трепетликата. В дървесината се открива пигментът хризин и др. В листата и съцветията се откриват алкалоиди в следи. Флавоноидите се намират в пъпките и листата. В листата се открива 4-метил естер на кемпферол; в листата - кемпферол, кверцетин, изорамнетин, лутеолин, фенолкарбоксилни киселини - кумарова, кафеена, ферулова. Листата съдържат феногликозиди - салицин, тремулодин, саликортин, тремулацин и танини (2,4-6,7 %). Кората на ствола съдържа фенилгликозиди - популин, салицин и др., и танини (10 %). Кората съдържа пектини, мастни киселини; листата съдържат органични и ароматни киселини, каротини, витамин С. Кората и пъпките на трепетликата съдържат танини, бензоена киселина, горчиви гликозиди - популин и салицин, ензима саликаза. Всички органи на растението съдържат липиди, смолисти вещества и кортицин. Гликозидът салицин се разгражда от ензима саликаза, за да се получи салигенит - антипиретик. Кората съдържа също флавоноиди и кумарини. Съдържанието на кумаринови производни в кората е - 0,16 %; количеството на танините - 4,9 %; количеството на аскорбиновата киселина - 80 mg % 4.


Екстрактите от трепетлика включват съединения от различни класове: хидрофилни феногликозиди, фенолни киселини, флавоноиди, танини; хидрофобни - наситени и ненаситени мастни киселини, восъци. Двойната екстракция ви позволява да получите максимално количество полезни вещества от растението: както водно-, така и мастноразтворими.


Преобладаването на ненаситени мастни киселини С18, липиди, включително линоленова киселина, хлорофил, каротин, α-токоферол (витамин Е), фосфатиди и ненаситени стероли (Р-ситостерол), феноли (салицилова киселина) в състава на кората от трепетлика ни позволява да я считаме за биоактивен препарат.


Фенолните гликозиди (феногликозиди) са форма на фенолни съединения, в които хидроксилната група е свързана със захарни молекули. Първият феногликозид, получен от растения, салицинът, е β-гликозид на салициловия алкохол (фигура 1). Той е изолиран от френския учен Леру (1828 г.) от кора на върба. Подобно на другите феноли, феногликозидите имат антисептично и дезинфекциращо действие. Екстрактът от кора на върба, съдържащ салицин, отдавна се използва като аналгетично и противовъзпалително средство5.

 

Известно е, че растенията са способни да концентрират отделни елементи или групи от елементи. Доказано е, че кората от трепетлика има високо съдържание на макроелементи (калций, магнезий, калий), сред които преобладава калцият, както и на микроелементи, които участват в окислително-редукционните реакции, а именно желязо, манган, цинк и мед. Концентрацията на макроелементите надхвърля 50 µmol/g, докато концентрацията на микроелементите е 1-5 µmol/g. Концентрацията на други микроелементи: бор, мед, кобалт, молибден, хром, е по-малка от 1 µmol/g6.


Минералният комплекс на билковите препарати преминава през своеобразен биологичен филтър и затова се характеризира с благоприятно за организма съотношение на основните компоненти. Последното е трудно постижимо при създаването на изкуствени смеси поради недостатъчното изучаване на разнообразието от синергични и антагонистични взаимоотношения между многобройните елементи, които са в основата на живота. Също така терапевтичното действие на комплекс от микроелементи, присъстващи в лечебните растения, може да засили активността на основната активна съставка7.


Биологично активните вещества (особено фенолните съединения) от сухия екстракт от листа на трепетлика са способни да инхибират процесите на свободно радикално окисление, in vitro8.


Биологично активни вещества в трепетликата


Име и клас на съединението / Биологично активни свойства


α- (и β-) амирини (терпеноиди)


 

Бактерицидни, фунгицидни, отхрачващи


Бензоена киселина (органични киселини)


 

Противотуморна, хиполидемична


Валерианова киселина (органични киселини)


 

Антиспазмолитично, транквилизиращо.


Изорамнетин (група флавоноиди)


 

Кардиостимулиращ


Кверцетин (група флавоноиди/флавоноли)


 

Антиспазматичен, противовъзпалителен, антиоксидантен, диуретичен, противотуморен. Използва се при хеморагична диатеза, кръвоизливи в ретината, капиляротоксикоза, септичен ендокардит, ревматизъм, хипертония, алергични заболявания, морбили, скарлатина, тиф и т.н. ....


Канелена киселина (органични киселини, ароматни)


 

Антиспазматично и бактериостатично средство


Р-кумарова киселина (органични киселини, ароматни съединения)


 

Антихепатотоксична


Лигнин 18,74 % (фенолни съединения)


 

Противотуморен


Гама-линолова киселина


 

Противовъзпалително средство


Лутеолин (флавоноиди)


 

Противовъзпалително, спазмолитично, отхрачващо, диуретично.


Пектин (полизахариди)


 

Отхрачващо средство, понижаващо холестерола в кръвта, стипцащо, стягащо (при диария), адсорбира токсините.


Салицин (фенолгликозиди)


 

Антипиретик, тоник, аналгетик, предотвратява повторното появяване на заболявания, за невралгия, ревматизъм, дихателни органи (ринит).


Β-ситостерол (фитостероли)


 

Естрогенен, антисклеротичен, антитуморен, противотуморен, фунгициден, бактериостатичен, при метаболитни нарушения, заболявания на ендокринната система.


Триандрин (фенолгликозиди)


 

Стимулиращи


Ферулова киселина (органични киселини, ароматни)


 

Антихепатотоксична


Циклоартанол (терпеноиди)


 

Противовъзпалително


Коментари

Популярни публикации от този блог

П.П. Гаряев за Матриците на Гаряев и лингвистично-вълновата генетика

П.П. Гаряев (Доктор по биология, директор на Института по лингвистично-вълнова генетика), за Матриците на Гаряев, информационната медицина  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАТРИЦИТЕ НА ГАРЯЕВ ПРАВИЛА ЗА СЛУШАНЕ Препоръчваме ви да слушате всички матрици на Гаряев последователно. Но е възможно да го разделите на части по произволен начин, например на тройки. В началото всяка от тях трябва да се слуша в продължение на 1-2 дни. По-късно, след адаптацията, можете да прослушате всички части заедно. Субективно, въз основа на усещанията си, ще определите файловете, които чувствате и работят най-добре. Отсега нататък можете да ги слушате предимно тях. Силата на звука не трябва да е твърде висока. За предпочитане е да слушате след сън, през деня и преди лягане. Можете също така да възпроизвеждате програми във фонов режим, докато спите. Препоръчително е да използвате слушалки. Преди да започнете да слушате, е желателно да се настроите към програмата, да се отпуснете напълно, ако е възможно, без чужди

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи

Рядката и единствена матрица на Гаряев за регенерация на всички органи  

Всичките оригинални матрици на Гаряев

Всичките оригинални матрици на Гаряев ( плейлист ) Оригиналните звукови матрици на Гаряев не са променяни по време на редактирането, което означава, че качеството на звука остава неизменено, а въздействието на матрицата върху тялото е максимално! С други думи, амплитудата на звуковата пътечка не е повлияна от всякакви оптимизатори, нормализатори и софтуерни усилватели. Също така честотата и битрейтът остават незасегнати.  Всички матрици на Гаряев можете да намерите на https://bit.ly/garyaevmatrixall   Правила за слушане на Матриците на Гаряев :  1. 1-2 пъти дневно, не по-късно от 2 часа преди лягане. За жените - едномесечен курс за слушане всеки ден. За мъже - едномесечен курс на слушане, всеки втори ден. -Програмата трябва да се използва сутрин, през деня или вечер.  2. Силата на звука не трябва да е твърде висока.  3. Прослушването за предпочитане трябва да става с качествени слушалки или тонколони.  4. Настройте се на програмата, преди да я слушате, отпуснете се напълно, без чужди м